Како контролисати квалитет ваздуха

Један од стандарда у оквиру Европске Уније обавезује земље чланице на оснивање зеленог фонда који служи за увођење нових технологија за заштиту и побољшање квалитета ваздуха, као и смањење утицаја климатских промјена.
 

Србија 16.11.2018 | 13:01
Како контролисати квалитет ваздуха
Квалитет ваздуха има значајан утицај на здравље и животни вијек људи па се већ дужи временски период у развијеним земљама спроводи систематски приступ контроли и смањењу загађујућих материја у ваздуху.

У земљама у региону као водећи проблеми у области контроле и управљања квалитетом ваздуха истичу се недостатак потпуног регистра извора загађујућих материја, недоследне примјене адекватних законских оквира, примјена застарелих технологија, недовољно доступне информације о квалитету ваздуха за ширу јавност, али и недовољног броја научних студија.

Један од стандарда у оквиру Европске уније обавезује земље чланице на оснивање зеленог фонда који служи за увођење нових технологија за заштиту и побољшање квалитета ваздуха, као и смањење утицаја климатских промјена.

Недавно, управо из средстава зеленог фонда у оквиру Министарства заштите животне средине Републике Србије започето је финансирање два истраживачка пројекта у циљу испитивања расподјеле и мапирања извора токсичних и канцерогених испарљивих органских једињења и атмосферских честица различитих дијаметара у урбаној зони Београда у којим учествују истраживачи из Института за физику у Београду и Института за нуклеарна истраживања Винча.



У Институту за физику се ради на развоју интегрисаног система заснованог на алгоритмима вјештачке интелигенције имплементираних кроз методе машинског учења што потенцијално може да обезбиједи нови приступ у управљању квалитетом ваздуха. Неки од резултата, као на примјер интерактивне мапе загађења и идентификовани обрасци циркулације загађујућих супстанци, могу се имплементирати у урбанистичке планове, али и планирање привредних активности на територији великих градова.

Овако развијена методологија је јединствена у региону и по први пут ће се примијенити на прогнозу загађења ваздуха и успостављање ефикасног система за рано упозоравање јавности и правовремену најаву потенцијално акцидентних ситуација што је од великог значаја за планирање и спровођење превентивних мјера у циљу смањења загађења ваздуха и изложености становништва.

Развијени систем се може проширити и на друга подручја за све загађујуће супстанце чиме се отвара нова могућност контроле и систематског смањења загађења животне средине у региону.

(БН ТВ/Др Зоран Мијић, Институт за Физику Београд)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Реалитиц

16.11.2018 12:27

Хебо вас фонд тај. Ми немамо индустрије па немамо ни услова да загадимо природу. Ок, имамо топлану радијаторчићеву, еколошку, тако кажу. Нисам је још видио од дима. А сад ће бурло и пејина унука одмах да скоче по тај фонд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјордје

16.11.2018 13:02

Подржавам уводјење нових технологија на наше просторе а у циљу ваздизања свијести свеколиког народа и општег добра цјелокупног друштва. Наравно ако незнате шта је квалитетно онда знате шта је скупо, па сходно предњем осиромашите нас још мало..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

16.11.2018 13:24

Ако би могло да се овај пројекат прошири и на Семберију. Мићина тзв еко д(р)понија током љетних мјесеци загади сав зрак у Семберији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гуја

16.11.2018 14:31

Ако би направили технологију која це нас оцистити од мрзње,,бахатости ,лоповлука,лази, злоцинацких нагона ,ондасте вец направили и технологију која стити ,ваздух,суму ,воду ,цовјека и природу и то све без вјестацке интелиганције .

ОДГОВОРИТЕ