Да ли опозиција треба у НС РС?

Организација “Рестарст Српска” организовала је данас у Бањалуци отворени разговор грађана и опозиционих народних посланика. Главна тема на распави била је: да ли опозициони посланици треба да учествују у раду будућег сазива Народне скупштине Републике Српске.

Република Српска 18.11.2018 | 19:30
Да ли опозиција треба у НС РС?
Ући у Народну скупштину или водити ванпарламентарну борбу и која је од ове двије опције исправна – питање је о коме се највише дискутовало. Организатори разговора посланика и грађана кажу да је најважније да се грађанима што чешће омогући да политичаре о најважнијим стварима питају директно.

Грађани су питали и да ли би учешће опозиције у раду парламента било одустајање од тврдњи да се неће улазити у Скупштину, које су поједини опозиционари рекли на скупу “Правда за Давда”? Највише коментара грађана, међутим, односило се на питање: шта након уласка у Скупштину и да ли се на овакав начин икада може промијенити власт у Републици Српској?

Досадашњи и новоизабрани посланици који су се одазвали позиву да учествују у дискусији кажу да је најбоља опција: и борба из скупштинске столице и ванпарламентарно дјеловање.

Често постављано питање било је и да ли је опозиција направила грешку 2014. године када је уласком у Скупштину дала легитимитет тадашњој парламентарној већини, која је, како је речено, настала на политичкој корупцији.



(БН телевизија)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

А

18.11.2018 20:09

Што се мене тиче не мора ниђе. Све је то иста олош

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

18.11.2018 21:11

Која опозиција?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

21.11.2018 13:46

Наравно да треба да уцествује у раду Скупстине и треба да буде сто активнија, а ако ниједан или мало опозиционих приједлога продје, треба пустити власт да сама ради. Ионако су сами себи оцигледно довољни цим инаце приједлози опозиције слабо пролазе. Цим виде да је од опозиције, одбацују неке приједлоге цак по аутоматизму. Многи добри приједлози су одбацени само зато сто их је опозиција предлозила. Укратко, јос 2014 су требали бојкотовати Скупстину. Ни сад није касно. Сад поготово. Да су нормални политицки услови, ова дилема би била бесмислена. Посто нису нормални, "само" због тога, опозиција треба бојкотовати скупстину јер и врапци знају да у ненормалним политицким условима теско је иста знацајно постици. Треба постојати нормална основа да би се могла надоградјивати. Лоповлук се не мозе надоградјивати. Уствари мозе, да буде јос веци лоповлук. Ту нема простора ни услова за конструктивност. Вријеме је за други облик политицког дјеловања, а то је ванпарламентарно политицко дјеловање. Оно даје конкретније резултате које народ мозе да види. Ту мозе да се дјелује. Надлезни то дозвољавају јер се не прозивају главесине, а и комунални проблеми и други проблеми са којима се људи сусрецу, погадјају све људе, а и на тај нацин се искорацава из своје базе гласаца и придобијају додатни гласаци. Господо из опозиције, уците од Драска Станивуковица. Не казем сад да радите исто сто и он, али неки директни и конкретни стил оцигледно даје резултате. Зато СДС увијек превагне у Бијељини напримјер.

ОДГОВОРИТЕ