Прича: Птице на скијама, вините се високо...!

Немац Рихард Фрајтаг имао је запажене наступе током 39. сезоне Светског купа ,а освајач три прва места из 2017/18, другопласирани на збирној листи по стављању тачке на ‘’и’’, темељи своје наде на приказаном током протекле зиме, затим Норвежани Данијел-Андре Танде, који брани треће место, с две победе прошле сезоне и његов сународник Јохан-Андре Форфанг покушаће да се кроз ‘’фјордовски рукавац’’ провуку до места које сви у летећем каравану сањају.

Остали спортови 17.11.2018 | 21:15
Прича: Птице на скијама, вините се високо...!
Некад су се дани по јутрима препознавали, па су се и потенцијални победници Светског купа у скијашким скоковима могли тражити међу двојицом потенцијалних шампиона, а данас се ни по  вечери не може издвојити дует оних на које би се могли уложити кућа и имање, а да нокти не заврше као невидљиве честице и глава не остане ћелава.

Јучерашње квалификације у Висли (Пољска), првом индивидуалном такмичењу у сезони 2018/19. доносе додатну неизвесност, јер су главни скакачи из претходне две-три сезоне најблаже речено забележили скромне скокове, чак је бранилац титуле из претходне сезоне, апсолутни владар снежних висина Камил Стохпред домаћом публиком заборавио кораке мазурке и једва је успео да избегне саплитање, али се ипак нашао на листи такмичара који ће се појавити у првој серији сутра од 14.45 часова.

Упркос томе, девет победа из прошле сезоне, прва места на Новогодишњој турнеји и мини циклусима попут Раw аир, Вилингемској петици и Планица7 2017/18, двоструком освајачу најсјајнијег одличја у генералном пласману Светског купа  дају статус главног претендента за пењање на трон у укупном поретку по завршетку сезоне, а чињеница да се завеса подиже у његовој отаџбини може бити од пресудне важности да му се на Малинки насмеши брк чувеног Адама Малиша и помогне у настојању да се приближи славном земјаку, који је четири пута био победник планетарног купа.

Да се бркови врате у моду постараће се Норвежанин Роберт Јохансон, изненађујуће добар минуле сезоне.

Двадесетосмогодишњак из Лилехамера дошао је у марту до премијерне победе у Светском купу, нашао се на коти 5  у генералном поретку овог такмичења,  зимус је узео и две бронзане медаље на Олимпијским играма у појединачној конкуренцији,  помогао је Викинзима да се оките златом у Купу нација, тако да његова суграђанка Ингрид Олава полако спрема репертоар за славље у марту наредне године.

У низу могућих освајача круне, налазе се имена скакача којима би највећи број освојених бодова први пут у каријери донео наслов скакачког краља.

Немац Рихард Фрајтаг имао је запажене наступе током 39. сезоне Светског купа а освајач три прва места из 2017/18, другопласирани на збирној листи по стављању тачке на ‘’и’’, темељи своје наде на приказаном током протекле зиме, затим Норвежани Данијел-Андре Танде, који брани треће место, с две победе прошле сезоне и његов сународник Јохан-Андре Форфанг покушаће да се кроз ‘’фјордовски рукавац’’ провуку до места које сви у летећем каравану сањају.

Аустријанци још увек ноте за нови небески валцер који би играо Штефан Крафт, не тако давно доминатни скакач на светским залетиштима и доскочиштима, а актуелни шампион света, некадашњи победник Светског купа и Турнеје Четири скакаонице, планетарни рекордер у ски-летовима прижељкује тријумф у биткама појединаца већ годину и по дана, а доминантна нација у историји овог спорта то свакако тешко подноси.

Словенци су после дужег притиска јавности успели да издејствују промену селектора, Горана Јануса је заменио Горазд Бертонцељ, а та рокада могла би да да замајац  екипи, па Тими Зајц, Тилен Бартол, Анже Ланишек могу доказати потенцијал, док  браћа Превц, Петер посебно, рачунају на повратак у победничку форму.

Одласком са сцене Јанеа Ахонена Финци су затворили једно блиставо поглавље, на друго ће причекати како ствари стоје дуже, али зато боје старе гарде и овога пута брани ‘’бесмртни’’ Јапанац Норијаки Касаји, а гледаоце и такмичаре нервираће ‘’вечни’’ директор такмичења Валтер Хофер, човек на чијој души лежи ко зна колико уништених нерава због одлука које је доносио.

Све у свему, љубитељи летења на скијама ће уживати у 35 такмичења, од тога седам тимским, као додатак иде и Светско првенство у Зефелду у фебруару/марту 2019, а традиционална турнеја у данима новогодишњег славља и остале подгрупе наметања новијег датума су такође нашле место у календару.

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар