LN: Šok u 2. minutu, pa "gaženje" Belgije u Lucernu!

Reprezentacija Švajcarske se posle velikog preokreta pridružila Engleskoj i Portugalu na završnom turniru Lige nacija. Dva gola Torgana Azara, pa het-trik Harisa Seferovića.  Švajcarska rapsodija za plej-of Lige nacija: Belgija primila pet komada u Lucernu! Het-trik Seferovića za jednu od najvećih pobeda u istoriji švajcarskog fudbala - 5:2!

Fudbal 18.11.2018 | 23:24
LN: Šok u 2. minutu, pa "gaženje" Belgije u Lucernu!
Poznat je i treći učesnik "Fajnal fora" UEFA Lige nacija, koji će od 5. do 9. juna 2019. biti održan u Portu i Gimaraešu.

Posle Portugala, koji je u subotu odoleo Italiji na "San Siru" (0:0) i Engleske, koja je na "Vembliju" od 0:1 stigla do 2:1 u reprizi polufinala Svetskog prvenstva protiv Engleske, na završni turnir plasirala se i Švajcarska.

Na "Svispor areni" u Lucernu deklasirana je treća selekcija sveta, Belgija - 5:2 (3:2), što je bilo dovoljno za prvo mesto u Grupi 2 elitne divizije!

Švajcarska i Belgija osvojile su po devet bodova, ali su izabranici Vladimira Petkovića ostvarili bolji skor u međusobnim susretima (5:2, 1:2).

Torgan Azar je malo po isteku prvog minuta iskoristio težak kiks Elvedija da donese gostima vođstvo, a mlađi brat asa Čelsija u 17. minutu je i duplirao prednost "crvenih đavola".

Tada je malo ko pomišljao da Belgijancima može izmaći "Fajnal for", jer je za to Švajcarska trebalo da postigne tri pogotka, a ne primi nijedan. Ispostavilo se da će se mreža Tiba Kurtoe zatresti čak pet puta!

Golman Reala u 26. minutu je skrivio penal, koji je realizovao Rikardo Rodrigez, a onda su na scenu stupili Haris Seferović (tri gola) i Đerdan Šaćiri (dve asistencije). Belgija je pokazala veliku ranjivost prilikom kontri i centaršuteva, a posle gola Elvedija za 4:2 je potpuno izgubila samopouzdanje, pa je Seferović konačnih 5:2 postavio udarcem glavom kao na treningu.

Poslednjeg učesnika završnog turnira Lige nacija daće meč Nemačka - Holandija u ponedeljak. "Lalama" je za prvo mesto u Grupi 1 potreban bar remi. Samo u slučaju pobede "nezainteresovanih" Nemaca, na vrhu tabele će ostati Francuska.

Od 0:2 do 5:2! Za potpunu ludnicu u Lucernu, za prvo mesto u grupi A i plasman Švajcarske u plej-of Lige nacija. Ekipa Vladimira Petkovića je na neverovatan način preokenula današnji meč sa favorizovanom Belgijom i na krilima fantastičnog Harisa Seferovića stigla do jedne od najvećih pobeda u istoriji - 5:2 (2:2).

Napadač Benfike postigao je het-trik na ovoj utakmici, bio je direktan tvorac preokreta goloima u 31. i 44. minutu, a onda i strelac petog pogotka svog nacionalnog tima u 84. minutu.

Belgijanci su fantastično otvorili meč, već u 17. minutu su imali dva gola prednosti zahvaljujući golovima Torgana Azara, ali se sve ubrzo promenilo. Golovi Rodrigeza i Seferovića u potpunosti su promenili stanje na terenu, posle čega je domaćin na sjajan način stigao do ubedljivog slavlja.

Belgijanci su odigrali verovatno najlošiji meč u ovoj godini. Delovalo je kao da su preterano opušteno dočekali ovaj meč. Previše su lako poveli, a onda se potpuno opustili, verovatno misleći da će lagano stići do slavlja, što im se ozbiljno obilo o glavu.

Velike kritike tamošnje javnosti pretrpeće i Roberto Martinez, koji definitivno nije na pravi način pripremio ekipu za ovaj meč, a u drugom poluvremenu nije uspeo da prepozna momenat u kojem bi napravio neku adekvatnu izmenu i promenio situaciju na terenu. Odlučio se samo za jednu i to u 65. minutu, kada je Nasera Šadlija zamenio Miši Batšuaji.

Austrijski čas u Belfastu - kako da pobediš i kad igraš ružno! Severna Irska bez osvojenog boda okončala takmičenje u Ligi nacija.

I pre utakmice u Belfastu bilo je jasno da Severna Irska kao poslednjeplasirana sigurno ispada u niži rang, pa sem borbe za čast fudbalerima sa Ostrva nije ostalo ništa drugo.

Međutim, nisu imali sreće da nalete na neraspoloženog rivala, već na dobru Austriju koja je rutinskom pobedom od 2:1 okončala nastup u novom takmičenju izborivši opstanak. 

Posle dosadnih prvih 45 minuta u kojima smo gledali ne baš lep i atraktivan fudbal, Ksaver Šlager je preciznim udarcem u 49. utišao domaću publiku. Ipak, nisu domaćini dugo čekali i već do isteka sata igre vratili su se rezultatski u meč preko Korija Evansa, koji je malo i srećno matirao golmana gostiju Lindera.

Delovalo je da će se meč završiti prijateljski, podelom bodova, ali tako nije mislio Valentino Lazaro. Krilni fudbaler Herte uspeo je da umakne Ircima duboko u nadoknadi i na pas rezertviste Arnautovića posle sjajne kontre prelepim udarcem matira domaćeg golamana za konačni trijumf Austrije.

Trijumf koji je teško pao selektoru Severne Irske Majklu O'Nilu, a on je iznerviran šutirao sve oko sebe posle pogotka gostiju. Ali, niko mu nije kriv, njegova selekcija nema kvalitet za ovaj rang takmičenja što je i pokazala na poslednje četiri utakmice koje je sve izgubila.

Zapravo, bez osvojenog boda jedna je od najgorih u ovogodišnjem izdanju.

Belorusija u Diviziji C sa gol-razlikom 10:0! Selekcija Igora Krijušenka u poslednjoj utakmici u grupi 2 savladala je San Marino na gostovanju u Seravaleu rezultatom 2:0.

Ako ništa drugo, ovakav format Lige nacija pružio je mogućnost mnogim selekcijama da izađu iz ogromne senke i osete šta znači, ne samo pobeđivati, već i napredovati u plasmanu. To je učinila selekcija Belorusije, koja je promociju u Diviziju C obezbedila sa 14 osvojenih bodova iz šest mečeva i fantastičnom gol-razlikom 10:0.

Selekcija Igora Krijušenka u poslednjoj utakmici u grupi 2 savladala je San Marino na gostovanju u Seravaleu rezultatom 2:0, a pogotke su postigli Stanislav Dragun i Anton Saroka. Belorusima je ovo bilo četvrto slavlje, uz dva remija protiv Moldavije bez golova.

Dragun je jedan od junaka Belorusije u ovom takmičenju, s obzirom da je postigao četiri golova u ovom takmičenju. U ovoj diviziji više pogodaka od njega postigao je samo Jermen Movsisjan (pet golova).

Luksemburžani su se nadali nekakvom čudu u San Marinu, ali im ni ono ne bi bilo dovoljno, s obzirom da su večeras remizirali u gostima sa Moldavijom (1:1).

Domaćin je poveo na početku drugog poluvremena golom Radua Ginsarija sa bele tačke, dok je konačan rezultat postavio Stefano Bensi u 70. minutu utakmice.

LIGA A

Grupa 2

Švajcarska - Belgija 5:2 (3:2)
/Rodrigez 26, Seferović 31, 44, 84, Elvedi 62 - T. Azar 2, 17/

KONAČNA TABELA: Švajcarska 9, Belgija 9, Island 0.

Grupa 4

Engleska - Hrvatska 2:1 (0:0)
/Lingard 78, Kejn 85 - Kramarić 57/

KONAČNA TABELA: Engleska 7, Španija 6, Hrvatska 4.

LIGA B

Grupa 3

Severna Irska - Austrija 1:2 (0:0)
/Evans 57 - Šlager 49, Lazaro 90+3/

KONAČNA TABELA: Bosna i Hercegovina 10, Austrija 7, Severna Irska 0.

LIGA C

Grupa 2

Grčka - Estonija 0:1 (0:1)
/Lambropulos 44/

Mađarska - Finska 2:0 (2:0)
/Salai 29, Nađ 37/

KONAČNA TABELA: Finska 12, Mađarska 10, Grčka 9, Estonija 4.

LIGA D

Grupa 2

Moldavija - Luksemburg 1:1 (0:0)
/Ginsari 58p - Bensi 70/

San Marino - Belorusija 0:2 (0:1)
/Dragun 8, Saroka 52/

KONAČNA TABELA: Belorusija 14, Luksemburg 10, Moldavija 9, San Marino 0.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Hare

19.11.2018 09:30

Nakon dva nula, vratiti se protiv Belgije... Respekt šiptari, pardon Švicarci

ODGOVORITE