Колико могу "змајеви" у Лас Палмасу?

Селекција Босне и Херцеговине у седам досадашњих мечева против Шпаније није забиљежила ниједну побједу уз само два ремија и пет пораза.

Фудбал 18.11.2018 | 15:15
Колико могу "змајеви" у Лас Палмасу?
Изабраници Роберта Просинечког у недјељу увече у Лас Палмасу играју против "црвене фурије" (20.45, Нова БХ) пријатељску утакмицу, што ће бити осми пут у историји два национална тима.

"Змајеви" су у доброј серији од чак девет утакмица без пораза у свим такмичењима и као побједници своје групе Б у Лиги нација са доста самопоуздања гостују изабраницима Луиса Енрикеа, који је најавио да ће "измијешати" карте послије неуспјеха од Хрватске у Загребу (3:2).

Међутим, иако су Шпанци остали без шанси да се домогну пласмана у плеј-оф новоформираног такмичења, сигурно ће на Канарским Острвима жељети да остваре нову побједу, барем приближно убједљиву као против "коцкастих" у првом двобоју (6:0).

Неспорно је да су Шпанци апсолутни фаворити против БиХ, али Просинечки је добро посложио тим, који је компактан и који не компликује превише у игри и уз мало среће, која наводно прати храбре, могло би се догодити да "змајеви" у Лас Палмасу забиљеже први тријумф у осмом међусобном мечу.

Наравно, биће јако, јако тешко, посебно јер због повреде и болести неће играти Миралем Пјанић и Огњен Врањеш, који су у Бечу против Аустрије (0:0) били међу најзапаженијим појединцима. Поред њих, Просинечки неће моћи да рачуна ни на Денија Милошевић, који је такође повријеђен и пропустио је синоћњи тренинг "змајева".

Прву утакмицу од самосталности, БиХ је одиграла на "Кошеву" почетком септембра 2000. године у оквиру квалификација за Мундијал 2002. у Јапану и Јужној Кореји и уписала пораз 1:2.

Роберт Просинечки очекује квалитетну утакмицу иако је пријатељска.

"Пред нама је озбиљна утакмица иако је пријатељска. Велика је ствар играти са селекцијом попут Шпаније и даћемо све од себе да одиграмо добар меч. Имаћемо више измјена тако да ће сви добити шансу. Шпанија је одлична репрезентација која након пораза од Хрватске у Лиги нација сигурно пред својом публиком жели направити добар резултат", рекао је селектор БиХ и признао да изузетно поштује колегу са шпанске клупе.

"Познајем Луиса Енрикеа одавно, играо сам с њим и пријатељи смо. Осим тога он је одличан тренер који је правио добре резултате и надам се да ће тако наставити и са репрезентацијом Шпаније".

Гости су повели голом Херарда у 38, три минута касније изједначио је Елвир Баљић из слободног ударца, а побједу Шпанцима осигурао је Хосеба Ечеберија у 72. минуту.

У реванш сусрету у Овиједу сљедеће године, тим селектора Драге Смајловића уписао је убједљив пораз - 4:1, а кобни по БиХ били су Фернандо Јеро, Раул Гонзалес, Дијего Тристан и Хави Морено. Почасни гол за "змајеве" постигао је Мирсад Бешлија.

Наредни сусрети БиХ и Шпаније десили су се у квалификацијама за Свјетско првенство 2006. године у Њемачкој и оба меча су завршена неријешено 1:1.

На зеничком "Билином пољу" под селектором палицом Блажа Слишковића, гости су водили поготком Висентеа, али је бод спасио Елвир Болић.

Потом је БиХ била на корак од прве побједе и то на "Местаљи" у Валенсији, гдје је до 96. минута водила захваљујући голу Звјездана Мисимовића, али су се Шпанци извукли поготком Карлоса Марчене и то након што су црвене картоне добили Недим Халиловић и Бешлија.

И наредне квалификације за Мундијал 2010. године у Јужној Африци, "фурија" је била ривал БиХ и оба пута била боља од екипе тадашњег селектора Мирослава Ћире Блажевића. У Овиједу је "змајевима" пресудио Давид Виља (1:0), да би у Зеници пала "петарда" (2:5). Голове за БиХ постигли су Един Џеко и Звјездан Мисимовић.



Посљедњи сусрет двају селекција игран је у швајцарском Сент Галену 2016. године и Шпанци су опет били успјешнији, овај пут у пријатељској утакмици - 3:1. Двоструки стријелац за "фурију" био је Нолито, док је тадашњи капитен БиХ Емир Спахић постигао почасни погодак за БиХ.

МОГУЋИ САСТАВИ

ШПАНИЈА: Кепа ,Аспиликуета, Љоренте, Хермосо, Гаја, Родри Ернандез, Сусо, Форналс, Асенсио, Џони, Мората. Селектор: Луис Енрике

БиХ: Шехић, Ћивић, Шуњић, Зукановић, Бичакчић, Бешић, Крунић, Сарић, Дуљевић, Џеко, Кодро. Селектор: Роберт Просинечки

А вечерас на стадиону "Гран Канарија" је нова прилика за "змајеве". Шта мислите, да ли Робијев тим може до побједе или барем новог, трећег ремија?

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар