Како је Лука Модрић донио милионе евра Српској?!

Мрежа српских и црногорских агената предвођена браћом Лемић само од Модрићеве зараде на име различитих накнада узела провизије које су досегле десетак милиона евра, а тај новац је ушао у Републику Српску!

Фудбал 15.11.2018 | 23:58
Како је Лука Модрић донио милионе евра Српској?!
Хрватски лист "Национал" наводи да је су подаци пронађени у документима "Фоотбалл Леакс"до којих је дошао њемачки Шпигл и подијелио их са мрежом ЕИЦ и да у тим документима интерне е-маил преписке указују на пореску утају у Белгији.

Аутор чланка Блаж Згага је за примјер узео трансфер хрватског фудбалера Луке Модрића, чију каријеру, како се наводи, води Владица Лемић, али да он није регистровани агент ФИФА па користи овлаштене службенике као посреднике у пословима.

Национал наводи, а преносе подгоричке Вијести, да је новац од посредовања за продужење Модрићевог уговора у Реал Мадриду ишао директно у Босну и Херцеговину, односно Републику Српску, гдје је пореска стопа 10 одсто, у односну на 33 одсто у Белгији, гдје је Лемић пријављен.

Новац је ишао у фирму "Топ Спортс Цонсултинг" чији је власник његов млађи брат Зоран и она је регистрована за фудбалске послове, а 2016. је та фирма била пета на листи компанија са највећим обртом у Републици Српској.

Исти извор истиче да је Предраг Мијатовић био други човјек у тој шеми и да је он сарађивао са Владицом Лемићем током преговора о трансферима играча, што доказују откривени е-маилови.

Када би се постигао договор између клуба и агената и све би било спремно за трансфер играча, клуб би добио фактуру фирме Зорана Лемића, која би процесуирала трошкове Владице Лемића, па тако њему, нити Мијатовићу, клубови нису уплатили нити један евро за трансфере. Национал додаје да Лемићи и Мијатовић нису одговорили на питања Национала.

Таква пракса, коју је белгијски стручњак описао као 'типичан случај пореске преваре', користи се од 2014, према документима Фоотбалл Леакса, а од 2014. до 2017. кроз фирму Топ Спортс Цонсултинг тако обрнуто 32.000.000 евра и зарађено 23.000.000 након опорезивања.

Документи које је Национал анализирао показују да је барем 8.800.000 евра уговорне вредности за фудбалске трансфере током те четири године потписао Зоран Лемић, а е-маилови доказују да су Владица Лемић и Пеђа Мијатовић лично били укључени у преговоре и закључивање уговора вредних најмање 4.400.000 евра, што је завршило на банковном рачуну фирме Зорана Лемића.

Везе Лемића, Мијатовића и Модрића почињу приликом трансфера из Тотенхема у Реал Мадрид 2012. године. Лукин дотадашњи агент Давор Ћурковић је те године пребацио заступничка права на белгијску компанију реИНА БВБА, гдје је Лемић тада имао половину власништва (40 одсто његова супруга и кћерка).

Лука Модрић основао је 2012. фирму Ивано са седиштем у Луксембургу, у којој је било скривено 15 одсто његове плате у Реал Мадриду и то у форми комерцијалних маркетиншких права, како је Национал у сарадњи с Фоотбалл Леаксом открио 2016, преносе Вијести.

Због тог открића је Модрић је платио 1.400.000 додатних пореских трошкова шпанским пореским властима, а све у замјену за осмомјесечну условну затворску казну. Али кореспонденција о трошковима отварања Ивана открива да Владица Лемић и Давор Ћурковић нису били једини Модрићеви агенти у трансферу из Тотенхема, што показује е-маил који је адвокатска фирма Сенн Ферреро, са сједиштем у Мадриду, послала луксембуршким пореским савјетницима АТОЗ-у 16. јула 2013.

Национал закључује да су и бивши спортски директор Реала Мијатовић и Владица Лемић били агенти у Модрићевом трансферу из Тотенхема у Реал 2012, али су користили ФИФА агента Давора Ћурковића као посредника, како би испоштовали Фифина правила.

Владица Лемић 2014. дестинацију за хонораре након тога сели у БиХ, што се види приликом повишице плате за Модрића у Реал Мадриду. Након што је Модрић ставио параф на нови уговор Реал Мадрид је потписао тајни агентски уговор с Топ Спорт Цонсултингом.

Накнада за обнову уговора била је 2.400.000 евра, у три рате од по 800.000, а све кроз словенску Нову љубљанску банку у власништву државе, која је имала озбиљних проблема с поштовањем правила против прања новца.

Е-маилови размијењени дан прије потписивања, између Владице Лемића и директора Реал Мадрида Хозе Анхела Санчеза, показују да је Владица увео свог брата и његову фирму у потписивање вишемилионског уговора с клубом, али да је преговоре о обнови Модрићевог уговора водио Владица, преносе Вијести.

Многи други е-маилови које су Лемић и Реал Мадрид размијенили додатно потврђују да је уз старијег брата Владицу и Пеђа Мијатовић такође био утицајан сарадник приликом обнове уговора. У тим маиловима службеник клуба објашњава Зорану Лемићу да је већ рекао Мијатовићу да је само шпанска верзија уговора ваљана, а документи Фоотбалл Леакса показују да се Мијатовић касније укључује директно у преписку са службеником и доставља уговор између белгијске фирме реИНА и Реала из 2012.

"То је стари уговор који су ми послали Владо и његов брат Зоран. Као што видите, на енглеском је и све су га стране потписале. Потребно је да учините исто с новим уговором“, наводи се у Мијатовићевом маилу.

Топ Спортс Цонсултинг и Реал су 2016. потписали нови уговор по коме се исплаћује 1.500.000 за услуге при обнови уговора, и сав новац иде у Републику Српску, али нови маилови изнова показују да Зоран Лемић није прави Модрићев агент.

Тако маилови размијењени приликом попуњавања ВИП ложе откривају да је директор Санчез тражио пропуснице за Владицу Лемића и Мијатовића, а уз Лемићево име је стајало да је Модрићев агент...

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар