Уефа и Шпанци у јуришу: ПСЖ-у пријети избацивање из ЛШ!

Француски лист "Екип" преноси како је УЕФА запретила Пари Сен Жермену могућим избацивањем из Лиге шампиона због кршења правила о фер-плеју. Спорно чак 204. 000. 000! Јавља Л'Екип, који доноси и детаље тужбе. . .

Фудбал 15.11.2018 | 23:52
Уефа и Шпанци у јуришу: ПСЖ-у пријети избацивање из ЛШ!
Из Ниона су недавно најавили отварање истраге против појединих клубова међу којима су и Парижани, пре свега јер се сумња да нису приказали реалан износ спонзорских уговора.

"Екип " преноси како је "балансирање рачуна за ПСЖ једнако тешко као освајање Лиге шампиона" и додаје да Финансијско контролно тело УЕФА још од 3. јула ради на случају.

Такође, "Екип" пише како су споонзорски уговори са компанијама из Катара девалвирали, тачније у књигама Парижана су приказани нереалним, тако да је њихова стварна вредност 87 а не 138 милиона евра.

Као пример се наводи уговор са компанијом QТА, која је главни спонзор клуба. Према проценама Контролног тела стварна вредност уговора је 58, а не 100 милиона евра како се наводи у финансијским књигама првака Француске.

Када се све сабере, долази се до реалног стања да би Пари Сен Жермен требало да буде у годишњем дефициту од 84 милиона евра, што је далеко изнад дозвољене границе од 30 милиона прописане од стране УЕФА приликом доношења закона о финансијском фер-плеју.

Отуда се намеће јасан закључак да би УЕФА могла да посегне за новим санкцијама, попут забранама довођења играча, задржавања прихода остварених у Лиги шампиона или чак избацивањем екипе из такмичења, због понављања прекршаја.

Финансијско контролно тело УЕФА није под лупу ставили смо приказивање спонзорских уговора, већ и трансфере две звезде тима, Нејмара и Килијана Мбапеа. "Екип" тврди како је само да би се балансирали рачуни због њихових високих плата било потребно наћи 150 милиона евра у годишњим приходима.

Обично не падамо у еуфорију кад су овакве вести у питању, али изгледа да су Уефини инспектори заиста решили да се после масовног цурења података у документима које је Фоотбалл Леакс доставио водећим европским медијима - Шпигл и Медијапарт су били посебно ангажовани – обрачунају са петродоларима у свету фудбала. Угледни Екип пише да Тело за финансијску контролу клубова (ЦФЦБ) поново чешља финансијске књиге Манчестер Ситија и Пари Сен Жермена и да ће ови други врло тешко избећи казну, те да би она сада могла да буде чак и најстрожа – избацивање из Лиге шампиона!

Да се разумемо, то нема апсолутно никакве везе са Црвеном звездом и овом сезоном, пошто би казна била актуелна тек за следећи циклус такмичења. До тада, ПСЖ би могао да испегла књиге, али како јавља Екип доста ће то тешко ићи, пошто је ЦФЦБ ударио гдегод је могао.

Због тога је уосталом и сам Пари Сен Жермен кренуо у контраофанзиву, па ће вероватно покренути спор пред Судом за абитражу у спорту (ЦАС) у Лозани. Из клуба нису демантовали Екипове информације, штавише, незванично отворено причају о незадовољству због Уефине истраге. Сматрају да су овог пута жртве.

А у чему је проблем? Кренимо редом.

Прво, ФЦСБ је преко независних ревизора утврдио да спонзорски уговори које француски шампион има са компанијама из Катара (Туристичка агенција Катара, Катарска национална банка, Ооредоо, беИН Спорт телевизија и Аспетар) једноставно пренадувани. У Пари Сен Жерменовим књигама пише да клубу годишње доносе 138.000.000 евра, ЦФЦБ сматра да је реална вредност 37 одсто мања, односно да износи 87.000.000 евра! Говоримо конкретно о сезони 2016/2017. Раније је разлика била и већа. Сада највећи уговор, са Туристичком агенцијом Катара, званично вреди 100.000.000 евра, а ЦФЦБ признаје само 58.000.000.

Тај исти уговор је и раније био споран, открила су документа Фоотбалл Леакса. Међутим, тада је Уефа била слаба, јер је Мишел Платини одлазио за функције, а Александар Чеферин тек долазио. ПСЖ је то искористио и под претњом миллионских тужби успео да се договори да само финансијски плати казну. Колико су Парижани тада били снажнији од Уефе говори и то што су глобу успели да смање са 60.000.000 евра на 20.000.000.

Али после Фоотбалл Леакса све се променило. Уефа је понижена. И што је можда још битније, други фудбалски гиганти су добили доказ – знали су то и раније – да не трче равноправну трку. Зато сада сви притискају Уефу да буде немилосрдна. Шпанци посебно. Барселони и Реалу никако се не допада то што им Пари Сен Жермен и Манчестер Сити дишу за вратом. Немају проблем са Бајерном, Јувентусом или Манчестер јунајтедом, али ПСЖ и Сити? То већ не могу да опросте.

Како било, ЦФЦБ сада прети да би чак могао и да поништи оне раније потписане споразуме за сезоне 2013/2014 и 2014/2015. То би ПСЖ гурнуло у додатни канал. Из тога се суштински не би могли извући. А чак и да се спонзорски уговори коригују само за ову једну сезону – 2016/2017 – Пари Сен Жермен би у књигама имао минус од 84.000.000 евра за последње три такмичарске године. Уефа дозвољава свега 30.000.000 евра минута.

А ни овде није крај, јер се према информацијама Л'Екипа истражују и трансфери Нејмара и Килијана Мбапеа или да будемо прецизнији, начини на који ПСЖ књижи њихове фараонске плате. И ту је изгледа било неког прикривања, па се чак спекулише да би, ако би Уефа приморала ПСЖ да сав посао води према прописима, клуб морао да годишње обезбеди додатних 150.000.000 евра само за плате Нејмара и Мбапеа!

Са тим и ових 54.000.000 евра (84.000.000 – 30.000.000) у “црвеном” цео минус који би ПСЖ до наредног лета морао да испегла износи астрономских 204.000.000. Толики новац могли би у тако кратком времену можда да нађу само ако би продали Нејмара и Мбапеа или бар једног од њих.

И да не заборавимо, Пари Сен Жермену би се судило као према “повратнику”, пошто је већ био кажњаван за кршење правила о финансијском фер-плеју.

Подсетимо додуше и да су документа Фоотбалл Леакса открила да је ЦФЦБ и раније био за оштрији став и према Пари Сен Жермену и према Манчестер Ситију. Али онда су се мешали разни људи, чак и политика, тадашњи председник Француске Никола Саркози рецимо. Уефа је на крају попустила под притиском.

Видећемо какав ће сада бити исход.

Извор: Б92/моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар