Највећи и најстарији ресторан

Угоститељство је сурова индустрија која је, опет, у сталном порасту. Чак 90 одсто ресторана се затвори у првој години након отварања. Ево неких занимљивости везаних за ресторане.

Занимљивости 14.11.2018 | 15:28
Највећи и најстарији ресторан
Ако ишта може да пробуди трајну понизност у вама, то је ресторански бизнис, говорио је славни кувар Ентони Бурден. И био је у праву. Јер, реч је о суровој индустрији која је, опет, у сталном порасту. Очекује се да ће до 2026. године више од 16 милиона људи широм света радити у ресторанима. Ово су још неке занимљивости о ресторанима.

* Шпанија и Америка су прве на листи земаља где има највише врхунских ресторана. Управо тамо су и најстарији објекти овог типа. Према "Гинисовој књизи рекорда", најстарији ресторан на свету је у Шпанији. Реч је о "Ботину" у Мадриду који ради од 1725. године. Најстарији ресторан у Америци налази се у Бостону, отворен је 1826. године и специјализован је за остриге.

* Највећи ресторан на свету има 6.014 места и смештен је у Сирији, у Дамаску.

* Процењује се да широм света ради 16 милиона ресторана.

* Најскупљи хамбургер можете појести у Орегону и за то задовољство треба да платите 5.000 долара.

* Просечан Американац потроши 2.500 долара годишње на храну ван куће. За Дан заљубљених потроше невероватних осам милијарди долара.

* Сваки трећи Американац је прво радно искуство стекао у ресторану.

* Кад је реч о бифтеку, једном од омиљених јела у ресторанима, већина посетилаца бира средњи до реш печен. Крвав није на листи омиљених.

* Са 39,3 ресторана на 10.000 домаћинстава, Сан Франциско је град са највише ових објеката у Америци.

* Ко преживи првих 12 месеци, има чему да се нада јер се чак 90 одсто ресторана затвори у првој години након отварања.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар