Нема услова за формирање власти

Члан Предсједништва БиХ и предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић изјавио је за Дневник 2 БХТ 1 да нема услова за формирање власти и да је конституисање домова народа у БиХ и ФБиХ могуће само уз измјену Изборног закона. Према његовим ријечима, за формирање власти у Федерацији потребна ће бити Божија помоћ.

Босна и Херцеговина 16.11.2018 | 21:29
Нема услова за формирање власти
Истиче да власт може бити формирана у кантонима те на нивоима гдје се ради о аутоматизму, попут Савјета министара БиХ и Предсједништва БиХ, преноси Клиx.

"Али сваки наредни корак ка успостављају другог дома и на ентитетском нивоу и на нивоу министара други дом, који је услов за функционисање власти, треба нам измјена Изборног закона. Што се Федерације тиче, нека нам драги Бог помогне", казао је Човић.

Сматра да се измјене Изборног закона могу договорити ако за то постоји воља.

"Да ли ми имамо капацитет да то урадимо? Ако ми имамо капацитет, то је ријешено истог тренутка. То је договорено за двије секунде. И начин и методологија итд. Међутим, бавити се тиме како може, а да уопште не говоримо о садржају, то је бесмислено. То радимо већ двије године и ја на то не бих трошио више нити једне секунде", навео је Човић. 

Тврди да је конституисању сједница Представничког дома одгођена јер странка на чијем је челу чека ко ће јој, поред СНСД, бити трећи партнер за успостављање власти на државном нивоу.

"У сваком случају сједница ће бити одржана у законском року, како је то дефинисано у Изборном закону, а то је најдаље 7. децембар. ХДЗ има пет представника у Представничком дому БиХ. СНСД има шест представника плус три које веже за себе према коалицијском споразуму, а то је укупно девет.

Значи ми укупно имамо 14 руку и треба нам још осам, седам, девет или десет, већ колико ћемо наћи, али не мање од тога, да би добили 23 руке и на првој сједници ће се бирати комисија која ће бирати Савјет министара.

Већ до тада ћемо имати у име Предсједништва кандидата за мандатара Савјета министара и онда тај процес усуглашавање иде врло брзо. Тако да бисмо ми, теоретски, већ на идућој некој сједници могли имати потврду мандатара и онда ћемо ми већ знати које је Савјета министара", рекао је лидер ХДЗ БиХ.

Подсјећамо, мандат делегата у домовима народа траје док се не изаберу нови, што би могао бити проблем с обзиром да су неки од актуелних делегата на Општим изборима у октобру изабрани у Представнички дом. То значи да ће се морати опредијелити за позицију јер истовремено не могу сједити и у домовима народа и у Представничком дому БиХ.

(Клиx)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Слободни зидар у покушају

16.11.2018 20:38

Сагласио бих са овим што је изјавио господин Човић,углавном. Ми у Српској не можемо да буду "таоци" неријешених односа у Федерацији БиХ односно босанскохерцеговачкој заједници.Треба маскимално да се посветимо напретку наше републике уз одржавање добросусједских односа са свим сусједним политичклим ентитетима- Федерацијом БиХ,Србијом,Хрватском и Црном Гором.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оракле

16.11.2018 21:14

Хајде ти друзе озидај куцу, нема у РС-у висе ни зидара, ни трабара. Слуцај је политицки рјесен, али сви проблеми остају - ова власт није способна за ниста друго него за пуњење властитих дзепова. И.., сретно са зидањем!

Name

оргинал76

16.11.2018 21:16

Који напредак...дизање кредита..?

Name

нострадамус

16.11.2018 22:35

Ти слободни зидар не знас ни циглу да слозис ал се називас зидаром.Такав ти је и коментар па Цовица интересује фотеља и власт и лицно интерес а ми у Републици Српској смо таоци Републике Српске као и ови други сто су таоци ФБиХ а сви скупа смо таоци управо ове тројице јер они и само они имају право да говоре у име свих нас.

Name

плавуса

16.11.2018 21:05

Стацемо сад без власти ко овце без цобана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

17.11.2018 08:46

Цовиц међед са оном Кришталицом. Могу га само подудлати Комсицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта каже Комшић?

17.11.2018 09:37

Ови уопште не рачунају на Комшића, који је легитимно добио на изборима. Он је стварно поштено побиједио, јер нису рачунали да се то може десити, иначе би и њега на дно повукли неважећи и празни листићи... Без обзира на најављено захлађење, биће врућа зима и надаље.

Name

Пиле

17.11.2018 21:41

Идемо у најбољу траву хахаха

Name

О БОЖЕ::

17.11.2018 16:20

Па Човићу Драгане 20 година ти дереш фотеље у афедерацији и предсједништву и није ти пало на памет изборни закон сад би за тједан усвојио и нове законе и да си ти ту.ал не иде.Нема блокада формирања ВЛАСТИ на свим нивоима у супротном народ ФЕДЕРАЦИЈЕ иде пред Америчку амбасаду јер ми не можемо и нећемо чекат ни дан због ''ТВОГ БЕЗОБРАЗЛУКА И ЈАВАШЛУКА 20 ГОДИНА""" Мораш се помирити с поразом и иди за сва времена из политике .........!!!!!

ОДГОВОРИТЕ