Koliko mogu "zmajevi" u Las Palmasu?

Selekcija Bosne i Hercegovine u sedam dosadašnjih mečeva protiv Španije nije zabilježila nijednu pobjedu uz samo dva remija i pet poraza.

Fudbal 18.11.2018 | 15:15
Koliko mogu "zmajevi" u Las Palmasu?
Izabranici Roberta Prosinečkog u nedjelju uveče u Las Palmasu igraju protiv "crvene furije" (20.45, Nova BH) prijateljsku utakmicu, što će biti osmi put u istoriji dva nacionalna tima.

"Zmajevi" su u dobroj seriji od čak devet utakmica bez poraza u svim takmičenjima i kao pobjednici svoje grupe B u Ligi nacija sa dosta samopouzdanja gostuju izabranicima Luisa Enrikea, koji je najavio da će "izmiješati" karte poslije neuspjeha od Hrvatske u Zagrebu (3:2).

Međutim, iako su Španci ostali bez šansi da se domognu plasmana u plej-of novoformiranog takmičenja, sigurno će na Kanarskim Ostrvima željeti da ostvare novu pobjedu, barem približno ubjedljivu kao protiv "kockastih" u prvom dvoboju (6:0).

Nesporno je da su Španci apsolutni favoriti protiv BiH, ali Prosinečki je dobro posložio tim, koji je kompaktan i koji ne komplikuje previše u igri i uz malo sreće, koja navodno prati hrabre, moglo bi se dogoditi da "zmajevi" u Las Palmasu zabilježe prvi trijumf u osmom međusobnom meču.

Naravno, biće jako, jako teško, posebno jer zbog povrede i bolesti neće igrati Miralem Pjanić i Ognjen Vranješ, koji su u Beču protiv Austrije (0:0) bili među najzapaženijim pojedincima. Pored njih, Prosinečki neće moći da računa ni na Denija Milošević, koji je takođe povrijeđen i propustio je sinoćnji trening "zmajeva".

Prvu utakmicu od samostalnosti, BiH je odigrala na "Koševu" početkom septembra 2000. godine u okviru kvalifikacija za Mundijal 2002. u Japanu i Južnoj Koreji i upisala poraz 1:2.

Robert Prosinečki očekuje kvalitetnu utakmicu iako je prijateljska.

"Pred nama je ozbiljna utakmica iako je prijateljska. Velika je stvar igrati sa selekcijom poput Španije i daćemo sve od sebe da odigramo dobar meč. Imaćemo više izmjena tako da će svi dobiti šansu. Španija je odlična reprezentacija koja nakon poraza od Hrvatske u Ligi nacija sigurno pred svojom publikom želi napraviti dobar rezultat", rekao je selektor BiH i priznao da izuzetno poštuje kolegu sa španske klupe.

"Poznajem Luisa Enrikea odavno, igrao sam s njim i prijatelji smo. Osim toga on je odličan trener koji je pravio dobre rezultate i nadam se da će tako nastaviti i sa reprezentacijom Španije".

Gosti su poveli golom Herarda u 38, tri minuta kasnije izjednačio je Elvir Baljić iz slobodnog udarca, a pobjedu Špancima osigurao je Hoseba Ečeberija u 72. minutu.

U revanš susretu u Ovijedu sljedeće godine, tim selektora Drage Smajlovića upisao je ubjedljiv poraz - 4:1, a kobni po BiH bili su Fernando Jero, Raul Gonzales, Dijego Tristan i Havi Moreno. Počasni gol za "zmajeve" postigao je Mirsad Bešlija.

Naredni susreti BiH i Španije desili su se u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2006. godine u Njemačkoj i oba meča su završena neriješeno 1:1.

Na zeničkom "Bilinom polju" pod selektorom palicom Blaža Sliškovića, gosti su vodili pogotkom Visentea, ali je bod spasio Elvir Bolić.

Potom je BiH bila na korak od prve pobjede i to na "Mestalji" u Valensiji, gdje je do 96. minuta vodila zahvaljujući golu Zvjezdana Misimovića, ali su se Španci izvukli pogotkom Karlosa Marčene i to nakon što su crvene kartone dobili Nedim Halilović i Bešlija.

I naredne kvalifikacije za Mundijal 2010. godine u Južnoj Africi, "furija" je bila rival BiH i oba puta bila bolja od ekipe tadašnjeg selektora Miroslava Ćire Blaževića. U Ovijedu je "zmajevima" presudio David Vilja (1:0), da bi u Zenici pala "petarda" (2:5). Golove za BiH postigli su Edin Džeko i Zvjezdan Misimović.



Posljednji susret dvaju selekcija igran je u švajcarskom Sent Galenu 2016. godine i Španci su opet bili uspješniji, ovaj put u prijateljskoj utakmici - 3:1. Dvostruki strijelac za "furiju" bio je Nolito, dok je tadašnji kapiten BiH Emir Spahić postigao počasni pogodak za BiH.

MOGUĆI SASTAVI

ŠPANIJA: Kepa ,Aspilikueta, Ljorente, Hermoso, Gaja, Rodri Ernandez, Suso, Fornals, Asensio, Džoni, Morata. Selektor: Luis Enrike

BiH: Šehić, Ćivić, Šunjić, Zukanović, Bičakčić, Bešić, Krunić, Sarić, Duljević, Džeko, Kodro. Selektor: Robert Prosinečki

A večeras na stadionu "Gran Kanarija" je nova prilika za "zmajeve". Šta mislite, da li Robijev tim može do pobjede ili barem novog, trećeg remija?

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar