АБА: Партизан јурио и стигао Будућност, али...

. . . је Ивановић одбранио Морачу! Црно-бели у последњој деоници били надомак преокрета, али је шампион Јадрана одбранио последњи налет захваљујући Николи Ивановићу, који је прву тројку на утакмициу погодио у 75 секунди пре краја утакмице и решио питање победника - 75:71.  Партизан без снаге за преокрет – победа Будућности у Подгорици.  Кошаркаши Партизана поражени су од Будућности резултатом 75:71, у осмом колу АБА лиге.

Кошарка 18.11.2018 | 21:15
АБА: Партизан јурио и стигао Будућност, али...
Изабраници Андрее Тринкијерија претрпели су четврти пораз у регионалном такмичењу, док је Будућност забележила шести тријумф.

У дворани "Морача" виђена је очекивано тесна утакмица, а на крају је одлучила последња деоница у којој је Будућност имала више расположених играча.

Партизан је од старта меча био у заостатку, али ниједном није дозволио домаћем саставу да се одлепе. 

Београдски клуб је стално био ту, међутим током већег дела меча видело се да ће тешко имати снаге за преокрет. Тако је и било, Партизан није успео у завршници да промени ритам меча и Будућност је славила. 

Најефикаснији у победничком саставу био је Ерл Кларк са 20 поена, по 11 су убацили Џексон и Николић, док је Гордић постигао десет. 

Код гостију Јанковић је постигао 15, Гагић је убацио 10, као и Маринковић који је имао лош шут из игре (4/12). 

Партизан у наредном колу очекује дерби са Црвеном звездом, док Будућност игра са Задром у Хрватској.

Будућност зрелија од Партизана! Шампион АБА славио је у дербију 8. кола, док су црно-бели претили фавориту, али без завршног ударца.

Екипа Будућности преузела је вођство серијом од 9:0 средином прве четвртине и није га испустила до краја утакмице!

Подгоричани су у дерби утакмици 8. кола АБА лиге оправдали статус фаворита, савладавши Партизан резултатом 75:71 (26:16, 14:14, 14:22, 21:19)!

У комбинацији са поразом Меге у Новом Месту, Будућност (6-2) је избила на друго место, иза још непоражене Црвене звезде (8-0), док је Партизан (4-4) на деоби четврте позиције са Цедевитом и ФМП. Можда ће им се у понедељак придружити и Цибона.

"Плави" у недељу увече нису били шутерски расположени као у четвртак против Басконије, када су поставили нови рекорд такмичења са 21 постигнутом тројком.

Шутирали су 9/22, скоро исто као Партизан (9/23), али је далекометна паљба изабраника Александра Џикића обично долазила до изражаја баш када је било најпотребније.

Немања Гордић је дубоко са своје половине терена погодио за 40:30 на полувремену, затим су он, Ерл Кларк и Данило Николић у трећој четвртини одбили неколико налета црно-белих, а питање победника дефинитивно је решио Никола Ивановић који је одмах одговорио на тројку Вање Маринковића и 1:20 минута пре краја повећао на 74:68.

Партизан је после доброг почетка олако дозволио домаћину да преокрене на 16:10, потом и повећа на 26:14.

Касније су пулени Андрее Тринкијерија имали периоде добре игре у одбрани и нападу, долазили "на једну лопту" од изједначења или преокрета, али тај корак никако нису могли да направе и доживели су други узастопни пораз откако их је преузео италијански стручњак.

У финишу треће четвртине је Маркус Пејџ "везао" две тројке, прикључио му се Маринковић кошем за 54:52, да би почетком четврте Амар Гегић изгубљеном лоптом и Маринковић промашајем прокоцкали две прилике да доведу свој тим у потпуни "егал".

До краја су Београђани претили, борили се, уз неке важне кошеве Загорца и Маринковића, али Будућност се кроз мечеве Евролиге искалила довољно да не дозволи преокрет.

"Плавима" наредне недеље следи дупли евролигашки програм, гостовање Химкију и дуел са ЦСКА у "Морачи", док Партизан у среду у "Пиониру" мора да савлада Валенсију како би остао у трци за Топ 16 Еврокупа.

Дерби је оправдао епитет. Виђена је борбена кошарка, али и неизвесна завршница, међутим, Партизан није имао довољно снаге да сруши Будућност у Морачи. Сигурнијом игром у већем делу меча Подгоричани су стигли до заслуженог славља, али су црно-бели још једном наговестили да би до краја сезоне могли да се укључе у борбу трофеј на Јадрану - 75:71.

Подгоричани су били концентрисанији у кључним тренуцима утакмице, сигурнији на линији пенала и одлучнији када је било пресудно, па се након осам одгираних кола налазе на другом месту АБА лиге. Црно-бели су доживели четврти пораз у овој сезони, али је јасно да им је форма у значајном успону и да би ускоро могли да заузму своју позицију међу четири првопласирана тима на табели.

Будућност је водила током читаве утакмице, али ни онда када је та залиха "пробијала" двоцифрену цифу домаћин није успео да преломи и одлепи се на осетнију предност. Партизан се одржавао изнад површине бројним кратким серијама, добрим моментима који су успевали значајно да отопе плус Будућности.

У два наврата током полседње деонице, деловало је да би Парни ваљак у одлучујућим тренуцимна утакмице могао да направи потпуни преокрет, али ипак није успео. Вања Маринковић је на минут и 43 секунде пре краја погодио тројку за минус од само три поена (71:68), али је већ у наредном нападу Ивановић својом првом тројком на утакмици срушио и последњу наду Београђана.

Доминантан у домаћем тиму био је Ерл Кларк, који је меч окончао са 20 постигнутих поена и шест скокова. Џексон и Николић су убацили 11, а Годрић 10. Занимљиво, пресудна тројка била је тек други пођени шут Ивановића из игре, али је бек домаћина још једном показао колико значи екип Александра Џикића у оваквим трнеуцима. Најефикаснији код Партизана био је Стефан Јанковић са 15 постигнутих поена, док су по 10 убацили Пејџ, Маринковић и Гагић.

Екипа Андрее Тринкијерија у среду дочекује Валенсију у осмом колу Еврокупа, а већ у среду чека је вечити дерби са Црвеном звездом. Будућност је везала три победе у сезони, а у среду и петак очекују је окршаји са Химкијем у Подмосковљу, односно ЦСКА у Подгорици, па меч АБА лиге са Задром у недељу.

БУДУЋНОСТ: Џексон 11 (4ас), Ивановић 5, Су. Шеховић 3 (6ск), Е. Кларк 20 (6ск, 3ас, 2укр), Баровић 8, К. Кларк (4ск), Се. Шеховић, Старовлах, Гордић 10 (3ск, 6ас), Омић 7, Поповић, Д. Николић 11.

ПАРТИЗАН: Пејџ 10 (5ас), Трифуновић, Си 7 (8ск), Маринковић 10 (3ск, 2ас), Гегић 2, Пецарски, Гавриловић, Загорац 8 (5ас, 3изг), Јанковић 15 (тројке 3/4, 6ск, 3ас), Лендејл 6, Гагић 10 (6ск), А. Николић 3.

Мега посустаје после сјајног старта! Екипа Дејана Милојевића губила је и 25 разлике у Новом Месту, али је на крају ублажила пораз.

Други пораз Меге у последња три кола!

Екипа Дејана Милојевића перфкетно је "ушла" у нову сезону и с пет тријумфа наговестила да се од њих могу очекивати велике ствари, али како то бива с младом екипом - осцилације су могуће.

Тако су после пораза против Партизана (74:81), доживели још убедљивији у Новом Месту против Крке резултатом 82:69 (27:24, 20:11, 21:15, 14:19), а предност домаћина је у једном наврату била и дупло већа.

Кључне серије Крка је направила крајем прве (14:2) и почетком друге четвртине (12:12) када је "моментум" имао плејмејкер Паоло Маринели - на крају и најефикаснији појединац меча с 23 поена - да би Мега до полувремена смањила на "-12", што је за два поена "слабије" него што је Дејан Милојевић тражио од својих играча на последњем тајм-ауту у том делу игре.

У наставку је Крка додатно "појачала" и новим тројкама Маринелија (5/8 за три) и Цинца отишла на двадесет поена разлике, почетком последње четвртине и на максималних 25.

До краја меча Мега је само успела да ублажи други пораз ове сезоне у АБА Лиги за скор од 6-2, што је довољно за друго место, док је словеначки представник на Јадрану поправио свој пласман и тренутно је осми (3-5).

КРКА: Махковиц 9п, 5 ск, Маринели 23п, 1ас, Шкендељ 6п, 4ск, Осолник 2п, Братож 8п, 4ас, 4изг, Стипаничев, Цинац 5п, 11ск, Ђапа 6п, Фифолт, Балажич 3п, 3ск, Лалић 6п, Лапорник 14п, 4ас, 3укр, 4изг.

МЕГА: Мушиди 6п, 4ас, Јањић, Марјановић 5п, 4ск, Ашћерић 6п, 4ск, Мишковић 7п, 5ск, Чарапић 7п, 4ск, 7 ас, Атић 2п, 4ск, Битадзе 10п, Копривица 8п, Мокока 16п, 3ск, 4изг, Фундић 2п.

РЕЗУЛТАТИ 8. КОЛА:

ФМП - Цедевита 81:95
Црвена звезда - Морнар 104:71

у недељу

Крка - Мега 82:69
Будућност - Партизан 75:71

у понедељак

Цибона - Задар 18.00

одиграно у петак:

Игокеа - Олимпија 115:105

ТАБЕЛА: Звезда 8-0, Мега 6-2, Будућност 6-2, Партизан 4-4, Цедевита 4-4, ФМП 4-4, Цибона 3-4, Игокеа 3-5, Крка 3-5, Задар 2-5, Морнар 2-6, Олимпија 2-6.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар