"Vi ne birate put Srbije ka EU"

Premijerka Srbije Ana Brnabić dala je u Berlinu intervju za emisiju "Zona konflikta" na radiju "Deutsche Welle", u kojem je govorila o "uspjesima koje je Srbija postigla na polju e-Uprave, vladavine prava, stabilizacije ekonomije iako je prije nekoliko godina bila na ivici bankrota".

Srbija 14.11.2018 | 22:50
"Vi ne birate put Srbije ka EU"
Tanjug javlja da je novinar Tim Sebastijan je "prilično agresivno konstatovao da Srbija neće skoro u EU, da od toga nema ništa dok se ne potpiše uzajamno priznanje i da mu se čini da je EU dosta Srbije".

Novinar je upitao premijerku Srbije da li je svjesna da su Evropskoj uniji dojadile zemlje Zapadnog Balkana, premijerka je oštro odgovorila:

"Mislim da nije diplomatski da Vi pričate u ime Evropske unije, to prosto nije u redu".

Novinar DW je nastavio da insistira da je premijerka Srbije u jednom trenutku morala da ga pita:

"Da li mogu ja da kažem ili ćete vi imati intervju sami sa sobom"?

Voditelju to nije bilo dovoljno. Insistirao je da Brnabićeva kaže da je uslov za ulazak u EU priznanje nezavisnog Kosova.

"Vi ste rekli da želite saradnju Srba i Alanaca, nekakav kompromis, kulturološko prožimanje, to su Vaše reči", rekao je on, na šta mu je premijerka Srbije odgovorila:

"Da, to jesam rekla".

"Pa znate li Vi da će to trajati 20 godina, o čemu Vi pričate?!", nastavio je Sebastijan.

Brnabićeva mu je na to odgovorila da Srbija sprovodi reforme zbog svojih građana.

"Gospodine, neka će trajati 20 godina, rešenje mora biti kompromis. I ako traje toliko, u redu ako EU hoće da čeka 20 godine super, ako neće i to je u redu, mi reforme sprovodimo zbog naših građana", poručila mu je premijerka Srbije.

Voditelj je nastavio da "provocira" Brnabićevu i upitao je da Srbija "to možda ne radi samo zbog novca iz EU fondova", na šta mu je ona odgovorila:

"Ne, mi koristimo novac iz pristupnih fondova a delimo sa EU iste vrednosti i reforme sprovodimo zbog građana".

Voditelj je tako insistirao da premijerka Brnabić prizna da se u Srebrenici desio genocid.

"Ali pogledajte, pa međunarodne institucije su rekle da se genocid desio", rekao je on.

"Gospodine, u redu. Neka su rekle. Za Srbiju se genocid u Srebenici nije dogodio. Odgovorno lice za taj užasan ratni zločin je izručeno Hagu i Srbija je uradila sve što je bilo do nje", odgovorila mu je Brnabićeva.

Voditelj onda zaključuje da premijerka Srbije nikada neće priznati genocid u Srebrenici i čak je optužio da "želi da prekraja istoriju".

"Mi samo kažemo ono što su činjenice za nas i dala sam Vam odgovor i ponoviću - u Srebrenici se nije desio genocid. Takođe, Vi posmatrate Srbiju kao da je ona neki izolovani sistem. Pogledajte kako zemlje u regionu tretiraju ratne zločince...", odgovorila mu je Brnabićeva na tu konstataciju.

Dodala je i da nije korektno da novinar omalovažava uspjehe koje je Srbija postigla i da donosi proizvoljne ocjene, te poručila:

"Ponosna sam na to kako se Srbija suočava sa svojom prošlošću".

(Tanjug)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

JOVO

15.11.2018 02:29

MARS

ODGOVORITE
Name

Austria

15.11.2018 06:07

U taj javni klozet od amerike trebase samo dobro usrat i pustit vodu vise puta dase nebi opet pojavila govna briselska

ODGOVORITE
Name

OPT

15.11.2018 11:27

TAKO JE AUSTRIJA!A ŠTA JE SA AMERIČKIM GENOCIDOM,ŠTA SA NJEMAČKIM?PA ZBOG ŠVABA U DBA RATA IZGINULO 200 MILIONA LJUDI?

Name

pero

15.11.2018 12:06

Što se tiče njemačkog genocida ljudi priznali .donijeli zakon koji kažnjava sve koji poriču genocid u čemu je problem?????'

Name

Bj

15.11.2018 18:19

Uz to Njemacka je platila dosta a jedne odstete placa i danas. Dio toga je bilo i ogromno zapošljavanja tiliko balkanskog naroda od početka 50 tih godina pa do danas!!!

Name

Damir

15.11.2018 12:41

Za mene kao i većinu ovog naroda u Bosni i Hercegovini je Kosovo nezavisna država i tako će vijećno,biti priznali je političari ili ne ona je drazava ,kao sto republika srpska dio bosne i Hercegovine htjeli vi Srbi to ili ne vi ste naši Srbi iz Bosne i Hercegovine a Srbija ostaje agresor i neprijatelj broj jedan Bosni i Hercegovini

ODGOVORITE
Name

Serbo64

15.11.2018 14:04

E moj Damire, krajnje je vrijeme da pocnemo da pricamo o mirnom razdruzivanju, kao Ceska i Slovacka. Pa onda neka Bakirov vakuf priznaje i Kosovo i Juznu Osetiju i Abhaziju i naravno zajedno da Turskom udje u EU i NATO... Kao sto si procitao usrali Ameri sve od Islanda do Finske, pune ruke posla za vas.

Name

Dzemal

16.11.2018 01:30

Mozemo se razdruziti zasto ne da I mi vama milo za dragi vratimo I ti mozes svoju ocevinu uzeti pod pazuho I idi u Srbiju ali pedalj BIH ni srbi ni hrvati samo koliko na opancima mozete odnijeti zapamtite to jednom bagro.

ODGOVORITE
Name

Ja

16.11.2018 07:34

Dragi boze kako sramotis i zenski rod i ljudsku rasu...

ODGOVORITE
Name

Pro i kontra

18.11.2018 10:11

Citam tekst Tanjug-a i komentare i umiram od smeha. Sta li je pesnik hteo da kaze.Neka shvati kako ko hoce.

ODGOVORITE