Кривичне пријаве и судска наплата

У свом посљедњем извјештају за 2017. годину ревизори су потврдили да је Министарство одбране БиХ правоснажно изгубило спор у вриједности од 20 милиона КМ
 

Босна и Херцеговина 15.11.2018 | 09:42
Кривичне пријаве и судска наплата
Министарство одбране БиХ није хрватској фирми “Сцоут” испоручило оружје и муницију по пресуди из децембра 2017. године, потврдили су за Балканску истраживачку мрежу Босне и Херцеговине (БИРН БиХ) из ове компаније те најавили подношење кривичних пријава.

Министарство одбране БиХ правоснажно је изгубило судски спор у вриједности од 20 милиона марака који је покренула хрватска фирма јер им није испоручено оружје које су наручили још 2003. и 2004., сазнаје БИРН БиХ на основу увида у правоснажну пресуду из децембра 2017. године.

У “Сцоуту” кажу да ће поднијети кривичне пријаве те тражити принудну наплату од Министарства одбране.

“Присиљени смо покренути извршни поступак те кривичне пријаве против одговорних и осталих особа из Министарства одбране због неиспоруке робе по пресуди. До данас нам није испоручен нити један комад робе”, наглашавају из “Сцоута”.

У септембру ове године Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) је привремено одузела оригиналну документацију која се, према њиховом саопћењу, односи на продају и испоруку вишкова наоружања и муниције “једној фирми из Републике Хрватске”, по уговорима које су Федерално министарство одбране и Републичка дирекција за производњу и промет наоружања и војне опреме, склопили с том фирмом током 2003. и 2004. године, док је анексе на те уговоре склапало Министарство одбране БиХ.

Према саопштењу СИПА-е, документација је одузета у склопу истраге по наредби Државног тужилаштва, а која се односи на постојање основа сумње да су од 22. марта до 22. октобра 2010. године, без сагласности Предсједништва БиХ, донесене двије одлуке и закључена четири анекса на четири уговора о продаји неперспективног наоружања и муниције склопљена током 2003. и 2004. године између ентитетских министарстава одбране и једног предузећа из Хрватске, на начин “да је осумњичени измијенио битне елементе основних уговора”.

СИПА у саопштењу наводи да истражују смањивање количине наоружања и муниције “које је теже продати на тржишту” те истовремено увећавање “одређене количине наоружања и претежно муниције које је купцу било лакше продати на тржишту, а све у циљу како би удовољио захтјевима предузећа из Хрватске”, чиме је, како су саопћили из СИПА-е, државни буџет оштећен за више од шест милиона КМ.

Селмо Цикотић, бивши министар одбране БиХ, није желио да говори о овоме за БИРН БиХ.

Он је раније за дневни лист “Аваз” рекао да не зна је ли осумњичен у овом предмету. Појаснио је да је саслушаван у СИПА-и поводом ове истраге, и то прије три године, али у својству “министра и свједока”.

“Не бих улазио у те приче. Ја сам о томе увијек јавно говорио. Имам повјерење у правосудне органе и полицијске агенције и вјерујем да ће доћи до правих спознаја”, рекао је Цикотић за “Аваз”.

За сада још увијек нема званичне потврде да ли је “једна хрватска фирма” заправо “Сцоут”, а Министарство одбране није жељело одговорити на питања БИРН-а БиХ о пресуди по тужби компаније “Сцоут”.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Млади Јеринић

15.11.2018 08:52

Па сједио је и млади јеринић у министарству одбране као замјеник.Морао је и он видјети тај документ.Наће њему Додик мјесто у влади.Таквих ликова је највише у влади РС лези круше да те једем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

15.11.2018 09:04

Мислим да се треба извршити озбиљна истрага токова наоружања, муниције и војне опреме у БиХ. Са акцентом на оно бакирово да је "нешто остављано за не дај боже". То је, не само противуставно, него и веома опасно деловање једног дела политичке "елите". То "за не дај боже" треба пронаћи, распоредити по магацинима на целој територији, а не само у Федерацији, или просто продати на транспарентан начин. Све оне који су учествовали у "склањању за не дај боже" похапсити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логицно

15.11.2018 10:24

Наравно да треба остављати са стране све док Србија и Хрватска гомилају орузје.