Uefa i Španci u jurišu: PSŽ-u prijeti izbacivanje iz LŠ!

Francuski list "Ekip" prenosi kako je UEFA zapretila Pari Sen Žermenu mogućim izbacivanjem iz Lige šampiona zbog kršenja pravila o fer-pleju. Sporno čak 204. 000. 000! Javlja L'Ekip, koji donosi i detalje tužbe. . .

Fudbal 15.11.2018 | 23:52
Uefa i Španci u jurišu: PSŽ-u prijeti izbacivanje iz LŠ!
Iz Niona su nedavno najavili otvaranje istrage protiv pojedinih klubova među kojima su i Parižani, pre svega jer se sumnja da nisu prikazali realan iznos sponzorskih ugovora.

"Ekip " prenosi kako je "balansiranje računa za PSŽ jednako teško kao osvajanje Lige šampiona" i dodaje da Finansijsko kontrolno telo UEFA još od 3. jula radi na slučaju.

Takođe, "Ekip" piše kako su spoonzorski ugovori sa kompanijama iz Katara devalvirali, tačnije u knjigama Parižana su prikazani nerealnim, tako da je njihova stvarna vrednost 87 a ne 138 miliona evra.

Kao primer se navodi ugovor sa kompanijom QTA, koja je glavni sponzor kluba. Prema procenama Kontrolnog tela stvarna vrednost ugovora je 58, a ne 100 miliona evra kako se navodi u finansijskim knjigama prvaka Francuske.

Kada se sve sabere, dolazi se do realnog stanja da bi Pari Sen Žermen trebalo da bude u godišnjem deficitu od 84 miliona evra, što je daleko iznad dozvoljene granice od 30 miliona propisane od strane UEFA prilikom donošenja zakona o finansijskom fer-pleju.

Otuda se nameće jasan zaključak da bi UEFA mogla da posegne za novim sankcijama, poput zabranama dovođenja igrača, zadržavanja prihoda ostvarenih u Ligi šampiona ili čak izbacivanjem ekipe iz takmičenja, zbog ponavljanja prekršaja.

Finansijsko kontrolno telo UEFA nije pod lupu stavili smo prikazivanje sponzorskih ugovora, već i transfere dve zvezde tima, Nejmara i Kilijana Mbapea. "Ekip" tvrdi kako je samo da bi se balansirali računi zbog njihovih visokih plata bilo potrebno naći 150 miliona evra u godišnjim prihodima.

Obično ne padamo u euforiju kad su ovakve vesti u pitanju, ali izgleda da su Uefini inspektori zaista rešili da se posle masovnog curenja podataka u dokumentima koje je Football Leaks dostavio vodećim evropskim medijima - Špigl i Medijapart su bili posebno angažovani – obračunaju sa petrodolarima u svetu fudbala. Ugledni Ekip piše da Telo za finansijsku kontrolu klubova (CFCB) ponovo češlja finansijske knjige Mančester Sitija i Pari Sen Žermena i da će ovi drugi vrlo teško izbeći kaznu, te da bi ona sada mogla da bude čak i najstroža – izbacivanje iz Lige šampiona!

Da se razumemo, to nema apsolutno nikakve veze sa Crvenom zvezdom i ovom sezonom, pošto bi kazna bila aktuelna tek za sledeći ciklus takmičenja. Do tada, PSŽ bi mogao da ispegla knjige, ali kako javlja Ekip dosta će to teško ići, pošto je CFCB udario gdegod je mogao.

Zbog toga je uostalom i sam Pari Sen Žermen krenuo u kontraofanzivu, pa će verovatno pokrenuti spor pred Sudom za abitražu u sportu (CAS) u Lozani. Iz kluba nisu demantovali Ekipove informacije, štaviše, nezvanično otvoreno pričaju o nezadovoljstvu zbog Uefine istrage. Smatraju da su ovog puta žrtve.

A u čemu je problem? Krenimo redom.

Prvo, FCSB je preko nezavisnih revizora utvrdio da sponzorski ugovori koje francuski šampion ima sa kompanijama iz Katara (Turistička agencija Katara, Katarska nacionalna banka, Ooredoo, beIN Sport televizija i Aspetar) jednostavno prenaduvani. U Pari Sen Žermenovim knjigama piše da klubu godišnje donose 138.000.000 evra, CFCB smatra da je realna vrednost 37 odsto manja, odnosno da iznosi 87.000.000 evra! Govorimo konkretno o sezoni 2016/2017. Ranije je razlika bila i veća. Sada najveći ugovor, sa Turističkom agencijom Katara, zvanično vredi 100.000.000 evra, a CFCB priznaje samo 58.000.000.

Taj isti ugovor je i ranije bio sporan, otkrila su dokumenta Football Leaksa. Međutim, tada je Uefa bila slaba, jer je Mišel Platini odlazio za funkcije, a Aleksandar Čeferin tek dolazio. PSŽ je to iskoristio i pod pretnjom millionskih tužbi uspeo da se dogovori da samo finansijski plati kaznu. Koliko su Parižani tada bili snažniji od Uefe govori i to što su globu uspeli da smanje sa 60.000.000 evra na 20.000.000.

Ali posle Football Leaksa sve se promenilo. Uefa je ponižena. I što je možda još bitnije, drugi fudbalski giganti su dobili dokaz – znali su to i ranije – da ne trče ravnopravnu trku. Zato sada svi pritiskaju Uefu da bude nemilosrdna. Španci posebno. Barseloni i Realu nikako se ne dopada to što im Pari Sen Žermen i Mančester Siti dišu za vratom. Nemaju problem sa Bajernom, Juventusom ili Mančester junajtedom, ali PSŽ i Siti? To već ne mogu da oproste.

Kako bilo, CFCB sada preti da bi čak mogao i da poništi one ranije potpisane sporazume za sezone 2013/2014 i 2014/2015. To bi PSŽ gurnulo u dodatni kanal. Iz toga se suštinski ne bi mogli izvući. A čak i da se sponzorski ugovori koriguju samo za ovu jednu sezonu – 2016/2017 – Pari Sen Žermen bi u knjigama imao minus od 84.000.000 evra za poslednje tri takmičarske godine. Uefa dozvoljava svega 30.000.000 evra minuta.

A ni ovde nije kraj, jer se prema informacijama L'Ekipa istražuju i transferi Nejmara i Kilijana Mbapea ili da budemo precizniji, načini na koji PSŽ knjiži njihove faraonske plate. I tu je izgleda bilo nekog prikrivanja, pa se čak spekuliše da bi, ako bi Uefa primorala PSŽ da sav posao vodi prema propisima, klub morao da godišnje obezbedi dodatnih 150.000.000 evra samo za plate Nejmara i Mbapea!

Sa tim i ovih 54.000.000 evra (84.000.000 – 30.000.000) u “crvenom” ceo minus koji bi PSŽ do narednog leta morao da ispegla iznosi astronomskih 204.000.000. Toliki novac mogli bi u tako kratkom vremenu možda da nađu samo ako bi prodali Nejmara i Mbapea ili bar jednog od njih.

I da ne zaboravimo, Pari Sen Žermenu bi se sudilo kao prema “povratniku”, pošto je već bio kažnjavan za kršenje pravila o finansijskom fer-pleju.

Podsetimo doduše i da su dokumenta Football Leaksa otkrila da je CFCB i ranije bio za oštriji stav i prema Pari Sen Žermenu i prema Mančester Sitiju. Ali onda su se mešali razni ljudi, čak i politika, tadašnji predsednik Francuske Nikola Sarkozi recimo. Uefa je na kraju popustila pod pritiskom.

Videćemo kakav će sada biti ishod.

Izvor: B92/mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar