CIK bez odluke o podjeli mandata

CIK BiH ni danas nije donio odluku o načinu raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH. Dogovoreno je da stručne službe CIK-a za narednu sjednicu, koja bi trebalo da bude održana iduće sedmice, pripreme konkretne prijedloge rješenja za ovaj problem.

Bosna i Hercegovina 15.11.2018 | 11:22
CIK bez odluke o podjeli mandata
Predsjednik CIK-a Branko Petrić zatražio je od statističkog zavoda FBiH da im dostave podatke iz svakog kantona po popisu iz 1991. godine, te da službe CIK-a izbace tabele iz popisa 2013.

"Kad to bude gotovo onda ćemo donijeti odluku", rekao je Petrić.

Sjednica je okončana.

Podsjetimo, ranije je članica CIK-a Irena Hadžiabdić pojasnila na početku svog izlaganja da članovi ove institucije imaju različite stavove, te da je na prošloj sjednici zatraženo da stručne službe sublimiraju mišljenja u dokumentu koji će imati nekoliko varijanti.

Međutim, stručne službe nisu uradile svoj posao.

''Zbog pritisaka koji imamo, javlja se otpor u službama. Ljudi se boje da će biti otuženi. Ovo je svojevrsni bojkot službi“, poručila je ona.  

Hadžiabdić je navela kako je na djelu javni linč članova CIK-a BiH, ukazavši da i iz međunarodnih institucija dolaze različite instrukcije. Tako OHR govori da se prilikom formiranja vlasti kao osnov mora uzeti popis iz 1991. godine, dok Venecijanska komisija kaže da je to popis iz 2013.

''Mi moramo završiti ovaj posao, jer ga niko drugi neće uraditi. Bićemo u haosu i nećemo moći završiti izbore'', poručila je ona, te dodala da CIK BiH ne treba da čeka odluku Ustavnog suda BiH

Ukoliko neko ne bude zadovoljan odlukom CIK BiH, dodala je, može tražiti mišljenje viši instanci.

Ona je naglasila da CIK BiH mora završiti posao oko provođenja izbora.

Predsjednik CIK-a BiH Branko Petrić saglasan je sa Hadžiabdićevom da je neophodno koristiti pravna sredstva, a ne medijski linč protiv ove institucije.

Član CIK-a Stjepan Mikić predložio je da za sljedeću sjednicu ove institucije budu pripremljene tri varijante koje članovi CIK-a treba da razmotre, ali i da se članovima ove institucije dostave i popisi stanovništva po kantonima i Brčko Distriktu.

‘’Ako smo na prošloj sjednici većinski zaključili da se pristupi primjeni temeljem popisa iz 2013. godine, onda je sve jasno. Riješeno je to pitanje. Moramo to dovesti do kraja”, naveo je on.

(Vijesti)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Austria

15.11.2018 10:43

Morate pitat gazde kako njima odgovara sto lazete i sebe i druge kad znate i sami kako su izbori prosli i pokoj ustvar zelji se moralo da radi nije vama niko kriv vec vasa nepismenost i prokletstvo za parama i diktaturi

ODGOVORITE
Name

aha

15.11.2018 10:45

Pa popis iz 2013 Srbi ne prihvataju moj šćepane

ODGOVORITE