Спектакл на Вемблију - Енглези избацили Хрвате у нижи ранг!

Фудбалери Енглеске победили су Енглеску са 2:1 у последњем мечу групе четири Лиге нација А.  Шоу на Вемблију: Енглези за трофеј, Хрватска је "Б"! Вицешампион света био је надомак велике победе у Лондону, али је Енглеска направила преокрет и изборила учешће на завршном турниру Лиге нација. И Хрватску послала дивизију ниже! Хрватски хорор на Вемблију! Од плеј-офа до Лиге Б за седам минута! Енглеска савладала вицешампиона света са 2:1 у дербију елитне групе Лиге нација.

Фудбал 18.11.2018 | 17:45
Спектакл на Вемблију - Енглези избацили Хрвате у нижи ранг!
Овим резултатом вицешампиони света елиминисани су из највишег ранга, што значи да ће у наредном издању играти у Лиги Б.

Енглеска је до победе успела да дође захваљујући спектакуларном преокрету, пошто су на 15 минута до краја утакмице губили са 1:0.

Фудбалер Хофенхајма Андреј Крамарић у 57. минуту довео је Хрвате у предност и чинило се да ће екипа Златка Далића елиминисати Енглезе. 

Ипак, драму на Вемблију унео је погодак Џесија Лингарда у 78. минуту. Играч Манчестер јунајтеда нашао се на правом месту и само је проследио лопту у гол. 

Тада су уследили жестоки напади Енглеске, који су се на крају исплатили. Кејн је у 85. минуту посавио стопало и тиме савладао Калинића. Енглеска се овом победом пласирала у плеј-оф Лиге нација А.

Од старта меча Енглеска је била бољи противника, ређале су се прилике, међутим Хрватска је успела да одоли почетном налету. 

Од средине првог полувремена није било много прилика и на паузу се отишло без голова. Изабраници Златка Далића могли су да буду веома срећни са оваквим резултатом јер су били лошији противник. 

На почетку другог периода игре виђена је слична ситуација на терену, међутим Хрватска је брзо шокирала све на стадиону. "Севнула" је контра, одбрана Енглеске очајно је реаговала и Крамарић је уз мало среће савладао Пикфорда. 

На срећу навијача Енглеске, њихов тим није клонуо. Брзо су се вратили у нападачки ритам и у 78. минуту, преко Лингарда су дошли до изједначења. Треба напоменути да је пре овог гола Хрватска имала велику шансу да "нокаутира" противника. Није успела и казна је брзо дошла. 

Овај гол дао је ветар у леђа Енглезима, који су наставили са јаким нападима и то им се исплатило. Кејн је у 85. савладао Калинића и уследило је велико славље. До краја меча Хрватска није успела да запрети и Енглеска је заслужено победила. 

Какав меч на највећем енглеском стадиону!

Хари Кејн је голом у 85. минуту режирао преокрет на "Вемблију" (2:1) и Енглеску повео до првог места у групи, самим тим и до финала Лиге нација, док ће Хрватска због овог пораза морати да се пресели у дивизију ниже - "Б".

Хрвати су имали све у својим рукама, "на руку" им је ишао и нерешен исход, а данас бројна њихова публика доведена је до "екстазе" када је Андреј Крамарић погодио у 57. минуту.

Био је то важан гол за "ватрене", након мајсторије нападача Хофенхајма, којим су "утихнули" напади расположених Енглеза и који су на тај начин кажњени због промашаја... Међутим, Гарет Саутгејт је заиста донео неку нову енергију репрезентацији, показали су још једном да се не предају до последњег судијског звиждука, а преокрет је најавио Џеси Лингард када је у у 78. минуту успео некако да "умува" лопту преко гол-црте.

Одлучио је Златко Далић да "брани реми", пошто су и с тим резултатом Хрвати били други, али их је капитен "гордог албиона" Хари Кејн казнио у 85. минуту када се најбоље снашао у гужви.

Вицешампион света је тако "платио казну" због високог пораза у 1. колу новог такмичења у Елчеу од Шпаније (6:0), били су близу тога да се чак "извуку" после гола Крамарића, да би на концу свега Енглеска, ипак, успела да им се реваншира за пораз у полуфиналу Мундијала.

Очигледно је било да је "ватренима" фалио повређени Иван Ракитић и читав меч су имали проблем да сачувају лопту, али оно што Острвљани нису успели у првом - урадили су у другом делу меча.

Већ на старту меча жестоко су се испромашивали Рахим Стерлинг, Маркус Рашфорд, Хари Кејн и Рос Баркли, када је Ловре Калинић још једном оправдао епитет "новог" Данијела Субашића (уз нестваран старт Врсаљка који се повредио), да би Хрватска после "невиђеног темпа" задатог од стране домаћина - одговорила контром.

Није прошао шут Ивана Перишића, али јесте "соло партитура" Андреја Крамарића по пријему лопте када је ломио и ломио дефанзивце, а онда уз помоћ Дајера затресао мрежу!

Требало је домаћину неко време да се опорави од тога, но Хари Кејн је на време заборавио на свој лош низ у дресу с националним грбом, прво асистирао, па погодио, за први гол још од меча с Колумбијом на Светском првенству.

Одвео је тако свој тим до финала Лиге нација где је за сада још Португал, док ћемо видети које још две репрезентације ће им се тамо придружити.

Што се тиче Хрватске она сада "испада" као трећепласирана у "Б" дивизију, и биће у другом шеширу за жреб за Европско првенство, па уколико државни тим Србије победи Литванију (уторак, 20.45) није немогуће да у наредној Лиги нација будемо у истој групи.

Пошто ће Србија бити у трећем шеширу за жреб ЕУРА, није немогуће да поново будемо у истој квалификационој групи, као што је то било у походу на место за Мундијал 2014. године.

Боговски фудбал на Вемблију и хорор завршетак за Хрвате. Енглеска је показала да је израсла у топ репрезентацију победом над вицешампионом света у сјајном дербију А групе у Лиги нација од 2:1. Пут од пакла до раја прошли су пулени Герета Саутгејта у последњих пола сата и на крају ипак заслужено изборили пласман у плеј-оф, а на директну штету Ватрених који испадају ранг ниже.  

Тренутак инспирације, практично други шут Хрватске у оквир гола, који је упутио Андреј Крамарић у 57. минуту, умало се испостави као пресудан по коначан исход овог дуела. 

Била је то у већем делу пресликана утакмица из мундијалског полуфинала у Русији у којој је Енглеска имала више од игре и нападала, али је опет наишла на хрватски зид. Необјашњиво је како се добро Хрвати бране, са по седам или осам играча у блоку где нема пролаза, а посебно је сјајно како из те дефанзиве прелазе у напад и како умеју опасно да запрете.

Крамарић је умало угасио светло на Вемблију сајним голом за победу. Помогао му је и Ерик Дајер, од чијег се колена лопта одбила у мрежу преко немоћног Пикфорда, али како је нападач Хофенхајма мајсторски извртео Џона Стонса. Финтама као на малом фудбалу учинио је да штопер Манчестер Ситија изгледа смешно...  

Требало је Енгелзима времена да се опораве од шока, али је Гарет Саутгејт показао да није паничар и да уме да изврши измене и преокрене утакмицу у своју корист. Улазак младе крви у виду Деле Алија, Џејдона Санча и Џесија Лингарда покренуо је лавину у последњих 15-ак минута и донела славље Гордом Албиону и његовим навијачима.

Могу да жале Енглези што су јурили предност и због три сјајне прилике у уводних 20 минута, када је голман Хрватске Ловре Калинић стварно фантастично бранио. Маестрално је чувар мреже Гента зауставио ударце Рахима Стерлинга и два пута Харија Кејна и уливао самопуздање борбеним Хрватима.

Ипак, поклекао је високи Сплићанин у самој завршници када је после убацивања из аута лопта пала пред Харија Кејна, а потом се по линији дошуњала и до џокера Лингарда који ју је убацио у мрежу за изједначење у 78. минуту. 

Био је то импулс који је запалио Вембли и раздрмао око 80.000 гледалаца. Имала је Хрватска добру шансу да дође до победе у 82. минуту, када је после корнера Модрића дефанзивац Вида одлично шутирао голавом, али се истакао и голман Пикфорд. И онда је уследио рапслет.

Слободан ударац Чилвела са леве стране, лопта право на ногу Харију Кејну који не греши. Енглеска је шампион групе 4!

Победа коју су Острвљани уписали означила је и елиминацију Хрватске из елитне групе, али и оставила Шпанију на другом месту без обавеза у наставку Лиге нација.

Много је битније од свега што је Енглеска послала поруку да заиста израста у озбиљну селекцију, да има огроман потенцијал и шансу да у годинама које долазе направи велики резултат. Полако, али сигурно...

Лига нација, четврто коло:

Енглеска – Хрватска 2:1 (0:0)
Лингард 78, Кејн 85 - Крамарић 57

Стадион Вембли, Лондон
Гл. судија: А. Аидиропулос (Гре)

Енглеска (4-4-1-1): Пикфорд – Чилвел, Стонс, Гомез, Вокер – Стерлинг, Делф, Дајер, Рашфорд – Баркли – Кејн

Хрватска (4-2-3-1): Калинић – Једвај, Вида, Ловрен, Врсаљко (Милић 26') – Брозовић, Модрић – Перишић, Ребић, Влашић – Крамарић

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Вук

18.11.2018 17:00

Ко би гори, сад је доли :) Успут, БиХ је сад међу ногометном елитом, респецт

ОДГОВОРИТЕ