Појединци хоће сарадњу са СНСД

"Чињеница је да постоји незадовољство у чланству СДС-а, али оно је у овом тренутку више усмјерено на појединце и групације унутар странке, који заговарају сарадњу са СНСД-ом. Колико ће Вукота Говедарица, као први човјек СДС-а, имати снаге да се томе одупре, видјећемо врло брзо", наглашава Раљић.

Република Српска 17.11.2018 | 13:25
Појединци хоће сарадњу са СНСД
Посве је јасно да ће скупштинску већину, уз актуелну власт предвођену СНСД-ом, чинити Уједињена Српска, али и досадашње чланице опозиционог блока, Савеза за промјене, које желе сарадњу са странком предсједника РС Милорада Додика - НДП и група Обрена Петровића из Добоја, која се издвојила из СДС-а након октобарских избора.

Узимајући у обзир акумулацију незадовољства и изласке из Савеза за промјену, оправдано је питање каква је позиција опозиције у РС наредне четири године и који су правци њеног дјеловања.

Дугогодишњи новинар и политички аналитичар Жељко Раљић вјерује да ће опозиција у РС, као и до сада, лутати у својим настојањима да се одупре политици СНСД-а и његових партнера, поготово након чињенице да је Милорад Додик успио да окупи двотрећинску већину у Народној скупштини РС.

Према његовим ријечима, Додик жели да му ентитетски парламент буде подршка у дјеловањима у Предсједништву БиХ, гдје ће наредни мандат бити члан из реда српског народа.

"Очито се спрема да ставља вето на поједине одлуке, те за измјену Устава РС, а у контексту захтјева за измјену Устава БиХ, који ће засигурно услиједити", наводи Раљић у разговору за Вијести.ба.

У протеклих више од 12 година власти СНСД-а, ДНС-а и СП-а у РС, опозиција на челу са СДС-ом није успијевала да се наметне као озбиљнији политички фактор.

Како наш саговорник наводи, изузетак је била 2014. година када је опозициони блок био врло близу побједе. Но, опозиција је због несналажења тада дозволила да се на основу политичке корупције формира парламентарна већина, а потом и Влада РС.

"СДС тада није имао снаге за озбиљније дјеловање, што се одразило на изборни резултат 2016. године, када су бирачи казнили несналажење и када је ова странка изгубила контролу над већим бројем општина гдје је била у локалној власти", подсјећа Раљић.

Иако је изборни процес у БиХ компликован и без обзира што се у њему дешавају бројне нерегуларности и манипулације, овај аналитичар и новинар сматра да то није изговор за лоше опозиционо дјеловање Савеза за промјене у РС.

"Вјерујем да ће та тенденција, нажалост, бити настављена", мишљења је Раљић.  

Послије октобарских избора, највеће унутарстраначке турбуленције догађају се у СДС-а. Незадовољство изборним резултатом и укупним стањем у странци изразиле су бројне општинске организације.

Јаснија слика о ситуацији у до сада највећој опозиционој партији у РС очекује се након сједнице Главног одбора, који засједа у Источном Сарајеву.

"Чињеница је да постоји незадовољство у чланству СДС-а, али оно је у овом тренутку више усмјерено на појединце и групације унутар странке, који заговарају сарадњу са СНСД-ом. Колико ће Вукота Говедарица, као први човјек СДС-а, имати снаге да се томе одупре, видјећемо врло брзо", наглашава Раљић.

Без квалитетне опозиције нема ни квалитетне власти.

"Потпуно је небитно да ли је у опозицији једна, двије, три или више странака, важно је на који начин оне дјелују и у којој мјери оне поштују очекивања грађана", мишљења је Раљић.

Он сматра да су грађани РС показали да не желе актуелну власт, без обзира на то како изгледа изборни резултат.

"Међутим, јасно нам је да је СНСД имао савезнике у опозиционим редовима, а то се види након преласка НДП-а на другу страну, као и по односима унутар СДС-а", каже Раљић.

У таквим околностима, додаје, било је врло тешко направити бољи резултат.

"Када се на то дода чињеница да је изборни процес текао уз бројне манипулације, те да ЦИК БиХ потпуно одбацује све захтјеве опозиције у погледу бројања и контроле гласачког материјала, онда можемо закључити да нешто не штима", наглашава овај аналитичар, те додаје да је актуелну власт готово немогуће побиједити на изборима, јер су они нерегуларни.

Упркос томе, власт ће бити формирана. Раљић истиче да и представници међународне заједнице имају двоструке аршине.

"Они прихватају резултате ових избора и траже наставак реформи", наводи он.

(Вијести) 

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

Нови Град

17.11.2018 12:30

И сад реците да миле није најинтелигентнији политицар. Тако реци смрт не непријатеље навукао је на своју страну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цицко

17.11.2018 12:47

Види Цицка предратног магационера РО Романија, као на утакмици. Коме он треба?

Name

Бурле

17.11.2018 13:03

Није ствар да је он интелигентан него дрзак, безобразан, лопов, бескрупулозан, колико сте гласова за живу лову купили на дан избора! Само си ти много глуп, ограничен, не знаш ништа даље од носа, па ти је твој миле појам памети!

Name

ре нови град

17.11.2018 13:17

Колико је он интилигентан најбоље зна обицни цовјек,лако је бити ''интилигентан''са покраденим народним милијардама.

Name

за цицка

17.11.2018 14:13

Па и остао је сољебер , види му ципала , нису видјеле глобин од дана кад их је купио, шта зна сељак шта је глобин за ципале.

Name

Заре

17.11.2018 14:14

да су ти ,,непријатељи" Вожда поштени, знаш кад би их превеслао себи... НИКАД. ЛОПОВИ, СВЕ СУ ТО ЛОПОВИ...

Name

Директ

17.11.2018 15:55

Додик је глуп и покварен. Сву своју глупост надокнадјује крадјом, подмицивањем и другим радњама које захтијевају капитал. За то није потребна нароцита памет, вец велика доза покварености. Да је из његовог дзепа ниста ту неби било спорно вец и постено. Посто народним парама купује народ и народну вољу, мислим да нам поред Додика Цак Норис није потребан, а сто је најгоре, 99 посто народа није ни свјесно тога како и колико Додик својом политиком нарусава свима нама егзистенцију на овим просторима. Све се свело на узимање кредита за пензије и плате и отплацивање истих кроз паре дијаспоре која ускоро неце имати коме да даје паре. Све се своди на ниво паланке. Умјесто конструктивну, Додик води политику која је супротност томе. Субвенције за отварање нових радних мјеста су Додику задња рупа на свирали умјесто да то буде најфинансиранији програм јер кад си запослен имас посао, паре, мозес лаксе да оснујес породицу, ниси на терет дрзаве, јос јој и помазес на основу уплате пореза итд.

Name

Мирко Цоловиц

19.11.2018 12:16

Кум Цицко и ја одавно сарадјујемо, додусе испод зита сто би народ реко. Ми уопсте не гледамо ко је која партија. Подјелили смо интересе, он у опстини а ја у сумском газдинству. Добро њему а добро вала и мени.

Name

Ранко Теодосиц

17.11.2018 12:35

Цавицу, проклет био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кизо

17.11.2018 15:47

Без премца највеци лопови су из редова СДСа. Цитајуци ове коментаре о бивсим цлановима и дојуцерасњим колегама који се сад блате на сва звона не могу да се не запитам како су вам ти исти лопови ваљали до сада? И БИлИ УВАЗЕНИ И ПОСТЕНИ.

Name

Буц

17.11.2018 12:40

Ко је овај???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

17.11.2018 12:50

Људи, па из овога сада слиједи крвави обрацун до брата на брата.Зивио Миле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Нови град

17.11.2018 12:52

Навукао је он себи несрецу, каква је и он сам. По закону сјетве и зетве, брзо це сваста доци на наплату, зиви били па видјели....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Симо

17.11.2018 13:03

Твој Миле је управо и завадио народ својим будаластинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјани подрзавају актуелну власт

17.11.2018 13:12

Западноевропске земље су парламентарне демократије и код њих је основно правило да власт формира она странка која добије највеци број гласова на изборима. Мозда су сада на овим обукама које су љетос биле у Лондону измислили неко ново правило па о томе уцили насе уценике који су љетос исли тамо, па нам они сада преносе нови изум који су науцили, да власт није власт без обзира на резултате избора. Мало контрадикторно али мозда нису најбоље проуцили ту лекцију па су направили лапсус.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГДЈЕ ТИ ЖИВИШ?

17.11.2018 13:52

Ова "већина" је највише избројала гласова, а не добила. А да ли ће СДС у коалицији са СНСД омогућити да одлучују сви чланови, не појединци који би се уградили у инерес коалиције.

Name

17.11.2018 16:09

Па шта би од онолике приче да иза опозиције стоје Британци Американци сорошевци и ко све не,шта би са Вучичевим обећањем да ће послије избора открити ко је све агитовао за сзп?!Послије свега се види кога истински подржава и Амер и Сорош.Милоклиз са својим усташама и потурицама гура РС у нестанак призивајући трећи ентитет(од чије територије ће настати),уништио економију,растера народ по Европи да чистимо швабска говна и септичке крај оваквих наших природних богатстава.Још није формирао ни власт а продаде и Љубију,па полтрони имате ли имало мозга,видите ли куд све ово иде.На крају кад све раскрчми,кад остану само бабе и ђедови у Р.С. онда ће слепци можда прогледати али касно Маркан на Косово стиже!

Name

маре

17.11.2018 13:12

ко је овај цупави на слици у другом реду??? која је његва функција.. ко је то уопсте ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борик БЛ

17.11.2018 13:59

Јоксим Лукета, човјек са сумњивом биографијом, поријеклом Херцеговац, живи у Бања Луци, нико не зна тачно чиме се бави ... Раније је био члан ДНС, ПДП и НДП.

Name

Ре

17.11.2018 16:55

Постењацина говедарицин херцеговац крсни

Name

Лабуд

17.11.2018 13:31

Са режимом нема преговора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смијесно

17.11.2018 13:45

Бас смијесни коментари. У задњих десет година Васковиц писе а опозиција понавља да смо пропали да неце бити плата, пензија да смо дотакли дно, да власт пада на следецим изборима, да резим пада у слободном паду и ко зна каквих јос глупости смо се наслусали. Миле освоји највисе гласова од рата, а сад има и двотрецинску вецину. Па ко је овде глуп? Свако је могао гласати како позели. То нико не мозе испратити ни плацањем ни уцјенама ни били цим. Рецимо, плате ми да гласам за њих, ја одем и гласам за кога ја хоцу. Као да они то могу провјерити. Него цињеница је несто сасвим друго, а то је да у опозицији нема алтернативе. Колико су досљедни показују ови преласци након избора. То све говори. Таква опозиција неце никад доци на власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.11.2018 14:10

Тебе несто опасно зуља,а и имас и озбиљан поремецај.Цему лази и обмане.Избори покрадени,то зна и птица на грани.Није Васковиц једини који писе истину.ИСТИНА СЕ ВИДИ ИЗ АВИОНА.Нека ти неко показе снимак испред РТРС-а,задњи скуп владара пред изборе,успјела је купња гласаца,на његову радост или залост -то цемо ускоро видјети.Расте задовољство зивотом у Рс -у,ти то не -видис??!

Name

Рви

17.11.2018 14:29

Свака ти цаст на коментару.Доста је висе мрзње.

Name

17.11.2018 16:23

А нисмо пропали,колике су плате,колико озбиљних фирми ради,колико људи дневно чучи пред амбасадама,колика нам је задуженост по глави становника,колико порастоше цијене послије избора,каква нам је безбједоносна ситуација???Полтронима око Милоклиза је сигурно добро и тешко је од њих очекивати да ситуацију погледају реално али само један дан нека оду испред словенске амбасаде и преброје све оне људе и нек на то додају и њихове породице па се запитају од чега они то тако безглаво бјеже,од доброга???Па ко је луд???

Name

@Смијесно

17.11.2018 17:12

Ако стварно мислиш да су избори регуларни и да је све било поштено нема сврхе расправљати се са тобом! Па зашто Додик кажњава коалиционе партнере онда???? Па зато што су крали за себе више него за СНСД и сад је шеф љут! Па у СНСД-у се међусобно поткрадају кандидати тј. више гласова добије онај ко више плати бирачки одбор! Доћи ће дан када ће морати увести електронско гласање па ће све изаћи на видјело...ови што су добијали по 90+% гласова неће убудуће имати ни 9%. Ничија није до зоре сјала!

Name

МИЛАН

17.11.2018 14:05

Ти који тразе сарадњу са СНСД-ом нису нормални. Једино ако странку СДС сматрају мацехинском .Па знају ли појединци коме трце у загрљај!Узас један Мозда и није,такав је српски народ увек био....хероји у рату,кукавице у миру...ко год да трази ту врсту сарадње издао је странацке принципе и програм странке.Одмах треба да лети кроз затворен прозор...боље све то оцистити,остати само са истинским цлановима јер тако це најприје пребродити кризу која је евидентна у редовима СДС.Зато треба подрзати Вукоту,он је истински борац за принципе и програм странке Нисам цлан СДС,али са гнусањем посматрам како се појединци олако продају за комадиц крпице које оцекују да добију на другој страну Узас један!Узас за српски народ,тезак ударац за РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гдје је мозак

17.11.2018 14:21

Па видите ли ви шта Лавров поручује и власт у Србији. Само би опозиција по вама требала контра.. Свашта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.11.2018 09:11

Ја сам схватио Лаврова да треба да гласам за И.Црнадка.Ахаха.

Name

Истина

17.11.2018 14:34

Нису то појединци то је најбројније гласачко тијело у СДС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Викторија

17.11.2018 15:24

Не лажи, најбројнији су они који нису за сарадњу са Додиком. Са ким сам год разговарала од народа сви су против коалиције са СНСД-ом. Да су били за коалицију гласали би за Додика.

Name

БОБА

17.11.2018 15:10

ЈА БИ ЦИЦКУ И МИЧИЋУ КУПИЛА ЦИПЕЛЕ.СИГУРНО НЕМАЈУ ПАРА ЗА НОВЕ .БРАВО СНИМАТЕЉИ.СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херој

17.11.2018 15:45

Ајдее Цицко прелази у снсд, сваки дан то оцекујем, ти припадас владајуцој елити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

17.11.2018 16:25

СНСД је највећа издајничка странка у српском народу то је секта ако овако наставе они ће убијати Србе у својим кућама то нису Срби погледајте којих преставља спирит Радмановић супруге им муслиманке додик је хрват унука пеје устасе председник стевандић за њих секта гласа српски народ јос мало неће смјети рећи да је Србин борци наси неће смјети рећи да су били у рату ти њихови гласаци нису метка испалили урату то су људи који су у рату пљацкали избјегавали мобилизацију сад је се та сва багра скупила око додика

Name

Ре директно

17.11.2018 16:51

Бас си глуп само непримјецујес то ти зивио миле

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА

17.11.2018 18:04

КАКО ХОЋЕ ДА ПРИВАТИЗУЈУ ХИДРИЕЛЕКТРАНЕ НЕВИДЕНИ ЈЕ ХАОС.ПОСЛОВНА ПРАТЊА ТРАЗИ ЕНОРМНЕ ОТПРЕМНИНЕ, КУПЉЕНЕ ДИПЛОМЕ У ШИРОКОМ БРИЈЕГУ, ПРОФЕСОРИ КЊИЗЕВНОСТИ, ЛИКОВНА АКАДЕМИЈА, ФИЗИО ТЕРАПЕУТИ, НАРКО КЛАН КОЈИ ЈЕ СТРУЧНИ ИСПИТ ПОЛОЖИО У КПЗ ФОЧА 7-10 ГОДИНА.ИНЗИЊЕРА И НЕМА УПОСЛЕНИ ТИ НЕ ТРЕБАЈУ. КАКАВ ХАОС ИДЕ БАХАНАЛИЈАМА НА ВОДИ ГАСИ СВЈЕТЛО ЛУКА ПЕТРОВИЋУ

Name

Апел

17.11.2018 18:38

Паддy, плеасе, врати се. Све ти је опроштено.

ОДГОВОРИТЕ