Braun doveo Junajted u Srbiju: "Niko kao Vidić"!

Član šampionskih generacija "crvenih đavola" posetio je Beograd, govorio o svom prijateljstvu sa Nemanjom Vidićem, odrastanju i boravku u klubu, Junajtedovoj školi u Srbiji. . .

Fudbal 16.11.2018 | 21:45
Braun doveo Junajted u Srbiju: "Niko kao Vidić"!
Mančester junajted imao je i u njegovoj generaciji boljih, važnijih i skupljih igrača, ali je malo fudbalera u istoriji velikana sa Old Traforda koji su dublje povezani sa "crvenim đavolima" od njega.

Ves Braun rođen je 1979. godine u Mančesteru, u klupsku fudbalsku akademiju stigao je 1991, pet godina kasnije potpisao je prvi profesionalni ugovor i pod vođstvom Aleksa Fergusona nosio crveni dres sve do leta 2011. godine. "Bez dileme, Braun je najbolji 'prirodni' defanzivac kojeg je ovaj klub imao godinama unazad", rekao je ser Aleks, pod čijim je vođstvom nekadašnji reprezentativac Engleske odigrao čak 362 utakmice.

Tri godine posle ulaska u prvi tim, Braun je sa četiri nastupa učestvovao u osvajanju Lige šampiona 1999. godine. Potom se, kao i neretko kroz karijeru, borio i izborio sa teškom povredom, pa postao jedan od najboljih štopera na Ostrvu. Na toj poziciji je igrao sve do dolaska Nemanje Vidića 2006. godine, kada je se adaptirao na ulogu desnog beka.

Zajedno su činili snažan zid, što je dokazano i najvećim uspehom u klupskom fudbalu - osvajanjem Evrope.

"Vida je moj veliki prijatelj. Došao je kada i (Patris) Evra i dok su godine prolazile oformili smo jako dobru zadnju liniju. I danas govorim da nisam video igrača koji bolje od njega igra glavom", rekao je Braun u četvrtak, u restoranu "Novak" u Beogradu.

''Vidić je bio snažan, moćan, motivisao nas je i zaslužio je sve što mu se dogodilo. Usavršio je našu odbranu. Dobili smo sa njim šansu da osvojimo trofeje i kao grupa smo se trudili da uradimo sve moguće da uvek pružimo sve od sebe. I trofeji pokazuju to", dodao je on u razgovoru sa srpskim novinarima.

Baš sa pozicije kraj desne aut linije, Braun je (slabijom, levom nogom!) u čuvenom moskovskom finalu 2008. namestio gol Kristijanu Ronaldu za vođstvo protiv Čelsija. Zajedno sa Portugalcem, potom je na "Lužnjikiju" nosio najvredniji trofej. Te večeri je dotakao zvezde i to u dresu kluba iz svog kraja, u kojem i sa kojim je odrastao.

Niz zanimljivosti "vezivao" je Brauna i Junajted i kada je 2011. otišao. U dresu Sanderlenda je takođe uspeo da postigne gol za "crvene đavole", jer je u svom prvom ligaškom nastupu protiv matičnog kluba dao autogol, a interesantno je da je nekoliko godina kasnije takođe protiv Junajteda isključen zbog prekršaja koji nije napravio, što je promaklo arbitru.

Karijeru je završio nedavno, u Indiji, a njegova veza sa Junajtedom ostala je jaka, pa je Ves Braun posle Dvajta Jorka, Pitera Šmajhela i Nemanje Vidića postao još jedan od ambasadora velikana sa Old Traforda koji je došao u Srbiju, u sklopu poslovne saradnje sa klupskim sponzorom.

Povod Braunovog dolaska bio je Junajtedov projekat, u sklopu kojeg će engleski klub 2019. godine otvoriti sopstvenu školu fudbala u Srbiji. Tim povodom, Beograd je posetio i Sajmon Hopi, finansijski direktor "đavola", kao i direktor škole Mančester junajteda, Majkl Niri.

"Srećni smo što imamo dvojicu Nemanja, Vidića i danas Matića, kao prave uzore. Suština našeg pristupa treningu je da gledamo aktuelne igrače iz perspektive onih koji su nekad nosili naš dres", rekao je Niri.

"Upravo o tome se radi. Deca sanjaju da budu kao svojih heroji i potrebni su im treneri da im pokažu strast koju fudbal može da donese. Deca se danas trude da postanu kao Ronaldo, kao Matić i to je traž fudbala. To je naša filozofija", dodao je on.

Braun je tokom boravka na Dorćolu igrao fudbal sa fudbalskim timom Dečijeg sela iz Sremske Kamenice. Šansa da uživo uče na terenu od petostrukog šampiona Premijer lige obradovala je klince, a i Englez se u razgovoru sa novinarima setio svojih početaka.

"Vidić stalno traži meč"

Posle karijere, kao i mnogi fudbaleri, Braun se posvetio golfu i tu se sprema za rivalitet sa Vidićem.

"Verovatno sam bolji u golfu, mada on stalno traži da odigramo jedan meč", rekao je Englez.

"Prošao sam celu Junajtedovu akademiju.Došao sam kao dečak koji voli da igra fudbal, Junajted me je primetio i naučio me ne samo fudbalu, već i načinu ponašanja. To je moj lokalni tim, iz mog grada i naučio me je svemu. Tu sam dobio razne smernice i bez pomoći svih ljudi u klubu, zaposlenih, menadžera, ne bih igrao 15 godina za ovaj klub. Znam da tako nešto možemo da uradimo i u Srbiji i da i ovde deca mogu kao i ja da ostvare svoje snove", rekao je Braun.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar