Kralj Salman podržao princa

Saudijski kralj Salman održao prvi značajan govor otkako su saudijski agenti ubili novinara Džamala Kašogija i u tom govoru podržao je sina.

Svijet 19.11.2018 | 15:09
Kralj Salman podržao princa
Naime, kralj je pružio podršku svom sinu prestolonasljedniku Mohamedu Bin Salmanu, ali nije pomenuo optužbe na račun princa za kog se smatra da je naložio to ubistvo.

U današnjem govoru, kralj je iznio prioritete kraljevine u narednoj godini, fokusirajući se na pitanja kao što je rat u Jemenu, bezbjednost Palestinaca, stabilnost na naftnom tržištu, suprotstavljanje protivničkom Iranu i otvaranje novih radnih mjesta za Saudijce, prenosi AP.

Kralj nije pomenuo kritike na čijem se udaru našao princ prestolonasljednik Mohamed bin Salman, već je samo rekao da je sina savjetovao da se usredsredi na razvoj sposobnosti saudijske omladine.

Podsjetimo, Kašogi, novinar "Vaington posta" saudijskog porijekla nestrao je nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra. Zvanični Rijad dugo je ćutao o tom slučaju, dok na kraju nije pristao da dozvoli turskim istražiocima da uđu u zgradu konzulata.

Do tada su, smatraju mnogi analitićaroi i mediji, koji su se pozvali na izvore iz istrage, Saudijci imali dovoljno vremena da počiste sve dokaze. Kada je postalo jasno da Kašogi više nije živ, iz Saudijske Arabije je saopšteno da je on ubijen greškom, prilikom istrage i ispitivanja koje je krenulo u pogrešnom pravcu.

Navodno su sve izvšili saudijski obavještajci koji su se "odmetnuli", odnosno Rijad tvrdi da o tome ništa nije znao. Oni su uhapšeni ali je ostalo pitanje ko je to naredio. Saudijski tužilac tvrdi da je riječ o obavještajcu koji je vodio "istragu" o Kašogiju, koji je na kraju raskomadan. Međutim, mnogi u svijetu nisu "kupili" tu priču i smatraju od početka da iza svega stoji Bin Salman, koji je već zapao za oko javnosti nakon naloga da se uhapse njegovi suparnici u trci za prijesto.

Na posljetku je i američka CIA zaključila da je princ Mohamed naložio Kašogijevo ubistvo.

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Fazlet Izinovic

19.11.2018 20:13

Kralj Salman podrzao princa a princ je ustvari njegov sin.Ovaj Kralj definitivno nije normalan covjek,ko jos daje podrsku svojoj djeci.

ODGOVORITE