ЦИК без одлуке о подјели мандата

ЦИК БиХ ни данас није донио одлуку о начину расподјеле мандата у Дому народа Парламента ФБиХ. Договорено је да стручне службе ЦИК-а за наредну сједницу, која би требало да буде одржана идуће седмице, припреме конкретне приједлоге рјешења за овај проблем.

Босна и Херцеговина 15.11.2018 | 11:22
ЦИК без одлуке о подјели мандата
Предсједник ЦИК-а Бранко Петрић затражио је од статистичког завода ФБиХ да им доставе податке из сваког кантона по попису из 1991. године, те да службе ЦИК-а избаце табеле из пописа 2013.

"Кад то буде готово онда ћемо донијети одлуку", рекао је Петрић.

Сједница је окончана.

Подсјетимо, раније је чланица ЦИК-а Ирена Хаџиабдић појаснила на почетку свог излагања да чланови ове институције имају различите ставове, те да је на прошлој сједници затражено да стручне службе сублимирају мишљења у документу који ће имати неколико варијанти.

Међутим, стручне службе нису урадиле свој посао.

''Због притисака који имамо, јавља се отпор у службама. Људи се боје да ће бити отужени. Ово је својеврсни бојкот служби“, поручила је она.  

Хаџиабдић је навела како је на дјелу јавни линч чланова ЦИК-а БиХ, указавши да и из међународних институција долазе различите инструкције. Тако ОХР говори да се приликом формирања власти као основ мора узети попис из 1991. године, док Венецијанска комисија каже да је то попис из 2013.

''Ми морамо завршити овај посао, јер га нико други неће урадити. Бићемо у хаосу и нећемо моћи завршити изборе'', поручила је она, те додала да ЦИК БиХ не треба да чека одлуку Уставног суда БиХ

Уколико неко не буде задовољан одлуком ЦИК БиХ, додала је, може тражити мишљење виши инстанци.

Она је нагласила да ЦИК БиХ мора завршити посао око провођења избора.

Предсједник ЦИК-а БиХ Бранко Петрић сагласан је са Хаџиабдићевом да је неопходно користити правна средства, а не медијски линч против ове институције.

Члан ЦИК-а Стјепан Микић предложио је да за сљедећу сједницу ове институције буду припремљене три варијанте које чланови ЦИК-а треба да размотре, али и да се члановима ове институције доставе и пописи становништва по кантонима и Брчко Дистрикту.

‘’Ако смо на прошлој сједници већински закључили да се приступи примјени темељем пописа из 2013. године, онда је све јасно. Ријешено је то питање. Морамо то довести до краја”, навео је он.

(Вијести)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Аустриа

15.11.2018 10:43

Морате питат газде како њима одговара сто лазете и себе и друге кад знате и сами како су избори просли и покој уствар зељи се морало да ради није вама нико крив вец васа неписменост и проклетство за парама и диктатури

ОДГОВОРИТЕ
Name

аха

15.11.2018 10:45

Па попис из 2013 Срби не прихватају мој шћепане

ОДГОВОРИТЕ