Dva metra iznad svih: Novakova igra sa "ATP centrima"!

Prosečna visina Đokovićevog rivala na ATP finalu sezone u Londonu iznosi 201,75 centimetara. Od 2007. i prvog od 32 masters trofeja, samo jednom je igrao protiv igrača visine Saše Zvereva.

Tenis 18.11.2018 | 17:15
Dva metra iznad svih: Novakova igra sa "ATP centrima"!
Od kada je 2007. kao 19-godišnjak pobedio Giljerma Kanjasa u finalu Majamija i osvojio prvu od 32 masters titule, Novak Đoković nije se susretao sa višom preprekom od one koja ga od 19 časova u Londonu čeka sa druge strane terena.

U meču za šestu titulu na ATP finalu sezone, naš as sastaće se sa 198 centimetara visokim serverom Aleksandrom Zverevom, sa kojim od povratka Marjana Vajde u stručni štab nije imao nikakvih problema.

Nemac je u jeku Novakove krize sa hroničnom povredom lakta i tokom rastanaka sa Borisom Bekerom, potom i Vajdom, dobio deset godina starijeg rivala u finalu Mastersa u Rimu 2017. i poveo 1:0, ali je ove jeseni brzi i lako pao u zaostatak. U vezanim porazima u finalu Mastersa u Šangaju i 2. kolu grupne faze u Londonu osvojio ukupno osam gemova protiv jedinog čoveka u istoriji tenisa sa svim gren slem i masters titulama.

ATP finale sezone u hijerarhiji nalazi se "tu negde" između, osvajaču poslednjeg turnira u sezoni pripada 1.500 bodova i "mejdžor" bonus od 2.712.000 dolara ukoliko šampion zabeleži sve pobede na turniru - a, to može biti samo jedan od dvojice finalista.

PROSEČNA VISINA RIVALA U LONDONU 201,75 CM

Novakovi rivali u Londonu, Anderson, Zverev, Izner i Čilić, prosečno su visoki 201,75 centimetara.

Đoković je u masters finalima samo dva puta imao protivnika visine Saše Zvereva, oba puta se radilo o Huanu Martinu Del Potru, a "visoke" prepreke imao je u Milošu Raoniću (196) i Tomašu Berdihu (196) sa kojima je po pravilu lako izlazio na kraj.

Doduše, u pre dve nedelje u finalu Mastersa u Parizu, Đoković je doživeo jedini poraz u poslednjih 29 mečeva upravo od tenisera izrazite visine i snažnog servisa - Karena Hačanova (192).

Za razliku od duela u "Bersiju", u kom je mladi Rus iskoristio Novakov umor od maratonske borbe sa Rodžerom Federerom prethodne večeri, Srbin danas u "O2 areni" neće imati isti problem, jer je posao u sinoćnom polufinalu sa još jednim "džinom", Kevinom Andersonom (203), završio za 77 minuta.

Zanimljivo, i u ostala dva duela u Gustavo Kuerten grupi, 188 centimetara visoki Beograđanin sastajao se sa visokim momcima izrazito jakog servisa i pobeđivao u dva seta bez mnogo drame - 198 centimetara visokog Marina Čilića pobedio je 6:3, 6:4, a "prvog centra ATP tura" Džona Iznera rezultatom 6:4, 6:3.

Ovaj 208 centimetara visoki as iz Teksasa upitan je posle poraza od Đokovića da navede trojicu najboljih ritern igrača na svetu i rekao je: 

"Novak Đoković prvi... drugi Novak Đoković, a treći isto Novak Đoković. Čoveče, nikad tako nešto nisam video", slegao je ramenima jedan od najviših masters šampiona u istoriji.

"Istorija nije baš bila kaklonjena visokim igračima", rekao je nedavno Mark Peči.

Bivši trener Endija Mareja, komentarišući potencijal mlađeg od braće Zverev, tvrdi da Nemac ruskog porekla ima daleko bolju motoriku i tehniku od ostalih "košarkaša" i da visina u njegovom slučaju ne mora da predstavlja limit u borbama sa desetak centimetara nižim članovima "velike trojke".

Među rivalima koje je pobeđivao u masters finalima, najniži je svakako Kei Nišikori sa 176, a tu su još Nikolaj Davidenko sa 178, Sten Vavrinka sa 183, Giljermo Kanjas, Rafael Nadal i Rodžer Federer sa 185, Borna Ćorić i Mardi Fiš sa 188, Marej sa 191, Gael Monfis sa 193…

FEDERER UZEO, FEDERER VRATIO?

Bespoštednom borbom u Parizu pre dve nedelje, koja je završena njihovim najdužim duelom na dva dobijena seta, Federer je verovatno "koštao" Đokovića 33. masters titule u karijeri. Srbinu dan kasnije nije ostalo dovoljno energije za borbu sa Hačanovim, međutim... 

Nakon što je ušao u svađu sa Zverevom tokom napetog polufinala u Londonu i mladom Nemcu "navukao na vrat" publiku u dvorani, Federer je možda nesvesno pomogao arhi-rivalu da lakše stigne do nove titule. 

Zverev je, shodno godinama, poznat kao igrač koji ume da podlegne pritisku, a suze koje je krio napuštajući teren uz salve zvižduka sa tribina govore koliko mu je teško pao verbalni duel sa idolom iz klinačkih dana i nekorektnom reakcijom navijača...

Đoković je u zastrašujućoj formi, od poraza od Marka Čekinata u osmini finala Rolan Garosa, naš as igrao je finale na sedam od narednih osam turnira uz osvojene dve gren slem i dve masters titule.

U tom periodu zabeležio je skor 39-3, usled poraza od Čilića u finalu Kvinsa, Stefanosa Cicipasa u osmini finala Mastersa u Torontu i Hačanova u finalu Mastersa u Parizu.

Jubilarnom, 40. pobedom od završetka sezone na šljaci početkom juna, Srbin bi osvojio 52. "veliki" ATP trofej u karijeri nakon čega bi ispred njega ostao samo Federer sa 53, dok je Nadal na 51.

U "velike" turnire spadaju gren slemovi, Australijan open, Rolan Garos, Vimbldon i US open, zatim ATP finale sezone, osam turnira Masters serije, Indijan Vels, Majami, Monte Karlo, Madrid, Rim, Toronto/Montreal, Sinsinati, Šangaj i Pariz, kao i Olimpijske igre koje se čekaju četiri godine.

Lista osvajača "velikih" turnira:

53 - Rodžer Federer (20 - 6 - 27 - 0)
51 - Rafael Nadal (17 - 0 - 33 - 1)
51 - Novak Đoković (14 - 5 - 32 - 0)
30 - Pit Sampras (14 - 5 - 11 - 0)
27 - Andre Agasi (8 - 1 - 17 - 1)
20 - Endi Marej (3 - 1 - 14 - 2)

ATP Top 5

1. Novak Đoković 9.045 (9.545)

2. Rafael Nadal 7.480

3. Rodžer Federer 6.420

4. Aleksander Zverev 5.885 (6.385)

5. Huan Martin Del Potro 5.300

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar