Spektakl na Vembliju - Englezi izbacili Hrvate u niži rang!

Fudbaleri Engleske pobedili su Englesku sa 2:1 u poslednjem meču grupe četiri Lige nacija A.  Šou na Vembliju: Englezi za trofej, Hrvatska je "B"! Vicešampion sveta bio je nadomak velike pobede u Londonu, ali je Engleska napravila preokret i izborila učešće na završnom turniru Lige nacija. I Hrvatsku poslala diviziju niže! Hrvatski horor na Vembliju! Od plej-ofa do Lige B za sedam minuta! Engleska savladala vicešampiona sveta sa 2:1 u derbiju elitne grupe Lige nacija.

Fudbal 18.11.2018 | 17:45
Spektakl na Vembliju - Englezi izbacili Hrvate u niži rang!
Ovim rezultatom vicešampioni sveta eliminisani su iz najvišeg ranga, što znači da će u narednom izdanju igrati u Ligi B.

Engleska je do pobede uspela da dođe zahvaljujući spektakularnom preokretu, pošto su na 15 minuta do kraja utakmice gubili sa 1:0.

Fudbaler Hofenhajma Andrej Kramarić u 57. minutu doveo je Hrvate u prednost i činilo se da će ekipa Zlatka Dalića eliminisati Engleze. 

Ipak, dramu na Vembliju uneo je pogodak Džesija Lingarda u 78. minutu. Igrač Mančester junajteda našao se na pravom mestu i samo je prosledio loptu u gol. 

Tada su usledili žestoki napadi Engleske, koji su se na kraju isplatili. Kejn je u 85. minutu posavio stopalo i time savladao Kalinića. Engleska se ovom pobedom plasirala u plej-of Lige nacija A.

Od starta meča Engleska je bila bolji protivnika, ređale su se prilike, međutim Hrvatska je uspela da odoli početnom naletu. 

Od sredine prvog poluvremena nije bilo mnogo prilika i na pauzu se otišlo bez golova. Izabranici Zlatka Dalića mogli su da budu veoma srećni sa ovakvim rezultatom jer su bili lošiji protivnik. 

Na početku drugog perioda igre viđena je slična situacija na terenu, međutim Hrvatska je brzo šokirala sve na stadionu. "Sevnula" je kontra, odbrana Engleske očajno je reagovala i Kramarić je uz malo sreće savladao Pikforda. 

Na sreću navijača Engleske, njihov tim nije klonuo. Brzo su se vratili u napadački ritam i u 78. minutu, preko Lingarda su došli do izjednačenja. Treba napomenuti da je pre ovog gola Hrvatska imala veliku šansu da "nokautira" protivnika. Nije uspela i kazna je brzo došla. 

Ovaj gol dao je vetar u leđa Englezima, koji su nastavili sa jakim napadima i to im se isplatilo. Kejn je u 85. savladao Kalinića i usledilo je veliko slavlje. Do kraja meča Hrvatska nije uspela da zapreti i Engleska je zasluženo pobedila. 

Kakav meč na najvećem engleskom stadionu!

Hari Kejn je golom u 85. minutu režirao preokret na "Vembliju" (2:1) i Englesku poveo do prvog mesta u grupi, samim tim i do finala Lige nacija, dok će Hrvatska zbog ovog poraza morati da se preseli u diviziju niže - "B".

Hrvati su imali sve u svojim rukama, "na ruku" im je išao i nerešen ishod, a danas brojna njihova publika dovedena je do "ekstaze" kada je Andrej Kramarić pogodio u 57. minutu.

Bio je to važan gol za "vatrene", nakon majstorije napadača Hofenhajma, kojim su "utihnuli" napadi raspoloženih Engleza i koji su na taj način kažnjeni zbog promašaja... Međutim, Garet Sautgejt je zaista doneo neku novu energiju reprezentaciji, pokazali su još jednom da se ne predaju do poslednjeg sudijskog zvižduka, a preokret je najavio Džesi Lingard kada je u u 78. minutu uspeo nekako da "umuva" loptu preko gol-crte.

Odlučio je Zlatko Dalić da "brani remi", pošto su i s tim rezultatom Hrvati bili drugi, ali ih je kapiten "gordog albiona" Hari Kejn kaznio u 85. minutu kada se najbolje snašao u gužvi.

Vicešampion sveta je tako "platio kaznu" zbog visokog poraza u 1. kolu novog takmičenja u Elčeu od Španije (6:0), bili su blizu toga da se čak "izvuku" posle gola Kramarića, da bi na koncu svega Engleska, ipak, uspela da im se revanšira za poraz u polufinalu Mundijala.

Očigledno je bilo da je "vatrenima" falio povređeni Ivan Rakitić i čitav meč su imali problem da sačuvaju loptu, ali ono što Ostrvljani nisu uspeli u prvom - uradili su u drugom delu meča.

Već na startu meča žestoko su se ispromašivali Rahim Sterling, Markus Rašford, Hari Kejn i Ros Barkli, kada je Lovre Kalinić još jednom opravdao epitet "novog" Danijela Subašića (uz nestvaran start Vrsaljka koji se povredio), da bi Hrvatska posle "neviđenog tempa" zadatog od strane domaćina - odgovorila kontrom.

Nije prošao šut Ivana Perišića, ali jeste "solo partitura" Andreja Kramarića po prijemu lopte kada je lomio i lomio defanzivce, a onda uz pomoć Dajera zatresao mrežu!

Trebalo je domaćinu neko vreme da se oporavi od toga, no Hari Kejn je na vreme zaboravio na svoj loš niz u dresu s nacionalnim grbom, prvo asistirao, pa pogodio, za prvi gol još od meča s Kolumbijom na Svetskom prvenstvu.

Odveo je tako svoj tim do finala Lige nacija gde je za sada još Portugal, dok ćemo videti koje još dve reprezentacije će im se tamo pridružiti.

Što se tiče Hrvatske ona sada "ispada" kao trećeplasirana u "B" diviziju, i biće u drugom šeširu za žreb za Evropsko prvenstvo, pa ukoliko državni tim Srbije pobedi Litvaniju (utorak, 20.45) nije nemoguće da u narednoj Ligi nacija budemo u istoj grupi.

Pošto će Srbija biti u trećem šeširu za žreb EURA, nije nemoguće da ponovo budemo u istoj kvalifikacionoj grupi, kao što je to bilo u pohodu na mesto za Mundijal 2014. godine.

Bogovski fudbal na Vembliju i horor završetak za Hrvate. Engleska je pokazala da je izrasla u top reprezentaciju pobedom nad vicešampionom sveta u sjajnom derbiju A grupe u Ligi nacija od 2:1. Put od pakla do raja prošli su puleni Gereta Sautgejta u poslednjih pola sata i na kraju ipak zasluženo izborili plasman u plej-of, a na direktnu štetu Vatrenih koji ispadaju rang niže.  

Trenutak inspiracije, praktično drugi šut Hrvatske u okvir gola, koji je uputio Andrej Kramarić u 57. minutu, umalo se ispostavi kao presudan po konačan ishod ovog duela. 

Bila je to u većem delu preslikana utakmica iz mundijalskog polufinala u Rusiji u kojoj je Engleska imala više od igre i napadala, ali je opet naišla na hrvatski zid. Neobjašnjivo je kako se dobro Hrvati brane, sa po sedam ili osam igrača u bloku gde nema prolaza, a posebno je sjajno kako iz te defanzive prelaze u napad i kako umeju opasno da zaprete.

Kramarić je umalo ugasio svetlo na Vembliju sajnim golom za pobedu. Pomogao mu je i Erik Dajer, od čijeg se kolena lopta odbila u mrežu preko nemoćnog Pikforda, ali kako je napadač Hofenhajma majstorski izvrteo Džona Stonsa. Fintama kao na malom fudbalu učinio je da štoper Mančester Sitija izgleda smešno...  

Trebalo je Engelzima vremena da se oporave od šoka, ali je Garet Sautgejt pokazao da nije paničar i da ume da izvrši izmene i preokrene utakmicu u svoju korist. Ulazak mlade krvi u vidu Dele Alija, Džejdona Sanča i Džesija Lingarda pokrenuo je lavinu u poslednjih 15-ak minuta i donela slavlje Gordom Albionu i njegovim navijačima.

Mogu da žale Englezi što su jurili prednost i zbog tri sjajne prilike u uvodnih 20 minuta, kada je golman Hrvatske Lovre Kalinić stvarno fantastično branio. Maestralno je čuvar mreže Genta zaustavio udarce Rahima Sterlinga i dva puta Harija Kejna i ulivao samopuzdanje borbenim Hrvatima.

Ipak, poklekao je visoki Splićanin u samoj završnici kada je posle ubacivanja iz auta lopta pala pred Harija Kejna, a potom se po liniji došunjala i do džokera Lingarda koji ju je ubacio u mrežu za izjednačenje u 78. minutu. 

Bio je to impuls koji je zapalio Vembli i razdrmao oko 80.000 gledalaca. Imala je Hrvatska dobru šansu da dođe do pobede u 82. minutu, kada je posle kornera Modrića defanzivac Vida odlično šutirao golavom, ali se istakao i golman Pikford. I onda je usledio rapslet.

Slobodan udarac Čilvela sa leve strane, lopta pravo na nogu Hariju Kejnu koji ne greši. Engleska je šampion grupe 4!

Pobeda koju su Ostrvljani upisali označila je i eliminaciju Hrvatske iz elitne grupe, ali i ostavila Španiju na drugom mestu bez obaveza u nastavku Lige nacija.

Mnogo je bitnije od svega što je Engleska poslala poruku da zaista izrasta u ozbiljnu selekciju, da ima ogroman potencijal i šansu da u godinama koje dolaze napravi veliki rezultat. Polako, ali sigurno...

Liga nacija, četvrto kolo:

Engleska – Hrvatska 2:1 (0:0)
Lingard 78, Kejn 85 - Kramarić 57

Stadion Vembli, London
Gl. sudija: A. Aidiropulos (Gre)

Engleska (4-4-1-1): Pikford – Čilvel, Stons, Gomez, Voker – Sterling, Delf, Dajer, Rašford – Barkli – Kejn

Hrvatska (4-2-3-1): Kalinić – Jedvaj, Vida, Lovren, Vrsaljko (Milić 26') – Brozović, Modrić – Perišić, Rebić, Vlašić – Kramarić

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Vuk

18.11.2018 17:00

Ko bi gori, sad je doli :) Usput, BiH je sad među nogometnom elitom, respect

ODGOVORITE