Najveći i najstariji restoran

Ugostiteljstvo je surova industrija koja je, opet, u stalnom porastu. Čak 90 odsto restorana se zatvori u prvoj godini nakon otvaranja. Evo nekih zanimljivosti vezanih za restorane.

Zanimljivosti 14.11.2018 | 15:28
Najveći i najstariji restoran
Ako išta može da probudi trajnu poniznost u vama, to je restoranski biznis, govorio je slavni kuvar Entoni Burden. I bio je u pravu. Jer, reč je o surovoj industriji koja je, opet, u stalnom porastu. Očekuje se da će do 2026. godine više od 16 miliona ljudi širom sveta raditi u restoranima. Ovo su još neke zanimljivosti o restoranima.

* Španija i Amerika su prve na listi zemalja gde ima najviše vrhunskih restorana. Upravo tamo su i najstariji objekti ovog tipa. Prema "Ginisovoj knjizi rekorda", najstariji restoran na svetu je u Španiji. Reč je o "Botinu" u Madridu koji radi od 1725. godine. Najstariji restoran u Americi nalazi se u Bostonu, otvoren je 1826. godine i specijalizovan je za ostrige.

* Najveći restoran na svetu ima 6.014 mesta i smešten je u Siriji, u Damasku.

* Procenjuje se da širom sveta radi 16 miliona restorana.

* Najskuplji hamburger možete pojesti u Oregonu i za to zadovoljstvo treba da platite 5.000 dolara.

* Prosečan Amerikanac potroši 2.500 dolara godišnje na hranu van kuće. Za Dan zaljubljenih potroše neverovatnih osam milijardi dolara.

* Svaki treći Amerikanac je prvo radno iskustvo stekao u restoranu.

* Kad je reč o bifteku, jednom od omiljenih jela u restoranima, većina posetilaca bira srednji do reš pečen. Krvav nije na listi omiljenih.

* Sa 39,3 restorana na 10.000 domaćinstava, San Francisko je grad sa najviše ovih objekata u Americi.

* Ko preživi prvih 12 meseci, ima čemu da se nada jer se čak 90 odsto restorana zatvori u prvoj godini nakon otvaranja.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar