Nema uslova za formiranje vlasti

Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je za Dnevnik 2 BHT 1 da nema uslova za formiranje vlasti i da je konstituisanje domova naroda u BiH i FBiH moguće samo uz izmjenu Izbornog zakona. Prema njegovim riječima, za formiranje vlasti u Federaciji potrebna će biti Božija pomoć.

Bosna i Hercegovina 16.11.2018 | 21:29
Nema uslova za formiranje vlasti
Ističe da vlast može biti formirana u kantonima te na nivoima gdje se radi o automatizmu, poput Savjeta ministara BiH i Predsjedništva BiH, prenosi Klix.

"Ali svaki naredni korak ka uspostavljaju drugog doma i na entitetskom nivou i na nivou ministara drugi dom, koji je uslov za funkcionisanje vlasti, treba nam izmjena Izbornog zakona. Što se Federacije tiče, neka nam dragi Bog pomogne", kazao je Čović.

Smatra da se izmjene Izbornog zakona mogu dogovoriti ako za to postoji volja.

"Da li mi imamo kapacitet da to uradimo? Ako mi imamo kapacitet, to je riješeno istog trenutka. To je dogovoreno za dvije sekunde. I način i metodologija itd. Međutim, baviti se time kako može, a da uopšte ne govorimo o sadržaju, to je besmisleno. To radimo već dvije godine i ja na to ne bih trošio više niti jedne sekunde", naveo je Čović. 

Tvrdi da je konstituisanju sjednica Predstavničkog doma odgođena jer stranka na čijem je čelu čeka ko će joj, pored SNSD, biti treći partner za uspostavljanje vlasti na državnom nivou.

"U svakom slučaju sjednica će biti održana u zakonskom roku, kako je to definisano u Izbornom zakonu, a to je najdalje 7. decembar. HDZ ima pet predstavnika u Predstavničkom domu BiH. SNSD ima šest predstavnika plus tri koje veže za sebe prema koalicijskom sporazumu, a to je ukupno devet.

Znači mi ukupno imamo 14 ruku i treba nam još osam, sedam, devet ili deset, već koliko ćemo naći, ali ne manje od toga, da bi dobili 23 ruke i na prvoj sjednici će se birati komisija koja će birati Savjet ministara.

Već do tada ćemo imati u ime Predsjedništva kandidata za mandatara Savjeta ministara i onda taj proces usuglašavanje ide vrlo brzo. Tako da bismo mi, teoretski, već na idućoj nekoj sjednici mogli imati potvrdu mandatara i onda ćemo mi već znati koje je Savjeta ministara", rekao je lider HDZ BiH.

Podsjećamo, mandat delegata u domovima naroda traje dok se ne izaberu novi, što bi mogao biti problem s obzirom da su neki od aktuelnih delegata na Opštim izborima u oktobru izabrani u Predstavnički dom. To znači da će se morati opredijeliti za poziciju jer istovremeno ne mogu sjediti i u domovima naroda i u Predstavničkom domu BiH.

(Klix)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Slobodni zidar u pokušaju

16.11.2018 20:38

Saglasio bih sa ovim što je izjavio gospodin Čović,uglavnom. Mi u Srpskoj ne možemo da budu "taoci" neriješenih odnosa u Federaciji BiH odnosno bosanskohercegovačkoj zajednici.Treba maskimalno da se posvetimo napretku naše republike uz održavanje dobrosusjedskih odnosa sa svim susjednim političklim entitetima- Federacijom BiH,Srbijom,Hrvatskom i Crnom Gorom.

ODGOVORITE
Name

Orakle

16.11.2018 21:14

Hajde ti druze ozidaj kucu, nema u RS-u vise ni zidara, ni trabara. Slucaj je politicki rjesen, ali svi problemi ostaju - ova vlast nije sposobna za nista drugo nego za punjenje vlastitih dzepova. I.., sretno sa zidanjem!

Name

orginal76

16.11.2018 21:16

Koji napredak...dizanje kredita..?

Name

nostradamus

16.11.2018 22:35

Ti slobodni zidar ne znas ni ciglu da slozis al se nazivas zidarom.Takav ti je i komentar pa Covica interesuje fotelja i vlast i licno interes a mi u Republici Srpskoj smo taoci Republike Srpske kao i ovi drugi sto su taoci FBiH a svi skupa smo taoci upravo ove trojice jer oni i samo oni imaju pravo da govore u ime svih nas.

Name

plavusa

16.11.2018 21:05

Stacemo sad bez vlasti ko ovce bez cobana

ODGOVORITE
Name

Aha

17.11.2018 08:46

Covic međed sa onom Krištalicom. Mogu ga samo podudlati Komsicu

ODGOVORITE
Name

Šta kaže Komšić?

17.11.2018 09:37

Ovi uopšte ne računaju na Komšića, koji je legitimno dobio na izborima. On je stvarno pošteno pobijedio, jer nisu računali da se to može desiti, inače bi i njega na dno povukli nevažeći i prazni listići... Bez obzira na najavljeno zahlađenje, biće vruća zima i nadalje.

Name

Pile

17.11.2018 21:41

Idemo u najbolju travu hahaha

Name

O BOŽE::

17.11.2018 16:20

Pa Čoviću Dragane 20 godina ti dereš fotelje u afederaciji i predsjedništvu i nije ti palo na pamet izborni zakon sad bi za tjedan usvojio i nove zakone i da si ti tu.al ne ide.Nema blokada formiranja VLASTI na svim nivoima u suprotnom narod FEDERACIJE ide pred Američku ambasadu jer mi ne možemo i nećemo čekat ni dan zbog ''TVOG BEZOBRAZLUKA I JAVAŠLUKA 20 GODINA""" Moraš se pomiriti s porazom i idi za sva vremena iz politike .........!!!!!

ODGOVORITE