Два метра изнад свих: Новакова игра са "АТП центрима"!

Просечна висина Ђоковићевог ривала на АТП финалу сезоне у Лондону износи 201,75 центиметара. Од 2007. и првог од 32 мастерс трофеја, само једном је играо против играча висине Саше Зверева.

Тенис 18.11.2018 | 17:15
Два метра изнад свих: Новакова игра са "АТП центрима"!
Од када је 2007. као 19-годишњак победио Гиљерма Кањаса у финалу Мајамија и освојио прву од 32 мастерс титуле, Новак Ђоковић није се сусретао са вишом препреком од оне која га од 19 часова у Лондону чека са друге стране терена.

У мечу за шесту титулу на АТП финалу сезоне, наш ас састаће се са 198 центиметара високим сервером Александром Зверевом, са којим од повратка Марјана Вајде у стручни штаб није имао никаквих проблема.

Немац је у јеку Новакове кризе са хроничном повредом лакта и током растанака са Борисом Бекером, потом и Вајдом, добио десет година старијег ривала у финалу Мастерса у Риму 2017. и повео 1:0, али је ове јесени брзи и лако пао у заостатак. У везаним поразима у финалу Мастерса у Шангају и 2. колу групне фазе у Лондону освојио укупно осам гемова против јединог човека у историји тениса са свим грен слем и мастерс титулама.

АТП финале сезоне у хијерархији налази се "ту негде" између, освајачу последњег турнира у сезони припада 1.500 бодова и "мејџор" бонус од 2.712.000 долара уколико шампион забележи све победе на турниру - а, то може бити само један од двојице финалиста.

ПРОСЕЧНА ВИСИНА РИВАЛА У ЛОНДОНУ 201,75 ЦМ

Новакови ривали у Лондону, Андерсон, Зверев, Изнер и Чилић, просечно су високи 201,75 центиметара.

Ђоковић је у мастерс финалима само два пута имао противника висине Саше Зверева, оба пута се радило о Хуану Мартину Дел Потру, а "високе" препреке имао је у Милошу Раонићу (196) и Томашу Бердиху (196) са којима је по правилу лако излазио на крај.

Додуше, у пре две недеље у финалу Мастерса у Паризу, Ђоковић је доживео једини пораз у последњих 29 мечева управо од тенисера изразите висине и снажног сервиса - Карена Хачанова (192).

За разлику од дуела у "Берсију", у ком је млади Рус искористио Новаков умор од маратонске борбе са Роџером Федерером претходне вечери, Србин данас у "О2 арени" неће имати исти проблем, јер је посао у синоћном полуфиналу са још једним "џином", Кевином Андерсоном (203), завршио за 77 минута.

Занимљиво, и у остала два дуела у Густаво Куертен групи, 188 центиметара високи Београђанин састајао се са високим момцима изразито јаког сервиса и побеђивао у два сета без много драме - 198 центиметара високог Марина Чилића победио је 6:3, 6:4, а "првог центра АТП тура" Џона Изнера резултатом 6:4, 6:3.

Овај 208 центиметара високи ас из Тексаса упитан је после пораза од Ђоковића да наведе тројицу најбољих ритерн играча на свету и рекао је: 

"Новак Ђоковић први... други Новак Ђоковић, а трећи исто Новак Ђоковић. Човече, никад тако нешто нисам видео", слегао је раменима један од највиших мастерс шампиона у историји.

"Историја није баш била каклоњена високим играчима", рекао је недавно Марк Печи.

Бивши тренер Ендија Мареја, коментаришући потенцијал млађег од браће Зверев, тврди да Немац руског порекла има далеко бољу моторику и технику од осталих "кошаркаша" и да висина у његовом случају не мора да представља лимит у борбама са десетак центиметара нижим члановима "велике тројке".

Међу ривалима које је побеђивао у мастерс финалима, најнижи је свакако Кеи Нишикори са 176, а ту су још Николај Давиденко са 178, Стен Вавринка са 183, Гиљермо Кањас, Рафаел Надал и Роџер Федерер са 185, Борна Ћорић и Марди Фиш са 188, Мареј са 191, Гаел Монфис са 193…

ФЕДЕРЕР УЗЕО, ФЕДЕРЕР ВРАТИО?

Беспоштедном борбом у Паризу пре две недеље, која је завршена њиховим најдужим дуелом на два добијена сета, Федерер је вероватно "коштао" Ђоковића 33. мастерс титуле у каријери. Србину дан касније није остало довољно енергије за борбу са Хачановим, међутим... 

Након што је ушао у свађу са Зверевом током напетог полуфинала у Лондону и младом Немцу "навукао на врат" публику у дворани, Федерер је можда несвесно помогао архи-ривалу да лакше стигне до нове титуле. 

Зверев је, сходно годинама, познат као играч који уме да подлегне притиску, а сузе које је крио напуштајући терен уз салве звиждука са трибина говоре колико му је тешко пао вербални дуел са идолом из клиначких дана и некоректном реакцијом навијача...

Ђоковић је у застрашујућој форми, од пораза од Марка Чекината у осмини финала Ролан Гароса, наш ас играо је финале на седам од наредних осам турнира уз освојене две грен слем и две мастерс титуле.

У том периоду забележио је скор 39-3, услед пораза од Чилића у финалу Квинса, Стефаноса Циципаса у осмини финала Мастерса у Торонту и Хачанова у финалу Мастерса у Паризу.

Јубиларном, 40. победом од завршетка сезоне на шљаци почетком јуна, Србин би освојио 52. "велики" АТП трофеј у каријери након чега би испред њега остао само Федерер са 53, док је Надал на 51.

У "велике" турнире спадају грен слемови, Аустралијан опен, Ролан Гарос, Вимблдон и УС опен, затим АТП финале сезоне, осам турнира Мастерс серије, Индијан Велс, Мајами, Монте Карло, Мадрид, Рим, Торонто/Монтреал, Синсинати, Шангај и Париз, као и Олимпијске игре које се чекају четири године.

Листа освајача "великих" турнира:

53 - Роџер Федерер (20 - 6 - 27 - 0)
51 - Рафаел Надал (17 - 0 - 33 - 1)
51 - Новак Ђоковић (14 - 5 - 32 - 0)
30 - Пит Сампрас (14 - 5 - 11 - 0)
27 - Андре Агаси (8 - 1 - 17 - 1)
20 - Енди Мареј (3 - 1 - 14 - 2)

АТП Топ 5

1. Новак Ђоковић 9.045 (9.545)

2. Рафаел Надал 7.480

3. Роџер Федерер 6.420

4. Александер Зверев 5.885 (6.385)

5. Хуан Мартин Дел Потро 5.300

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар