Зато је омиљен - Канте одбио Челсијев "прљави новац"!

Француски дефанзивни везиста Н’Голо Канте много пута је одушевљавао фудбалску јавност својом добротом и скромношћу.  Велики је цар Н'Голо Канте - ПОШТЕЊЕ пре свега! Скроман, миран и повучен. . . На овакве нисмо навикли! Препоштени Н’Голо Канте, фудбалер који је рекао НЕ пореским рајевима: Само желим нормалну плату! Требало би да је нормално, али баш и није. . .

Фудбал 16.11.2018 | 15:00
Зато је омиљен - Канте одбио Челсијев "прљави новац"!
Један од најбољих играча света на тој позицији познат је као веома миран и фин момак, а сада је учинио ново дело које је вредно дивљења.

Играч Челсија одбио је да део плате од "Плаваца" добија преко оф-шор компаније и захтевао да му се новац у потпуности исплаћује регуларним током.

Француски "Медијасет" (Медиасет) је, позивајући се на сазнања "Футбол ликса" (Фоотбалл леакс), објавио да је да је Н’Голо одбио предлог да 20% плате добија преко оф-шор компаније у некој од земаља које се сматрају "пореским рајем".

Још није потврђено да је предлог стигао од управе Челсија, али се клуб налази под истрагом "Фудбал ликса" који недељама објављује информације о прљавим пословима на "Стаморд Бриџу".

Тај новац би био приказан као профит од продаје маркетиншких права (права на лик фудбалера), што је Француз одбио. У почетку је био за то да новац добије преко одређене компаније, међутим чим је сазнао о чему се ради решио је да се не упушта у мутне радње.

"Н’Голо је био одлучан, једностано је хтео нормалну плату. Када је прочитао бројне медијске чланке о правама на лик фудалера и истрагама о избегавању пореза других фудбалера и клубова, био је веома забринут да ће предлог који му је био упућен изазвати питања пореских власти. Одлучио је да ништа не ризикује", рекао је један од његових финансијских саветника.

У тексту се наводи да је, шест недеља пре трансфера Кантеа у Челси из Лестер ситија, компанија из Џезија под називом "НК Промоушнс" (НК Промотионс), покушала да 10 одсто зараде играча пријави у иностранству како би избегла порез.

За сада није откривено да ли је ову компанију основао Челси или неко од Кантеових рођака.

Чудно је што уопште морамо да хвалимо за овако нешто, али после серија докумената објављених у афери “Фоотбалл Леакс“ постало је сасвим јасно да овакав потез једног фудбалера заиста није правило, већ само изузетак који исто потврђује. И зато: аплауз за Н’Гола Кантеа, једног од ретких играча који је одбио да прима плату преко рачуна у земљама из пореских рајева и инсистирао да сав приход буде пријављен по закону.

Причу доноси француски Медиапарт, уз немачки Шпигл главни извор информација из Фоотбалл Леакса, који истиче да је Канте већ имао основану компанију у Џерзију, аутономном острву у Ламанш каналу, познатом по скривеним рачунима, али је још пре но што је почео да је користи у новинама читао о ризицима таквог пословања. Предомислио се и одлучио да као обичан човек пријави све приходе.

Све се дешава на лето 2016. године, неколико недеља пре но што је Француз из Лестера стигао у Челси. Део годишње плате од 5.000.000 евра – прецизно 20 одсто, односно округло 1.000.000 колико би и уштедео на порезу - испрва је требало да прикрије тако што би га уместо као редовну зараду пријавио као профит од продаје маркетиншких права. У ствари, Челси је инсистирао на томе, али Канте је једноставан човек. Жели добру плату, нормалан посао и никакве компликације у животу. Прво је додуше прихватио, али кад је требало да потпише уговор – категоричко НЕ!

Истакао је чак да неће ни дотаћи тај новац све док се од оваквог плана не одустане. Разлог? Десетак дана касније објашњавају Кантеови заступници.

“Након што је читао бројне чланке о маркетиншким правима и пореским истрагама против играча и клубова, Н’Голо је све више забринут да би овакав предлог могао да га стави у непријатну ситуацију и доведе га до испитивања пред надлежним органима. Н’Голо је одлучио... да не жели да прихвати рај ризик“.

Утом Челсијев директори инсистирају да се посао заврши, али Канте...

“По овом питању Н’Голо није флексибилан. Он само жели нормалну плату“.

На крају се прави компромис. Кантеу се 20 одсто од плате исплаћује као приход од маркетиншких права (опорезују се два пута мање него плате), али је све уредно пријављено преко фудбалерове компаније у Великој Британији. Она плаћа порез. Део који Челси губи зато што не иде све преко Џерзија деле пола клуб – пола играч.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар