Светски дан борбе против дијабетеса

Светски дан борбе против дијабетеса, једне од најчешћих хроничних болести данашњице, обележава се данас. Основна карактеристика дијабетеса је повишен ниво шећера, прецизније глукозе, у крви. Процењује се да је у Србији оболело око 800. 000 људи, као и да велики број људи не зна да је оболело.

Здравље 14.11.2018 | 15:34
Светски дан борбе против дијабетеса
У знак подршке дијабетичарима и скретању пажње на ту болест у Београду је плавим светлом обасјано више објеката попут Моста на Ади, гејзир на Савском језеру, Каламегдан.. У главном граду живи око 100.000 људи оболелих од дијабетеса.

Александар Опачић који живи са дијабетесом 21 годину, од дечачког узраста, каже да та болест треба да буде свакодневна тема и код људи који нису оболели.

"Треба мало да се уплаше, да провере своје здравствено стање и воде рачуна о животним навикама", рекао је он за ТВ Прва, а више погледајте у прилогу испод текста.

У свету, према подацима из 2014. године, живи 387 милиона људи са дијабетесом.

Реч је о подмуклој болести која не боли, али ако се не лечи и не води рачуна о здравом стилу живота, може да изазове веома озбиљне компликације, да оштети срце и крвне судове, очи, бубреге.

Слоган овогодишњег Дана борбе против дијабетеса је "Породица и дијабетес".

Два су типа болести: дијабетес тип 1, је такозвани јувенилни или младалачки дијабетес који се обично јавља код млађих људи, код којих панкреас не производи довољно хормона инсулина. Ова тип је ређи. Дијабетес тип 2 углавном настаје код одраслих чије тело не ствара довољно инсулина или постане отпорно на њега.

Редовна физичка активност од бар пола сата дневно и разноврсна исхрану од пет мањих оброка дневно са доста воћа и поврћа, мало шећера и масноћа, уношење довољно течности, а посебно воде, избегавање сланије хране, престанак пушења за пушаче, као и редован сан најбоља су превенција ове болести.

Дијабетес се дијагностикује извођењем такозваног ОГТ теста, односно теста оптерећења глукозом, који показује како организам реагује на орално унету, дакле попијену глукозу. Извођење теста траје око два сата и у суштини представља мерење концентрације глукозе у серијским узорцима и то пре и после узимања глукозе.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар