"Ви не бирате пут Србије ка ЕУ"

Премијерка Србије Ана Брнабић дала је у Берлину интервју за емисију "Зона конфликта" на радију "Деутсцхе Wелле", у којем је говорила о "успјесима које је Србија постигла на пољу е-Управе, владавине права, стабилизације економије иако је прије неколико година била на ивици банкрота".

Србија 14.11.2018 | 22:50
"Ви не бирате пут Србије ка ЕУ"
Тањуг јавља да је новинар Тим Себастијан је "прилично агресивно констатовао да Србија неће скоро у ЕУ, да од тога нема ништа док се не потпише узајамно признање и да му се чини да је ЕУ доста Србије".

Новинар је упитао премијерку Србије да ли је свјесна да су Европској унији дојадиле земље Западног Балкана, премијерка је оштро одговорила:

"Мислим да није дипломатски да Ви причате у име Европске уније, то просто није у реду".

Новинар ДW је наставио да инсистира да је премијерка Србије у једном тренутку морала да га пита:

"Да ли могу ја да кажем или ћете ви имати интервју сами са собом"?

Водитељу то није било довољно. Инсистирао је да Брнабићева каже да је услов за улазак у ЕУ признање независног Косова.

"Ви сте рекли да желите сарадњу Срба и Аланаца, некакав компромис, културолошко прожимање, то су Ваше речи", рекао је он, на шта му је премијерка Србије одговорила:

"Да, то јесам рекла".

"Па знате ли Ви да ће то трајати 20 година, о чему Ви причате?!", наставио је Себастијан.

Брнабићева му је на то одговорила да Србија спроводи реформе због својих грађана.

"Господине, нека ће трајати 20 година, решење мора бити компромис. И ако траје толико, у реду ако ЕУ хоће да чека 20 године супер, ако неће и то је у реду, ми реформе спроводимо због наших грађана", поручила му је премијерка Србије.

Водитељ је наставио да "провоцира" Брнабићеву и упитао је да Србија "то можда не ради само због новца из ЕУ фондова", на шта му је она одговорила:

"Не, ми користимо новац из приступних фондова а делимо са ЕУ исте вредности и реформе спроводимо због грађана".

Водитељ је тако инсистирао да премијерка Брнабић призна да се у Сребреници десио геноцид.

"Али погледајте, па међународне институције су рекле да се геноцид десио", рекао је он.

"Господине, у реду. Нека су рекле. За Србију се геноцид у Сребеници није догодио. Одговорно лице за тај ужасан ратни злочин је изручено Хагу и Србија је урадила све што је било до ње", одговорила му је Брнабићева.

Водитељ онда закључује да премијерка Србије никада неће признати геноцид у Сребреници и чак је оптужио да "жели да прекраја историју".

"Ми само кажемо оно што су чињенице за нас и дала сам Вам одговор и поновићу - у Сребреници се није десио геноцид. Такође, Ви посматрате Србију као да је она неки изоловани систем. Погледајте како земље у региону третирају ратне злочинце...", одговорила му је Брнабићева на ту констатацију.

Додала је и да није коректно да новинар омаловажава успјехе које је Србија постигла и да доноси произвољне оцјене, те поручила:

"Поносна сам на то како се Србија суочава са својом прошлошћу".

(Тањуг)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ЈОВО

15.11.2018 02:29

МАРС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

15.11.2018 06:07

У тај јавни клозет од америке требасе само добро усрат и пустит воду висе пута дасе неби опет појавила говна бриселска

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОПТ

15.11.2018 11:27

ТАКО ЈЕ АУСТРИЈА!А ШТА ЈЕ СА АМЕРИЧКИМ ГЕНОЦИДОМ,ШТА СА ЊЕМАЧКИМ?ПА ЗБОГ ШВАБА У ДБА РАТА ИЗГИНУЛО 200 МИЛИОНА ЉУДИ?

Name

перо

15.11.2018 12:06

Што се тиче њемачког геноцида људи признали .донијели закон који кажњава све који поричу геноцид у чему је проблем?????'

Name

Бј

15.11.2018 18:19

Уз то Њемацка је платила доста а једне одстете плаца и данас. Дио тога је било и огромно запошљавања тилико балканског народа од почетка 50 тих година па до данас!!!

Name

Дамир

15.11.2018 12:41

За мене као и већину овог народа у Босни и Херцеговини је Косово независна држава и тако ће вијећно,бити признали је политичари или не она је дразава ,као сто република српска дио босне и Херцеговине хтјели ви Срби то или не ви сте наши Срби из Босне и Херцеговине а Србија остаје агресор и непријатељ број један Босни и Херцеговини

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сербо64

15.11.2018 14:04

Е мој Дамире, крајње је вријеме да поцнемо да прицамо о мирном раздрузивању, као Цеска и Словацка. Па онда нека Бакиров вакуф признаје и Косово и Јузну Осетију и Абхазију и наравно заједно да Турском удје у ЕУ и НАТО... Као сто си процитао усрали Амери све од Исланда до Финске, пуне руке посла за вас.

Name

Дземал

16.11.2018 01:30

Моземо се раздрузити засто не да И ми вама мило за драги вратимо И ти мозес своју оцевину узети под пазухо И иди у Србију али педаљ БИХ ни срби ни хрвати само колико на опанцима мозете однијети запамтите то једном багро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

16.11.2018 07:34

Драги бозе како срамотис и зенски род и људску расу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Про и контра

18.11.2018 10:11

Цитам текст Тањуг-а и коментаре и умирам од смеха. Ста ли је песник хтео да казе.Нека схвати како ко хоце.

ОДГОВОРИТЕ