ABA: Partizan jurio i stigao Budućnost, ali...

. . . je Ivanović odbranio Moraču! Crno-beli u poslednjoj deonici bili nadomak preokreta, ali je šampion Jadrana odbranio poslednji nalet zahvaljujući Nikoli Ivanoviću, koji je prvu trojku na utakmiciu pogodio u 75 sekundi pre kraja utakmice i rešio pitanje pobednika - 75:71.  Partizan bez snage za preokret – pobeda Budućnosti u Podgorici.  Košarkaši Partizana poraženi su od Budućnosti rezultatom 75:71, u osmom kolu ABA lige.

Košarka 18.11.2018 | 21:15
ABA: Partizan jurio i stigao Budućnost, ali...
Izabranici Andree Trinkijerija pretrpeli su četvrti poraz u regionalnom takmičenju, dok je Budućnost zabeležila šesti trijumf.

U dvorani "Morača" viđena je očekivano tesna utakmica, a na kraju je odlučila poslednja deonica u kojoj je Budućnost imala više raspoloženih igrača.

Partizan je od starta meča bio u zaostatku, ali nijednom nije dozvolio domaćem sastavu da se odlepe. 

Beogradski klub je stalno bio tu, međutim tokom većeg dela meča videlo se da će teško imati snage za preokret. Tako je i bilo, Partizan nije uspeo u završnici da promeni ritam meča i Budućnost je slavila. 

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Erl Klark sa 20 poena, po 11 su ubacili Džekson i Nikolić, dok je Gordić postigao deset. 

Kod gostiju Janković je postigao 15, Gagić je ubacio 10, kao i Marinković koji je imao loš šut iz igre (4/12). 

Partizan u narednom kolu očekuje derbi sa Crvenom zvezdom, dok Budućnost igra sa Zadrom u Hrvatskoj.

Budućnost zrelija od Partizana! Šampion ABA slavio je u derbiju 8. kola, dok su crno-beli pretili favoritu, ali bez završnog udarca.

Ekipa Budućnosti preuzela je vođstvo serijom od 9:0 sredinom prve četvrtine i nije ga ispustila do kraja utakmice!

Podgoričani su u derbi utakmici 8. kola ABA lige opravdali status favorita, savladavši Partizan rezultatom 75:71 (26:16, 14:14, 14:22, 21:19)!

U kombinaciji sa porazom Mege u Novom Mestu, Budućnost (6-2) je izbila na drugo mesto, iza još neporažene Crvene zvezde (8-0), dok je Partizan (4-4) na deobi četvrte pozicije sa Cedevitom i FMP. Možda će im se u ponedeljak pridružiti i Cibona.

"Plavi" u nedelju uveče nisu bili šuterski raspoloženi kao u četvrtak protiv Baskonije, kada su postavili novi rekord takmičenja sa 21 postignutom trojkom.

Šutirali su 9/22, skoro isto kao Partizan (9/23), ali je dalekometna paljba izabranika Aleksandra Džikića obično dolazila do izražaja baš kada je bilo najpotrebnije.

Nemanja Gordić je duboko sa svoje polovine terena pogodio za 40:30 na poluvremenu, zatim su on, Erl Klark i Danilo Nikolić u trećoj četvrtini odbili nekoliko naleta crno-belih, a pitanje pobednika definitivno je rešio Nikola Ivanović koji je odmah odgovorio na trojku Vanje Marinkovića i 1:20 minuta pre kraja povećao na 74:68.

Partizan je posle dobrog početka olako dozvolio domaćinu da preokrene na 16:10, potom i poveća na 26:14.

Kasnije su puleni Andree Trinkijerija imali periode dobre igre u odbrani i napadu, dolazili "na jednu loptu" od izjednačenja ili preokreta, ali taj korak nikako nisu mogli da naprave i doživeli su drugi uzastopni poraz otkako ih je preuzeo italijanski stručnjak.

U finišu treće četvrtine je Markus Pejdž "vezao" dve trojke, priključio mu se Marinković košem za 54:52, da bi početkom četvrte Amar Gegić izgubljenom loptom i Marinković promašajem prokockali dve prilike da dovedu svoj tim u potpuni "egal".

Do kraja su Beograđani pretili, borili se, uz neke važne koševe Zagorca i Marinkovića, ali Budućnost se kroz mečeve Evrolige iskalila dovoljno da ne dozvoli preokret.

"Plavima" naredne nedelje sledi dupli evroligaški program, gostovanje Himkiju i duel sa CSKA u "Morači", dok Partizan u sredu u "Pioniru" mora da savlada Valensiju kako bi ostao u trci za Top 16 Evrokupa.

Derbi je opravdao epitet. Viđena je borbena košarka, ali i neizvesna završnica, međutim, Partizan nije imao dovoljno snage da sruši Budućnost u Morači. Sigurnijom igrom u većem delu meča Podgoričani su stigli do zasluženog slavlja, ali su crno-beli još jednom nagovestili da bi do kraja sezone mogli da se uključe u borbu trofej na Jadranu - 75:71.

Podgoričani su bili koncentrisaniji u ključnim trenucima utakmice, sigurniji na liniji penala i odlučniji kada je bilo presudno, pa se nakon osam odgiranih kola nalaze na drugom mestu ABA lige. Crno-beli su doživeli četvrti poraz u ovoj sezoni, ali je jasno da im je forma u značajnom usponu i da bi uskoro mogli da zauzmu svoju poziciju među četiri prvoplasirana tima na tabeli.

Budućnost je vodila tokom čitave utakmice, ali ni onda kada je ta zaliha "probijala" dvocifrenu cifu domaćin nije uspeo da prelomi i odlepi se na osetniju prednost. Partizan se održavao iznad površine brojnim kratkim serijama, dobrim momentima koji su uspevali značajno da otope plus Budućnosti.

U dva navrata tokom polsednje deonice, delovalo je da bi Parni valjak u odlučujućim trenucimna utakmice mogao da napravi potpuni preokret, ali ipak nije uspeo. Vanja Marinković je na minut i 43 sekunde pre kraja pogodio trojku za minus od samo tri poena (71:68), ali je već u narednom napadu Ivanović svojom prvom trojkom na utakmici srušio i poslednju nadu Beograđana.

Dominantan u domaćem timu bio je Erl Klark, koji je meč okončao sa 20 postignutih poena i šest skokova. Džekson i Nikolić su ubacili 11, a Godrić 10. Zanimljivo, presudna trojka bila je tek drugi pođeni šut Ivanovića iz igre, ali je bek domaćina još jednom pokazao koliko znači ekip Aleksandra Džikića u ovakvim trneucima. Najefikasniji kod Partizana bio je Stefan Janković sa 15 postignutih poena, dok su po 10 ubacili Pejdž, Marinković i Gagić.

Ekipa Andree Trinkijerija u sredu dočekuje Valensiju u osmom kolu Evrokupa, a već u sredu čeka je večiti derbi sa Crvenom zvezdom. Budućnost je vezala tri pobede u sezoni, a u sredu i petak očekuju je okršaji sa Himkijem u Podmoskovlju, odnosno CSKA u Podgorici, pa meč ABA lige sa Zadrom u nedelju.

BUDUĆNOST: Džekson 11 (4as), Ivanović 5, Su. Šehović 3 (6sk), E. Klark 20 (6sk, 3as, 2ukr), Barović 8, K. Klark (4sk), Se. Šehović, Starovlah, Gordić 10 (3sk, 6as), Omić 7, Popović, D. Nikolić 11.

PARTIZAN: Pejdž 10 (5as), Trifunović, Si 7 (8sk), Marinković 10 (3sk, 2as), Gegić 2, Pecarski, Gavrilović, Zagorac 8 (5as, 3izg), Janković 15 (trojke 3/4, 6sk, 3as), Lendejl 6, Gagić 10 (6sk), A. Nikolić 3.

Mega posustaje posle sjajnog starta! Ekipa Dejana Milojevića gubila je i 25 razlike u Novom Mestu, ali je na kraju ublažila poraz.

Drugi poraz Mege u poslednja tri kola!

Ekipa Dejana Milojevića perfketno je "ušla" u novu sezonu i s pet trijumfa nagovestila da se od njih mogu očekivati velike stvari, ali kako to biva s mladom ekipom - oscilacije su moguće.

Tako su posle poraza protiv Partizana (74:81), doživeli još ubedljiviji u Novom Mestu protiv Krke rezultatom 82:69 (27:24, 20:11, 21:15, 14:19), a prednost domaćina je u jednom navratu bila i duplo veća.

Ključne serije Krka je napravila krajem prve (14:2) i početkom druge četvrtine (12:12) kada je "momentum" imao plejmejker Paolo Marineli - na kraju i najefikasniji pojedinac meča s 23 poena - da bi Mega do poluvremena smanjila na "-12", što je za dva poena "slabije" nego što je Dejan Milojević tražio od svojih igrača na poslednjem tajm-autu u tom delu igre.

U nastavku je Krka dodatno "pojačala" i novim trojkama Marinelija (5/8 za tri) i Cinca otišla na dvadeset poena razlike, početkom poslednje četvrtine i na maksimalnih 25.

Do kraja meča Mega je samo uspela da ublaži drugi poraz ove sezone u ABA Ligi za skor od 6-2, što je dovoljno za drugo mesto, dok je slovenački predstavnik na Jadranu popravio svoj plasman i trenutno je osmi (3-5).

KRKA: Mahkovic 9p, 5 sk, Marineli 23p, 1as, Škendelj 6p, 4sk, Osolnik 2p, Bratož 8p, 4as, 4izg, Stipaničev, Cinac 5p, 11sk, Đapa 6p, Fifolt, Balažič 3p, 3sk, Lalić 6p, Lapornik 14p, 4as, 3ukr, 4izg.

MEGA: Mušidi 6p, 4as, Janjić, Marjanović 5p, 4sk, Ašćerić 6p, 4sk, Mišković 7p, 5sk, Čarapić 7p, 4sk, 7 as, Atić 2p, 4sk, Bitadze 10p, Koprivica 8p, Mokoka 16p, 3sk, 4izg, Fundić 2p.

REZULTATI 8. KOLA:

FMP - Cedevita 81:95
Crvena zvezda - Mornar 104:71

u nedelju

Krka - Mega 82:69
Budućnost - Partizan 75:71

u ponedeljak

Cibona - Zadar 18.00

odigrano u petak:

Igokea - Olimpija 115:105

TABELA: Zvezda 8-0, Mega 6-2, Budućnost 6-2, Partizan 4-4, Cedevita 4-4, FMP 4-4, Cibona 3-4, Igokea 3-5, Krka 3-5, Zadar 2-5, Mornar 2-6, Olimpija 2-6.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar