Најава - ЕК: Партизанова руска револуција...

Гостовање Зениту (18. 00, ТВ Спортклуб 3) прилика да црно-бели поправе шансе за пласман у ТОП 16 Еврокупа.  Црно-бели у Русији: "Фокусиранији него против Цибоне"! Плејмејкер Партизана има велика очекивања од дуела са Зенитом у Санкт Петербургу.

Кошарка 14.11.2018 | 16:45
Најава - ЕК: Партизанова руска револуција...
Мало је градова на свету који у историји 20. века који заузимају важно место као Санкт Петербург. Октобарска револуција и све што је произашло из ње заувек су обележили ову метрополу која је својевремено носила и назив Лењинград. Управо на месту где су морнари са легендарне крстарице Аурора окренули точак историје, Андреа Тринкијери ће покушати да настави своју „кошаркашку револуцију“ у Партизану.

Три везане победе откако је сео на ужарену клупу најтрофејнијег српског кошаркашког клуба не могу баш у правом смислу да се назову револуцијом, али нису у питању само резултати. Реч је и о томе да је италијански стратег почео екипи да мења приступ утакмицама и начин размишљања, али је, пре свега, пробудио стару и произвео и неку нову енергију код црно-белих.

Нема, наравно, ту још система, али се напредак види, макар то деловало и минимално у овом тренутку. Добар тест за Тринкијерија и Партизан биће утакмица против Зенита (18.00, ТВ Спортклуб 3), богатог руског клуба који се претходне године налази при врху ВТБ лиге, али никако му не полази за руком да угрози московски ЦСКА, па ни Химки и Локомотиву Кубањ. То не значи да је слаб. Напротив. Највећа звезда екипе, без дилеме, је Американац Брендон Џенингс, ради се о момку из култног Комптона, који иза себе има деветогодишњу НБА каријеру, просечно је убацивао 14 поена по утакмици, а 2010. године изабран је у најбољу петорку новајлија у НБА лиги.

Београдска публика није имала прилике да га види у хали Пионир у првом дуелу Партизана и Зенита, а баш у поменутој утакмици црно-бели су показали да је руски тим и те како рањив. Тада је остварио и прву победу у Еврокупу, а Раде Загорац потврдио да ће бити прави вођа ове екипе. На жалост навијача београдског клуба, Загорац неће имати прилику да заигра у Санкт Петербургу пошто је на тренингу у једном дуелу сломио нос. Упркос тој чињеници, доста тога се променило у односу на прву утакмицу, пре свега смена на клупи, а поред доласка Тринкијерија, црно-беле је појачао и крилни центар Стефан Јанковић. Стигао је и Американац Ентони Браун, само до сада је мало тога показао изгледа и на тренинзима, па га зато нисмо видели много ни на терену.

Утакмица са Зенитом за Партизан представља и прву у низу од четири врло важне, али и тешке. После дуела у Санкт Петербургу, црно-бели путују у Подгорици на мегдан шампиону Јадрана, екипи Будућности, па дочекују Валенсију у Еврокупу и Црвену звезду у регионалном такмичењу.

„То ће бити врхунске провере тренутног стања за нас. Изузетно тежак посао нас очекује. Сигурно нисмо спремни, али надам се да ћемо сваки дан изгледати боље. За младу екипу је важно да веже три победе, јер простор колико могу да будем захтеван после победе је тотално другачији у односу на то колико могу да захтевам после изгубљене утакмице. Превише играча гледа доле кад направи грешку, али кад су млади, то је тако. Морам да их научим, охрабрим, неки пут мало по глави, а некад им кажем – браво“, сликовито је описао Тринкијери ситуацију уочи дуела у Русији.

Када је у питању Зенит, ради се о екипи која је у последњих пет мечева забележила три победе и два пораза, оба у мечевима Еврокупа, док су тријумфи остварени у ВТБ лиги. Додуше, претходне утакмице у европском такмичењу на домаћем терену Зенит је решио у своју корист.

Евентуална Партизанова победа у Санкт Петербургу представљала би огроман корак напред у борби за пласман у ТОП 16 фазу Еврокупа, али прави мали револуционарни чин у покушају да се црно-бели врате на старе стазе славе.

Маркус Пејџ, који у дресу Партизана игра дебитантску сезону у Европи, оптимиста је пред утакмицу 7. кола Еврокупа против Зенита (среда, 18.00), у којој ће црно-бели тражити прву победу у групи на гостујућим теренима.

До сада су били неуспешни у Тренту, Валенсији и Анкари, али Пејџ нема намеру да устукне пред изабраницима Василија Карасјова, који су код куће убедљиво "тукли" Турк Телеком и Валенсију.

Нема сумње да је долазак Андрее Тринкијерија позитивно утицао на екипу Партизана, али да ли ће у ослабљеном саставу моћи да парирају далеко искуснијем и скупљем противнику?

"Последње три утакмице смо одиграли боље, тако да у ову улазимо са доста самопоуздања.Победили смо их у Београду, знамо да ће желети да се реванширају, али мислим да ћемо имати шансу ако будемо на свом нивоу", рекао је Пејџ новинарима током пута за Русију.

У суботу су црно-бели као домаћини губили од Цибоне 12:0 и 23:8, што су надокнадили серијом 25:0. Против Зенита би било најбоље не покушавати тако нешто...

"Још нисмо саставили 40 минута добре кошарке, а то је циљ који постављамо испред себе. Причали смо о томе и мислим да ћете видети фокусиранији тим него на почетку утакмице против Цибоне".

За разлику од првог меча у Београду, који је Партизан добио 89:82, Пејџ ће за директног ривала имати Брендона Џенингса, некадашњег плејмејкера Милвокија и Детроита.

"Прави спортиста и такмичар увек жели да игра против најбољих. Он је дуго играо у НБА и младом играчу попут мене је велики изазов да му се супротстави", признао је Пејџ, некада ас универзитета Северна Каролина.

Партизан у овај дуел улази са скором 2-4. Зенит и Турк Телеком су корак испред (3-3), а после тријумфа над Асвелом у уторак увече, у конкуренцији за четврто место је и екипа Трента (2-5).

"Неопходна нам је једна победа у наредна два кола (против Зенита или Валенсије - прим.аут), па онда још једна. Предстојеће утакмице су велике, врло важне за нас и мислим да је тим свестан тога. Улазимо у меч против Зенита са ставом какав и треба да имамо", смирен је и самоуверен Маркус Пејџ.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар