Da li opozicija treba u NS RS?

Organizacija “Restarst Srpska” organizovala je danas u Banjaluci otvoreni razgovor građana i opozicionih narodnih poslanika. Glavna tema na raspavi bila je: da li opozicioni poslanici treba da učestvuju u radu budućeg saziva Narodne skupštine Republike Srpske.

Republika Srpska 18.11.2018 | 19:30
Da li opozicija treba u NS RS?
Ući u Narodnu skupštinu ili voditi vanparlamentarnu borbu i koja je od ove dvije opcije ispravna – pitanje je o kome se najviše diskutovalo. Organizatori razgovora poslanika i građana kažu da je najvažnije da se građanima što češće omogući da političare o najvažnijim stvarima pitaju direktno.

Građani su pitali i da li bi učešće opozicije u radu parlamenta bilo odustajanje od tvrdnji da se neće ulaziti u Skupštinu, koje su pojedini opozicionari rekli na skupu “Pravda za Davda”? Najviše komentara građana, međutim, odnosilo se na pitanje: šta nakon ulaska u Skupštinu i da li se na ovakav način ikada može promijeniti vlast u Republici Srpskoj?

Dosadašnji i novoizabrani poslanici koji su se odazvali pozivu da učestvuju u diskusiji kažu da je najbolja opcija: i borba iz skupštinske stolice i vanparlamentarno djelovanje.

Često postavljano pitanje bilo je i da li je opozicija napravila grešku 2014. godine kada je ulaskom u Skupštinu dala legitimitet tadašnjoj parlamentarnoj većini, koja je, kako je rečeno, nastala na političkoj korupciji.



(BN televizija)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

А

18.11.2018 20:09

Што се мене тиче не мора ниђе. Све је то иста олош

ODGOVORITE
Name

Skeptik

18.11.2018 21:11

Koja opozicija?

ODGOVORITE
Name

Direkt

21.11.2018 13:46

Naravno da treba da ucestvuje u radu Skupstine i treba da bude sto aktivnija, a ako nijedan ili malo opozicionih prijedloga prodje, treba pustiti vlast da sama radi. Ionako su sami sebi ocigledno dovoljni cim inace prijedlozi opozicije slabo prolaze. Cim vide da je od opozicije, odbacuju neke prijedloge cak po automatizmu. Mnogi dobri prijedlozi su odbaceni samo zato sto ih je opozicija predlozila. Ukratko, jos 2014 su trebali bojkotovati Skupstinu. Ni sad nije kasno. Sad pogotovo. Da su normalni politicki uslovi, ova dilema bi bila besmislena. Posto nisu normalni, "samo" zbog toga, opozicija treba bojkotovati skupstinu jer i vrapci znaju da u nenormalnim politickim uslovima tesko je ista znacajno postici. Treba postojati normalna osnova da bi se mogla nadogradjivati. Lopovluk se ne moze nadogradjivati. Ustvari moze, da bude jos veci lopovluk. Tu nema prostora ni uslova za konstruktivnost. Vrijeme je za drugi oblik politickog djelovanja, a to je vanparlamentarno politicko djelovanje. Ono daje konkretnije rezultate koje narod moze da vidi. Tu moze da se djeluje. Nadlezni to dozvoljavaju jer se ne prozivaju glavesine, a i komunalni problemi i drugi problemi sa kojima se ljudi susrecu, pogadjaju sve ljude, a i na taj nacin se iskoracava iz svoje baze glasaca i pridobijaju dodatni glasaci. Gospodo iz opozicije, ucite od Draska Stanivukovica. Ne kazem sad da radite isto sto i on, ali neki direktni i konkretni stil ocigledno daje rezultate. Zato SDS uvijek prevagne u Bijeljini naprimjer.

ODGOVORITE