Krivične prijave i sudska naplata

U svom posljednjem izvještaju za 2017. godinu revizori su potvrdili da je Ministarstvo odbrane BiH pravosnažno izgubilo spor u vrijednosti od 20 miliona KM
 

Bosna i Hercegovina 15.11.2018 | 09:42
Krivične prijave i sudska naplata
Ministarstvo odbrane BiH nije hrvatskoj firmi “Scout” isporučilo oružje i municiju po presudi iz decembra 2017. godine, potvrdili su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz ove kompanije te najavili podnošenje krivičnih prijava.

Ministarstvo odbrane BiH pravosnažno je izgubilo sudski spor u vrijednosti od 20 miliona maraka koji je pokrenula hrvatska firma jer im nije isporučeno oružje koje su naručili još 2003. i 2004., saznaje BIRN BiH na osnovu uvida u pravosnažnu presudu iz decembra 2017. godine.

U “Scoutu” kažu da će podnijeti krivične prijave te tražiti prinudnu naplatu od Ministarstva odbrane.

“Prisiljeni smo pokrenuti izvršni postupak te krivične prijave protiv odgovornih i ostalih osoba iz Ministarstva odbrane zbog neisporuke robe po presudi. Do danas nam nije isporučen niti jedan komad robe”, naglašavaju iz “Scouta”.

U septembru ove godine Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je privremeno oduzela originalnu dokumentaciju koja se, prema njihovom saopćenju, odnosi na prodaju i isporuku viškova naoružanja i municije “jednoj firmi iz Republike Hrvatske”, po ugovorima koje su Federalno ministarstvo odbrane i Republička direkcija za proizvodnju i promet naoružanja i vojne opreme, sklopili s tom firmom tokom 2003. i 2004. godine, dok je anekse na te ugovore sklapalo Ministarstvo odbrane BiH.

Prema saopštenju SIPA-e, dokumentacija je oduzeta u sklopu istrage po naredbi Državnog tužilaštva, a koja se odnosi na postojanje osnova sumnje da su od 22. marta do 22. oktobra 2010. godine, bez saglasnosti Predsjedništva BiH, donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije sklopljena tokom 2003. i 2004. godine između entitetskih ministarstava odbrane i jednog preduzeća iz Hrvatske, na način “da je osumnjičeni izmijenio bitne elemente osnovnih ugovora”.

SIPA u saopštenju navodi da istražuju smanjivanje količine naoružanja i municije “koje je teže prodati na tržištu” te istovremeno uvećavanje “određene količine naoružanja i pretežno municije koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu, a sve u cilju kako bi udovoljio zahtjevima preduzeća iz Hrvatske”, čime je, kako su saopćili iz SIPA-e, državni budžet oštećen za više od šest miliona KM.

Selmo Cikotić, bivši ministar odbrane BiH, nije želio da govori o ovome za BIRN BiH.

On je ranije za dnevni list “Avaz” rekao da ne zna je li osumnjičen u ovom predmetu. Pojasnio je da je saslušavan u SIPA-i povodom ove istrage, i to prije tri godine, ali u svojstvu “ministra i svjedoka”.

“Ne bih ulazio u te priče. Ja sam o tome uvijek javno govorio. Imam povjerenje u pravosudne organe i policijske agencije i vjerujem da će doći do pravih spoznaja”, rekao je Cikotić za “Avaz”.

Za sada još uvijek nema zvanične potvrde da li je “jedna hrvatska firma” zapravo “Scout”, a Ministarstvo odbrane nije željelo odgovoriti na pitanja BIRN-a BiH o presudi po tužbi kompanije “Scout”.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mladi Jerinić

15.11.2018 08:52

Pa sjedio je i mladi jerinić u ministarstvu odbrane kao zamjenik.Morao je i on vidjeti taj dokument.Naće njemu Dodik mjesto u vladi.Takvih likova je najviše u vladi RS lezi kruše da te jedem

ODGOVORITE
Name

Sa strane

15.11.2018 09:04

Mislim da se treba izvršiti ozbiljna istraga tokova naoružanja, municije i vojne opreme u BiH. Sa akcentom na ono bakirovo da je "nešto ostavljano za ne daj bože". To je, ne samo protivustavno, nego i veoma opasno delovanje jednog dela političke "elite". To "za ne daj bože" treba pronaći, rasporediti po magacinima na celoj teritoriji, a ne samo u Federaciji, ili prosto prodati na transparentan način. Sve one koji su učestvovali u "sklanjanju za ne daj bože" pohapsiti.

ODGOVORITE
Name

Logicno

15.11.2018 10:24

Naravno da treba ostavljati sa strane sve dok Srbija i Hrvatska gomilaju oruzje.