Najava - EK: Partizanova ruska revolucija...

Gostovanje Zenitu (18. 00, TV Sportklub 3) prilika da crno-beli poprave šanse za plasman u TOP 16 Evrokupa.  Crno-beli u Rusiji: "Fokusiraniji nego protiv Cibone"! Plejmejker Partizana ima velika očekivanja od duela sa Zenitom u Sankt Peterburgu.

Košarka 14.11.2018 | 16:45
Najava - EK: Partizanova ruska revolucija...
Malo je gradova na svetu koji u istoriji 20. veka koji zauzimaju važno mesto kao Sankt Peterburg. Oktobarska revolucija i sve što je proizašlo iz nje zauvek su obeležili ovu metropolu koja je svojevremeno nosila i naziv Lenjingrad. Upravo na mestu gde su mornari sa legendarne krstarice Aurora okrenuli točak istorije, Andrea Trinkijeri će pokušati da nastavi svoju „košarkašku revoluciju“ u Partizanu.

Tri vezane pobede otkako je seo na užarenu klupu najtrofejnijeg srpskog košarkaškog kluba ne mogu baš u pravom smislu da se nazovu revolucijom, ali nisu u pitanju samo rezultati. Reč je i o tome da je italijanski strateg počeo ekipi da menja pristup utakmicama i način razmišljanja, ali je, pre svega, probudio staru i proizveo i neku novu energiju kod crno-belih.

Nema, naravno, tu još sistema, ali se napredak vidi, makar to delovalo i minimalno u ovom trenutku. Dobar test za Trinkijerija i Partizan biće utakmica protiv Zenita (18.00, TV Sportklub 3), bogatog ruskog kluba koji se prethodne godine nalazi pri vrhu VTB lige, ali nikako mu ne polazi za rukom da ugrozi moskovski CSKA, pa ni Himki i Lokomotivu Kubanj. To ne znači da je slab. Naprotiv. Najveća zvezda ekipe, bez dileme, je Amerikanac Brendon Dženings, radi se o momku iz kultnog Komptona, koji iza sebe ima devetogodišnju NBA karijeru, prosečno je ubacivao 14 poena po utakmici, a 2010. godine izabran je u najbolju petorku novajlija u NBA ligi.

Beogradska publika nije imala prilike da ga vidi u hali Pionir u prvom duelu Partizana i Zenita, a baš u pomenutoj utakmici crno-beli su pokazali da je ruski tim i te kako ranjiv. Tada je ostvario i prvu pobedu u Evrokupu, a Rade Zagorac potvrdio da će biti pravi vođa ove ekipe. Na žalost navijača beogradskog kluba, Zagorac neće imati priliku da zaigra u Sankt Peterburgu pošto je na treningu u jednom duelu slomio nos. Uprkos toj činjenici, dosta toga se promenilo u odnosu na prvu utakmicu, pre svega smena na klupi, a pored dolaska Trinkijerija, crno-bele je pojačao i krilni centar Stefan Janković. Stigao je i Amerikanac Entoni Braun, samo do sada je malo toga pokazao izgleda i na treninzima, pa ga zato nismo videli mnogo ni na terenu.

Utakmica sa Zenitom za Partizan predstavlja i prvu u nizu od četiri vrlo važne, ali i teške. Posle duela u Sankt Peterburgu, crno-beli putuju u Podgorici na megdan šampionu Jadrana, ekipi Budućnosti, pa dočekuju Valensiju u Evrokupu i Crvenu zvezdu u regionalnom takmičenju.

„To će biti vrhunske provere trenutnog stanja za nas. Izuzetno težak posao nas očekuje. Sigurno nismo spremni, ali nadam se da ćemo svaki dan izgledati bolje. Za mladu ekipu je važno da veže tri pobede, jer prostor koliko mogu da budem zahtevan posle pobede je totalno drugačiji u odnosu na to koliko mogu da zahtevam posle izgubljene utakmice. Previše igrača gleda dole kad napravi grešku, ali kad su mladi, to je tako. Moram da ih naučim, ohrabrim, neki put malo po glavi, a nekad im kažem – bravo“, slikovito je opisao Trinkijeri situaciju uoči duela u Rusiji.

Kada je u pitanju Zenit, radi se o ekipi koja je u poslednjih pet mečeva zabeležila tri pobede i dva poraza, oba u mečevima Evrokupa, dok su trijumfi ostvareni u VTB ligi. Doduše, prethodne utakmice u evropskom takmičenju na domaćem terenu Zenit je rešio u svoju korist.

Eventualna Partizanova pobeda u Sankt Peterburgu predstavljala bi ogroman korak napred u borbi za plasman u TOP 16 fazu Evrokupa, ali pravi mali revolucionarni čin u pokušaju da se crno-beli vrate na stare staze slave.

Markus Pejdž, koji u dresu Partizana igra debitantsku sezonu u Evropi, optimista je pred utakmicu 7. kola Evrokupa protiv Zenita (sreda, 18.00), u kojoj će crno-beli tražiti prvu pobedu u grupi na gostujućim terenima.

Do sada su bili neuspešni u Trentu, Valensiji i Ankari, ali Pejdž nema nameru da ustukne pred izabranicima Vasilija Karasjova, koji su kod kuće ubedljivo "tukli" Turk Telekom i Valensiju.

Nema sumnje da je dolazak Andree Trinkijerija pozitivno uticao na ekipu Partizana, ali da li će u oslabljenom sastavu moći da pariraju daleko iskusnijem i skupljem protivniku?

"Poslednje tri utakmice smo odigrali bolje, tako da u ovu ulazimo sa dosta samopouzdanja.Pobedili smo ih u Beogradu, znamo da će želeti da se revanširaju, ali mislim da ćemo imati šansu ako budemo na svom nivou", rekao je Pejdž novinarima tokom puta za Rusiju.

U subotu su crno-beli kao domaćini gubili od Cibone 12:0 i 23:8, što su nadoknadili serijom 25:0. Protiv Zenita bi bilo najbolje ne pokušavati tako nešto...

"Još nismo sastavili 40 minuta dobre košarke, a to je cilj koji postavljamo ispred sebe. Pričali smo o tome i mislim da ćete videti fokusiraniji tim nego na početku utakmice protiv Cibone".

Za razliku od prvog meča u Beogradu, koji je Partizan dobio 89:82, Pejdž će za direktnog rivala imati Brendona Dženingsa, nekadašnjeg plejmejkera Milvokija i Detroita.

"Pravi sportista i takmičar uvek želi da igra protiv najboljih. On je dugo igrao u NBA i mladom igraču poput mene je veliki izazov da mu se suprotstavi", priznao je Pejdž, nekada as univerziteta Severna Karolina.

Partizan u ovaj duel ulazi sa skorom 2-4. Zenit i Turk Telekom su korak ispred (3-3), a posle trijumfa nad Asvelom u utorak uveče, u konkurenciji za četvrto mesto je i ekipa Trenta (2-5).

"Neophodna nam je jedna pobeda u naredna dva kola (protiv Zenita ili Valensije - prim.aut), pa onda još jedna. Predstojeće utakmice su velike, vrlo važne za nas i mislim da je tim svestan toga. Ulazimo u meč protiv Zenita sa stavom kakav i treba da imamo", smiren je i samouveren Markus Pejdž.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar