Свака 10. беба роди се прије времена

Једна од десет беба у свету роди се пре времена, односно годишње 15 милиона беба. У Србији их се роди више од 4000 или 11 беба свакога дана.

Здравље 14.11.2018 | 15:40
Свака 10. беба роди се прије времена
Превремено рођење је водећи узрок смртности деце млађе од годину дана и други водећи узрок смртности деце млађе од пет година. Сваке године, због превременог рођења, у свету умре милион беба. Превремено рођеном се сматра свака беба рођена пре пуних 37 недеља трудноће. Да би преживеле, превремено рођеним бебама неопходна је подршка бројних апарата и високо образованих, искусних и обучених медицинских стручњака, саопштено је из Удружења "Мали Див".

Након рођења, превремено рођене бебе се могу суочити са читавим низом компликација узрокованих њиховом незрелошћу: отворени артеријски дуктус може узроковати проблеме са срцем, низак крвни притисак, крварење у мозгу, ретинопатију повезану са прематуритетом, бројне инфекције, респираторни дистрес синдром, бронхопулмонарну дисплазију, некротизујући ентероколитис, застоје у дисању, хидронефрозу, умбиликалну и ингвиналну хернију, хипотонију и хипертонију...

У зависности од гестацијске недеље у којој су рођена, проценат превремено рођене деце са каснијим дугорочним здравственим тешкоћама креће се од 30 до чак 60%. Најчешћи проблеми повезани са превременим рођењем су: кашњење у развоју, ретинопатија повезана са превременим рођењем, проблеми у социјализацији, органска обољења (система за варење, срца, плућа, оштећења слуха или вида), ментална ретардација, тешкоће у учењу или поремећај пажње, церебрална парализа.

Непосредно након рођења, превремено рођена беба бива одвојена од мајке, због неопходности посебног лечења и неге, које је веома компликовано и најчешће захтева интензивну негу. У тим околностима, родитељи превремено рођене деце изложени су огромном стресу, осећају немоћ, кривицу, анксиозност, страх.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар