Kako je Luka Modrić donio milione evra Srpskoj?!

Mreža srpskih i crnogorskih agenata predvođena braćom Lemić samo od Modrićeve zarade na ime različitih naknada uzela provizije koje su dosegle desetak miliona evra, a taj novac je ušao u Republiku Srpsku!

Fudbal 15.11.2018 | 23:58
Kako je Luka Modrić donio milione evra Srpskoj?!
Hrvatski list "Nacional" navodi da je su podaci pronađeni u dokumentima "Football Leaks"do kojih je došao njemački Špigl i podijelio ih sa mrežom EIC i da u tim dokumentima interne e-mail prepiske ukazuju na poresku utaju u Belgiji.

Autor članka Blaž Zgaga je za primjer uzeo transfer hrvatskog fudbalera Luke Modrića, čiju karijeru, kako se navodi, vodi Vladica Lemić, ali da on nije registrovani agent FIFA pa koristi ovlaštene službenike kao posrednike u poslovima.

Nacional navodi, a prenose podgoričke Vijesti, da je novac od posredovanja za produženje Modrićevog ugovora u Real Madridu išao direktno u Bosnu i Hercegovinu, odnosno Republiku Srpsku, gdje je poreska stopa 10 odsto, u odnosnu na 33 odsto u Belgiji, gdje je Lemić prijavljen.

Novac je išao u firmu "Top Sports Consulting" čiji je vlasnik njegov mlađi brat Zoran i ona je registrovana za fudbalske poslove, a 2016. je ta firma bila peta na listi kompanija sa najvećim obrtom u Republici Srpskoj.

Isti izvor ističe da je Predrag Mijatović bio drugi čovjek u toj šemi i da je on sarađivao sa Vladicom Lemićem tokom pregovora o transferima igrača, što dokazuju otkriveni e-mailovi.

Kada bi se postigao dogovor između kluba i agenata i sve bi bilo spremno za transfer igrača, klub bi dobio fakturu firme Zorana Lemića, koja bi procesuirala troškove Vladice Lemića, pa tako njemu, niti Mijatoviću, klubovi nisu uplatili niti jedan evro za transfere. Nacional dodaje da Lemići i Mijatović nisu odgovorili na pitanja Nacionala.

Takva praksa, koju je belgijski stručnjak opisao kao 'tipičan slučaj poreske prevare', koristi se od 2014, prema dokumentima Football Leaksa, a od 2014. do 2017. kroz firmu Top Sports Consulting tako obrnuto 32.000.000 evra i zarađeno 23.000.000 nakon oporezivanja.

Dokumenti koje je Nacional analizirao pokazuju da je barem 8.800.000 evra ugovorne vrednosti za fudbalske transfere tokom te četiri godine potpisao Zoran Lemić, a e-mailovi dokazuju da su Vladica Lemić i Peđa Mijatović lično bili uključeni u pregovore i zaključivanje ugovora vrednih najmanje 4.400.000 evra, što je završilo na bankovnom računu firme Zorana Lemića.

Veze Lemića, Mijatovića i Modrića počinju prilikom transfera iz Totenhema u Real Madrid 2012. godine. Lukin dotadašnji agent Davor Ćurković je te godine prebacio zastupnička prava na belgijsku kompaniju reINA BVBA, gdje je Lemić tada imao polovinu vlasništva (40 odsto njegova supruga i kćerka).

Luka Modrić osnovao je 2012. firmu Ivano sa sedištem u Luksemburgu, u kojoj je bilo skriveno 15 odsto njegove plate u Real Madridu i to u formi komercijalnih marketinških prava, kako je Nacional u saradnji s Football Leaksom otkrio 2016, prenose Vijesti.

Zbog tog otkrića je Modrić je platio 1.400.000 dodatnih poreskih troškova španskim poreskim vlastima, a sve u zamjenu za osmomjesečnu uslovnu zatvorsku kaznu. Ali korespondencija o troškovima otvaranja Ivana otkriva da Vladica Lemić i Davor Ćurković nisu bili jedini Modrićevi agenti u transferu iz Totenhema, što pokazuje e-mail koji je advokatska firma Senn Ferrero, sa sjedištem u Madridu, poslala luksemburškim poreskim savjetnicima ATOZ-u 16. jula 2013.

Nacional zaključuje da su i bivši sportski direktor Reala Mijatović i Vladica Lemić bili agenti u Modrićevom transferu iz Totenhema u Real 2012, ali su koristili FIFA agenta Davora Ćurkovića kao posrednika, kako bi ispoštovali Fifina pravila.

Vladica Lemić 2014. destinaciju za honorare nakon toga seli u BiH, što se vidi prilikom povišice plate za Modrića u Real Madridu. Nakon što je Modrić stavio paraf na novi ugovor Real Madrid je potpisao tajni agentski ugovor s Top Sport Consultingom.

Naknada za obnovu ugovora bila je 2.400.000 evra, u tri rate od po 800.000, a sve kroz slovensku Novu ljubljansku banku u vlasništvu države, koja je imala ozbiljnih problema s poštovanjem pravila protiv pranja novca.

E-mailovi razmijenjeni dan prije potpisivanja, između Vladice Lemića i direktora Real Madrida Hoze Anhela Sančeza, pokazuju da je Vladica uveo svog brata i njegovu firmu u potpisivanje višemilionskog ugovora s klubom, ali da je pregovore o obnovi Modrićevog ugovora vodio Vladica, prenose Vijesti.

Mnogi drugi e-mailovi koje su Lemić i Real Madrid razmijenili dodatno potvrđuju da je uz starijeg brata Vladicu i Peđa Mijatović takođe bio uticajan saradnik prilikom obnove ugovora. U tim mailovima službenik kluba objašnjava Zoranu Lemiću da je već rekao Mijatoviću da je samo španska verzija ugovora valjana, a dokumenti Football Leaksa pokazuju da se Mijatović kasnije uključuje direktno u prepisku sa službenikom i dostavlja ugovor između belgijske firme reINA i Reala iz 2012.

"To je stari ugovor koji su mi poslali Vlado i njegov brat Zoran. Kao što vidite, na engleskom je i sve su ga strane potpisale. Potrebno je da učinite isto s novim ugovorom“, navodi se u Mijatovićevom mailu.

Top Sports Consulting i Real su 2016. potpisali novi ugovor po kome se isplaćuje 1.500.000 za usluge pri obnovi ugovora, i sav novac ide u Republiku Srpsku, ali novi mailovi iznova pokazuju da Zoran Lemić nije pravi Modrićev agent.

Tako mailovi razmijenjeni prilikom popunjavanja VIP lože otkrivaju da je direktor Sančez tražio propusnice za Vladicu Lemića i Mijatovića, a uz Lemićevo ime je stajalo da je Modrićev agent...

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar