Носићемо докторе у телефонима

У будућности ће се све више радити на развијању технологија и апликација за телефоне којима ће људи моћи сами себи да дијагностикују болест, сматра оснивач и директор "Универсал Доцтор" Јорди Серано Понс, али истиче да то не значи да ће интеракција између лекара и пацијента бити замењена.

Здравље 15.11.2018 | 13:26
Носићемо докторе у телефонима
Понс каже да његова компанија ради на развијању алата који повезују различите изоловане медицинске алате како би пацијенти могли да помогну сами себи.

Како каже, овакав начин лечења ће се развијати у будућности, што ће донети мање оптерећење за здравствени систем, али не треба бринути за лекарску професију, која на овај начин није угрожена, већ јој је само посао олакшан, будући да пацијенти и сами могу да помогну себи.

Понс се налази на листи топ-50 ИТ лидера у здравству и сматра да лекари још нису отворени за иновације у здравству, иако већ имамо на располагању многе дигиталне апликације за здравство, које се могу користити и преко мобилних телефона.

Како каже, све више ће се користити нове дигиталне технологије у здравству и платформу Универсал Доцтор већ користи више од 100 болница, преко 400 примарних здравствених установа и око 300.000 корисника је преузело ту апликацију.

"Раније су доктори носили торбе и по томе били препознатљиви, а сада имате доктора у мобилном телефону."

Каже и да је циљ да се унапреди здравствена нега, а не да се стварају суперљуди, односно роботи који ће живети вечно.

Понс је додао да нови приступ у здравству и лечењу људи треба користити у комбинацији са традиционалним у здраственим установама и напоменуо да се све више развија и вештачка интелигенција у лечењу људи.

На основу разних индикатора могу се у раној фази препознати неке тешке болести и то на основу анализе гласа и слично, тврди Понс, наводећи у том контексту Паркинсонову болест.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ураааа, зивеле апликације

18.11.2018 09:36

Ма даааа све мозе телефон, само га купи и плацај које какве апликације. Свако це постати,месар, тесар,сликар, вајар, аутомеханицар, па ето и доктор ,водоинсталер,електрицар и тако даље и тако даље. Господе Бозе,лепог ли зивота у будуцнусти. Захваљујуци телефону. Све це тај моци, ама бас све. Само, назалост нецес моци с њим телефонирати. А и ским би цовек да телефонира кад има све у телефону. Хе хе хе Толико пријатеља по фејсбуку и осталим апликацијама. Ко зна, мозда це народ пре, захваљујуци "напредној технологији, вестацкој интелигенцији постати зомби, које це, опет, које какве апликације контролисати. Амин.

ОДГОВОРИТЕ