ЛН: Шок у 2. минуту, па "гажење" Белгије у Луцерну!

Репрезентација Швајцарске се после великог преокрета придружила Енглеској и Португалу на завршном турниру Лиге нација. Два гола Торгана Азара, па хет-трик Хариса Сеферовића.  Швајцарска рапсодија за плеј-оф Лиге нација: Белгија примила пет комада у Луцерну! Хет-трик Сеферовића за једну од највећих победа у историји швајцарског фудбала - 5:2!

Фудбал 18.11.2018 | 23:24
ЛН: Шок у 2. минуту, па "гажење" Белгије у Луцерну!
Познат је и трећи учесник "Фајнал фора" УЕФА Лиге нација, који ће од 5. до 9. јуна 2019. бити одржан у Порту и Гимараешу.

После Португала, који је у суботу одолео Италији на "Сан Сиру" (0:0) и Енглеске, која је на "Вемблију" од 0:1 стигла до 2:1 у репризи полуфинала Светског првенства против Енглеске, на завршни турнир пласирала се и Швајцарска.

На "Свиспор арени" у Луцерну декласирана је трећа селекција света, Белгија - 5:2 (3:2), што је било довољно за прво место у Групи 2 елитне дивизије!

Швајцарска и Белгија освојиле су по девет бодова, али су изабраници Владимира Петковића остварили бољи скор у међусобним сусретима (5:2, 1:2).

Торган Азар је мало по истеку првог минута искористио тежак кикс Елведија да донесе гостима вођство, а млађи брат аса Челсија у 17. минуту је и дуплирао предност "црвених ђавола".

Тада је мало ко помишљао да Белгијанцима може измаћи "Фајнал фор", јер је за то Швајцарска требало да постигне три поготка, а не прими ниједан. Испоставило се да ће се мрежа Тиба Куртое затрести чак пет пута!

Голман Реала у 26. минуту је скривио пенал, који је реализовао Рикардо Родригез, а онда су на сцену ступили Харис Сеферовић (три гола) и Ђердан Шаћири (две асистенције). Белгија је показала велику рањивост приликом контри и центаршутева, а после гола Елведија за 4:2 је потпуно изгубила самопоуздање, па је Сеферовић коначних 5:2 поставио ударцем главом као на тренингу.

Последњег учесника завршног турнира Лиге нација даће меч Немачка - Холандија у понедељак. "Лалама" је за прво место у Групи 1 потребан бар реми. Само у случају победе "незаинтересованих" Немаца, на врху табеле ће остати Француска.

Од 0:2 до 5:2! За потпуну лудницу у Луцерну, за прво место у групи А и пласман Швајцарске у плеј-оф Лиге нација. Екипа Владимира Петковића је на невероватан начин преокенула данашњи меч са фаворизованом Белгијом и на крилима фантастичног Хариса Сеферовића стигла до једне од највећих победа у историји - 5:2 (2:2).

Нападач Бенфике постигао је хет-трик на овој утакмици, био је директан творац преокрета голоима у 31. и 44. минуту, а онда и стрелац петог поготка свог националног тима у 84. минуту.

Белгијанци су фантастично отворили меч, већ у 17. минуту су имали два гола предности захваљујући головима Торгана Азара, али се све убрзо променило. Голови Родригеза и Сеферовића у потпуности су променили стање на терену, после чега је домаћин на сјајан начин стигао до убедљивог славља.

Белгијанци су одиграли вероватно најлошији меч у овој години. Деловало је као да су претерано опуштено дочекали овај меч. Превише су лако повели, а онда се потпуно опустили, вероватно мислећи да ће лагано стићи до славља, што им се озбиљно обило о главу.

Велике критике тамошње јавности претрпеће и Роберто Мартинез, који дефинитивно није на прави начин припремио екипу за овај меч, а у другом полувремену није успео да препозна моменат у којем би направио неку адекватну измену и променио ситуацију на терену. Одлучио се само за једну и то у 65. минуту, када је Насера Шадлија заменио Миши Батшуаји.

Аустријски час у Белфасту - како да победиш и кад играш ружно! Северна Ирска без освојеног бода окончала такмичење у Лиги нација.

И пре утакмице у Белфасту било је јасно да Северна Ирска као последњепласирана сигурно испада у нижи ранг, па сем борбе за част фудбалерима са Острва није остало ништа друго.

Међутим, нису имали среће да налете на нерасположеног ривала, већ на добру Аустрију која је рутинском победом од 2:1 окончала наступ у новом такмичењу изборивши опстанак. 

После досадних првих 45 минута у којима смо гледали не баш леп и атрактиван фудбал, Ксавер Шлагер је прецизним ударцем у 49. утишао домаћу публику. Ипак, нису домаћини дуго чекали и већ до истека сата игре вратили су се резултатски у меч преко Корија Еванса, који је мало и срећно матирао голмана гостију Линдера.

Деловало је да ће се меч завршити пријатељски, поделом бодова, али тако није мислио Валентино Лазаро. Крилни фудбалер Херте успео је да умакне Ирцима дубоко у надокнади и на пас резертвисте Арнаутовића после сјајне контре прелепим ударцем матира домаћег голамана за коначни тријумф Аустрије.

Тријумф који је тешко пао селектору Северне Ирске Мајклу О'Нилу, а он је изнервиран шутирао све око себе после поготка гостију. Али, нико му није крив, његова селекција нема квалитет за овај ранг такмичења што је и показала на последње четири утакмице које је све изгубила.

Заправо, без освојеног бода једна је од најгорих у овогодишњем издању.

Белорусија у Дивизији Ц са гол-разликом 10:0! Селекција Игора Кријушенка у последњој утакмици у групи 2 савладала је Сан Марино на гостовању у Серавалеу резултатом 2:0.

Ако ништа друго, овакав формат Лиге нација пружио је могућност многим селекцијама да изађу из огромне сенке и осете шта значи, не само побеђивати, већ и напредовати у пласману. То је учинила селекција Белорусије, која је промоцију у Дивизију Ц обезбедила са 14 освојених бодова из шест мечева и фантастичном гол-разликом 10:0.

Селекција Игора Кријушенка у последњој утакмици у групи 2 савладала је Сан Марино на гостовању у Серавалеу резултатом 2:0, а поготке су постигли Станислав Драгун и Антон Сарока. Белорусима је ово било четврто славље, уз два ремија против Молдавије без голова.

Драгун је један од јунака Белорусије у овом такмичењу, с обзиром да је постигао четири голова у овом такмичењу. У овој дивизији више погодака од њега постигао је само Јермен Мовсисјан (пет голова).

Луксембуржани су се надали некаквом чуду у Сан Марину, али им ни оно не би било довољно, с обзиром да су вечерас ремизирали у гостима са Молдавијом (1:1).

Домаћин је повео на почетку другог полувремена голом Радуа Гинсарија са беле тачке, док је коначан резултат поставио Стефано Бенси у 70. минуту утакмице.

ЛИГА А

Група 2

Швајцарска - Белгија 5:2 (3:2)
/Родригез 26, Сеферовић 31, 44, 84, Елведи 62 - Т. Азар 2, 17/

КОНАЧНА ТАБЕЛА: Швајцарска 9, Белгија 9, Исланд 0.

Група 4

Енглеска - Хрватска 2:1 (0:0)
/Лингард 78, Кејн 85 - Крамарић 57/

КОНАЧНА ТАБЕЛА: Енглеска 7, Шпанија 6, Хрватска 4.

ЛИГА Б

Група 3

Северна Ирска - Аустрија 1:2 (0:0)
/Еванс 57 - Шлагер 49, Лазаро 90+3/

КОНАЧНА ТАБЕЛА: Босна и Херцеговина 10, Аустрија 7, Северна Ирска 0.

ЛИГА Ц

Група 2

Грчка - Естонија 0:1 (0:1)
/Ламбропулос 44/

Мађарска - Финска 2:0 (2:0)
/Салаи 29, Нађ 37/

КОНАЧНА ТАБЕЛА: Финска 12, Мађарска 10, Грчка 9, Естонија 4.

ЛИГА Д

Група 2

Молдавија - Луксембург 1:1 (0:0)
/Гинсари 58п - Бенси 70/

Сан Марино - Белорусија 0:2 (0:1)
/Драгун 8, Сарока 52/

КОНАЧНА ТАБЕЛА: Белорусија 14, Луксембург 10, Молдавија 9, Сан Марино 0.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Харе

19.11.2018 09:30

Након два нула, вратити се против Белгије... Респект шиптари, пардон Швицарци

ОДГОВОРИТЕ