Zato je omiljen - Kante odbio Čelsijev "prljavi novac"!

Francuski defanzivni vezista N’Golo Kante mnogo puta je oduševljavao fudbalsku javnost svojom dobrotom i skromnošću.  Veliki je car N'Golo Kante - POŠTENJE pre svega! Skroman, miran i povučen. . . Na ovakve nismo navikli! Prepošteni N’Golo Kante, fudbaler koji je rekao NE poreskim rajevima: Samo želim normalnu platu! Trebalo bi da je normalno, ali baš i nije. . .

Fudbal 16.11.2018 | 15:00
Zato je omiljen - Kante odbio Čelsijev "prljavi novac"!
Jedan od najboljih igrača sveta na toj poziciji poznat je kao veoma miran i fin momak, a sada je učinio novo delo koje je vredno divljenja.

Igrač Čelsija odbio je da deo plate od "Plavaca" dobija preko of-šor kompanije i zahtevao da mu se novac u potpunosti isplaćuje regularnim tokom.

Francuski "Medijaset" (Mediaset) je, pozivajući se na saznanja "Futbol liksa" (Football leaks), objavio da je da je N’Golo odbio predlog da 20% plate dobija preko of-šor kompanije u nekoj od zemalja koje se smatraju "poreskim rajem".

Još nije potvrđeno da je predlog stigao od uprave Čelsija, ali se klub nalazi pod istragom "Fudbal liksa" koji nedeljama objavljuje informacije o prljavim poslovima na "Stamord Bridžu".

Taj novac bi bio prikazan kao profit od prodaje marketinških prava (prava na lik fudbalera), što je Francuz odbio. U početku je bio za to da novac dobije preko određene kompanije, međutim čim je saznao o čemu se radi rešio je da se ne upušta u mutne radnje.

"N’Golo je bio odlučan, jednostano je hteo normalnu platu. Kada je pročitao brojne medijske članke o pravama na lik fudalera i istragama o izbegavanju poreza drugih fudbalera i klubova, bio je veoma zabrinut da će predlog koji mu je bio upućen izazvati pitanja poreskih vlasti. Odlučio je da ništa ne rizikuje", rekao je jedan od njegovih finansijskih savetnika.

U tekstu se navodi da je, šest nedelja pre transfera Kantea u Čelsi iz Lester sitija, kompanija iz Džezija pod nazivom "NK Promoušns" (NK Promotions), pokušala da 10 odsto zarade igrača prijavi u inostranstvu kako bi izbegla porez.

Za sada nije otkriveno da li je ovu kompaniju osnovao Čelsi ili neko od Kanteovih rođaka.

Čudno je što uopšte moramo da hvalimo za ovako nešto, ali posle serija dokumenata objavljenih u aferi “Football Leaks“ postalo je sasvim jasno da ovakav potez jednog fudbalera zaista nije pravilo, već samo izuzetak koji isto potvrđuje. I zato: aplauz za N’Gola Kantea, jednog od retkih igrača koji je odbio da prima platu preko računa u zemljama iz poreskih rajeva i insistirao da sav prihod bude prijavljen po zakonu.

Priču donosi francuski Mediapart, uz nemački Špigl glavni izvor informacija iz Football Leaksa, koji ističe da je Kante već imao osnovanu kompaniju u Džerziju, autonomnom ostrvu u Lamanš kanalu, poznatom po skrivenim računima, ali je još pre no što je počeo da je koristi u novinama čitao o rizicima takvog poslovanja. Predomislio se i odlučio da kao običan čovek prijavi sve prihode.

Sve se dešava na leto 2016. godine, nekoliko nedelja pre no što je Francuz iz Lestera stigao u Čelsi. Deo godišnje plate od 5.000.000 evra – precizno 20 odsto, odnosno okruglo 1.000.000 koliko bi i uštedeo na porezu - isprva je trebalo da prikrije tako što bi ga umesto kao redovnu zaradu prijavio kao profit od prodaje marketinških prava. U stvari, Čelsi je insistirao na tome, ali Kante je jednostavan čovek. Želi dobru platu, normalan posao i nikakve komplikacije u životu. Prvo je doduše prihvatio, ali kad je trebalo da potpiše ugovor – kategoričko NE!

Istakao je čak da neće ni dotaći taj novac sve dok se od ovakvog plana ne odustane. Razlog? Desetak dana kasnije objašnjavaju Kanteovi zastupnici.

“Nakon što je čitao brojne članke o marketinškim pravima i poreskim istragama protiv igrača i klubova, N’Golo je sve više zabrinut da bi ovakav predlog mogao da ga stavi u neprijatnu situaciju i dovede ga do ispitivanja pred nadležnim organima. N’Golo je odlučio... da ne želi da prihvati raj rizik“.

Utom Čelsijev direktori insistiraju da se posao završi, ali Kante...

“Po ovom pitanju N’Golo nije fleksibilan. On samo želi normalnu platu“.

Na kraju se pravi kompromis. Kanteu se 20 odsto od plate isplaćuje kao prihod od marketinških prava (oporezuju se dva puta manje nego plate), ali je sve uredno prijavljeno preko fudbalerove kompanije u Velikoj Britaniji. Ona plaća porez. Deo koji Čelsi gubi zato što ne ide sve preko Džerzija dele pola klub – pola igrač.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar