У Семберији јефтиније гориво

- И возачима у Републици Српској највјероватније стиже финансијско растерећење, јер се очекује да ће гориво и на бензинским пумпама у РС у наредним данима појефтинити, потврђено је "Независним".

Република Српска 14.11.2018 | 09:04
У Семберији јефтиније гориво
Талас "резања" цијена бензина и дизела већ је стигао у семберска мјеста, а идентичан тренд би требало да буде забиљежен и у осталим дијеловима РС.

"Према информацијама добијеним од већих дистрибутера нафте и нафтних деривата у Републици Српској, поједини дистрибутери на подручју Семберије снизили су цијене горива, док се у току ове седмице очекује снижавање цијена горива на бензинским пумпним станицама и у другим дијеловима Републике Српске", речено је за "Независне" из Министарства трговине и туризма РС.

Власници бензинских пумпи у ФБиХ већ увелико коригују цјеновнике, а сада би се то, дакле, требало догодити и у Републици Српској, чиме ће овдашње пумпаџије коначно учинити оно што су већ урадиле њихове колеге у окружењу.

Ипак, из Групације за промет нафтом и нафтним дериватима РС јуче су саопштили да је гориво у РС још увијек најјефтиније у региону.

"Новом корекцијом цијена дистрибутери у ФБиХ још увијек су цјеновно виши од дистрибутера у Републици Српској, и то у просјеку за око седам фенинга по литру горива", поручују из ове групације.

Како додају, недавна хаварија у Рафинерији у Броду утицала је на то да дизел тренутно није могуће набавити у овој рафинерији, те да су у оптицају само мање количине бензинских горива, па су дистрибутери у РС принуђени да дизелска горива набављају по вишим цијенама у рафинеријама у окружењу.

"Уколико рафинерије у окружењу снизе цијене горива (што се може очекивати), дистрибутери у РС ће одмах снизити цијене горива на бензинским пумпама", поручује Зоран Берак, секретар Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС.

Појефтињење горива већ је забиљежено у свим државама које нас окружују. Из црногорског Министарства економије саопштено је да је гориво у тој држави од јуче јефтније за три до четири евро цента.

Подаци Министарства господарства Хрватске потврђују да се такође од јуче на хрватским бензинским пумпама точи гориво по знатно повољнијим цијенама. И у Србији возачи могу да одахну.

"Гориво је појефтинило, а све прогнозе говоре да ће цене деривата на бензинским станицама падати у наредним данима и недељама", изјавио је Александар Антић, министар енергетике Србије.

(Независне)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

наша посла

14.11.2018 08:07

Кад посупи онда је то за 20 до 25 фенинфа а кад појефтињује онда је то за 3 до 5 фенинга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

скупо мајсторе

14.11.2018 08:29

Прошле седмице у Њемачкој ван аутопута литар дизела 1,34€, у Словенији 1,35€. У Босни је то нешто јефтиније, али када узмемо у обзир плате односно да плате нема, онда је то нереално скупо.

Name

ре

14.11.2018 08:43

Које зајебаване народа ајде поскупљумо астрономски, дигнимо акцизе до неба, а онда појефтинимо мало. било би добро да сви који хоће да раде имају и могу да раде оно што знају онако како најбоље знају. А не да се овде народ малтреретира и пљачка, да је у изумирању, да је назапосленост више од 50%

Name

ЖИКА Ж

14.11.2018 08:45

Можемо се надати новом поскупљењу.

Name

Црни гавран

14.11.2018 09:51

Стогод остане од ових тајкуна нама је доста јер на опросттају овоземаљском немамо зацим залити

Name

Миодраг

15.11.2018 15:00

Тако је..

Name

Марqуез

14.11.2018 08:30

Појефтињује да би поскупило. Прво пад цијене а онда поскупљење... Најјефтинији у региону?!?!?!? Са којим образом тврде да су најјефтинији у региону?!?!? У Аустрији је гориво јефтиније него у Републици Српској! Мало сири регион али је јефтиније. Ово као да се одвија по сценарију - вец видјено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЛ

14.11.2018 14:29

Вјетовали или не у Њемацкој исто ван ауто пута сипао сан дизел за 1,23 еура нисм сигуран дали је пумпа Сел или Рагип и ста има ту да се казе када узмете у обзир њихов стандард а ово код нас није за коментар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

14.11.2018 18:06

Реци брате гдје је то да идем сипати и ја. У Њемачкој је било пре мјесец дана 1,35 дизел а сад је 1,50€.

Name

РЛ

14.11.2018 14:29

Вјетовали или не у Њемацкој исто ван ауто пута сипао сан дизел за 1,23 еура нисм сигуран дали је пумпа Сел или Рагип и ста има ту да се казе када узмете у обзир њихов стандард а ово код нас није xа коментар

ОДГОВОРИТЕ