Браун довео Јунајтед у Србију: "Нико као Видић"!

Члан шампионских генерација "црвених ђавола" посетио је Београд, говорио о свом пријатељству са Немањом Видићем, одрастању и боравку у клубу, Јунајтедовој школи у Србији. . .

Фудбал 16.11.2018 | 21:45
Браун довео Јунајтед у Србију: "Нико као Видић"!
Манчестер јунајтед имао је и у његовој генерацији бољих, важнијих и скупљих играча, али је мало фудбалера у историји великана са Олд Трафорда који су дубље повезани са "црвеним ђаволима" од њега.

Вес Браун рођен је 1979. године у Манчестеру, у клупску фудбалску академију стигао је 1991, пет година касније потписао је први професионални уговор и под вођством Алекса Фергусона носио црвени дрес све до лета 2011. године. "Без дилеме, Браун је најбољи 'природни' дефанзивац којег је овај клуб имао годинама уназад", рекао је сер Алекс, под чијим је вођством некадашњи репрезентативац Енглеске одиграо чак 362 утакмице.

Три године после уласка у први тим, Браун је са четири наступа учествовао у освајању Лиге шампиона 1999. године. Потом се, као и неретко кроз каријеру, борио и изборио са тешком повредом, па постао један од најбољих штопера на Острву. На тој позицији је играо све до доласка Немање Видића 2006. године, када је се адаптирао на улогу десног бека.

Заједно су чинили снажан зид, што је доказано и највећим успехом у клупском фудбалу - освајањем Европе.

"Вида је мој велики пријатељ. Дошао је када и (Патрис) Евра и док су године пролазиле оформили смо јако добру задњу линију. И данас говорим да нисам видео играча који боље од њега игра главом", рекао је Браун у четвртак, у ресторану "Новак" у Београду.

''Видић је био снажан, моћан, мотивисао нас је и заслужио је све што му се догодило. Усавршио је нашу одбрану. Добили смо са њим шансу да освојимо трофеје и као група смо се трудили да урадимо све могуће да увек пружимо све од себе. И трофеји показују то", додао је он у разговору са српским новинарима.

Баш са позиције крај десне аут линије, Браун је (слабијом, левом ногом!) у чувеном московском финалу 2008. наместио гол Кристијану Роналду за вођство против Челсија. Заједно са Португалцем, потом је на "Лужњикију" носио највреднији трофеј. Те вечери је дотакао звезде и то у дресу клуба из свог краја, у којем и са којим је одрастао.

Низ занимљивости "везивао" је Брауна и Јунајтед и када је 2011. отишао. У дресу Сандерленда је такође успео да постигне гол за "црвене ђаволе", јер је у свом првом лигашком наступу против матичног клуба дао аутогол, а интересантно је да је неколико година касније такође против Јунајтеда искључен због прекршаја који није направио, што је промакло арбитру.

Каријеру је завршио недавно, у Индији, а његова веза са Јунајтедом остала је јака, па је Вес Браун после Двајта Јорка, Питера Шмајхела и Немање Видића постао још један од амбасадора великана са Олд Трафорда који је дошао у Србију, у склопу пословне сарадње са клупским спонзором.

Повод Брауновог доласка био је Јунајтедов пројекат, у склопу којег ће енглески клуб 2019. године отворити сопствену школу фудбала у Србији. Тим поводом, Београд је посетио и Сајмон Хопи, финансијски директор "ђавола", као и директор школе Манчестер јунајтеда, Мајкл Нири.

"Срећни смо што имамо двојицу Немања, Видића и данас Матића, као праве узоре. Суштина нашег приступа тренингу је да гледамо актуелне играче из перспективе оних који су некад носили наш дрес", рекао је Нири.

"Управо о томе се ради. Деца сањају да буду као својих хероји и потребни су им тренери да им покажу страст коју фудбал може да донесе. Деца се данас труде да постану као Роналдо, као Матић и то је траж фудбала. То је наша филозофија", додао је он.

Браун је током боравка на Дорћолу играо фудбал са фудбалским тимом Дечијег села из Сремске Каменице. Шанса да уживо уче на терену од петоструког шампиона Премијер лиге обрадовала је клинце, а и Енглез се у разговору са новинарима сетио својих почетака.

"Видић стално тражи меч"

После каријере, као и многи фудбалери, Браун се посветио голфу и ту се спрема за ривалитет са Видићем.

"Вероватно сам бољи у голфу, мада он стално тражи да одиграмо један меч", рекао је Енглез.

"Прошао сам целу Јунајтедову академију.Дошао сам као дечак који воли да игра фудбал, Јунајтед ме је приметио и научио ме не само фудбалу, већ и начину понашања. То је мој локални тим, из мог града и научио ме је свему. Ту сам добио разне смернице и без помоћи свих људи у клубу, запослених, менаџера, не бих играо 15 година за овај клуб. Знам да тако нешто можемо да урадимо и у Србији и да и овде деца могу као и ја да остваре своје снове", рекао је Браун.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар