Бреxит мијења лице Премијер лиге?

Савез тражи максимум 12 странаца у тиму или уводи радне дозволе за све! Тренутно само шест од 20 клубова испуњава тај услов.

Фудбал 15.11.2018 | 00:00
Бреxит мијења лице Премијер лиге?
Макар половина првотимаца одгојених у Енглеској! То је захтев који ће Фудбалски савез Енглеске ове недеље представити клубовима Премијер лиге, пише угледни Тајмс. Све због Брегзита, односно најављеног изласка Велике Британије из Европске уније. Савез наравно жели више простора за енглеске фудбалере, па би прихватио само 12 странаца у тиму. Плус оне који би на острво стигли још као клинци и потом се васпитавали у енглеским клубовима.

Клубови ће, у то нема сумње, начелно бити против оваквог предлога, али Савез овде има моћ да им напакости. Могао би рецимо да нареди да сви играчи, па и они из ЕУ, морају да зарад добијања радне дозволе испуне услове који се тренутно односе само за фудбалере из земаља ван Европске уније.

До сада играчи из земаља Европске уније нису ни морали да аплицирају за радну дозволу. То ће због Брегзита свакако морати да раде у будућности, али се Савез обавезао да ће као надлежно тело дати пуну подршку свакоме од њих ако клубови прихвате да ограниче број странаца на 12.  Тајмс додаје да Савез има и подршку британских власти за овако нешто.

Ако би клубови то одбили, онда би Савез све играче из ЕУ третирао као што тренутно третира – Србе на пример. Па су тако енглеску радну дозволу углавном могли да добијају само фудбалери који су у последње две сезоне одиграли 75 одсто утакмица за репрезентацију. И они за које се утврди да су велики таленти што се углавном односи на играче старе до 19 година. За играче из земаља у првих 10 на Фифиној ранг листи довољно је да су одиграли и 30 одсто утакмица за репрезентацију.

Али, чисто примера ради, да се овако нешто тражило и од француских држављана Лестер вероватно не би освојио ону нестварну титулу пошто не би могао да доведе Н’Гола Кантеа и Ријада Мареза (овај други јесте Алжирац, али са француским пасошем). У време кад их је Лестер купио ни Канте ни Марез нису били репрезентативци.

Тренутно, клубови могу да у лиценцираним тимовима од 25 имена имају чак 17 странаца. И само седам од укупно 20 премијерлигашких клубова има 12 или мање странаца. Кристал Палас и Вулверхемптон су тачно на граници, испод су Саутемптон, Евертон, Кардиф, Барнли и Борнмут. Последњи на овој листи има само петорицу странаца.

Са друге стране, и опет само примера ради, у Арсеналу Чех, Елнени, Папастатопулос, Кошћелни, Мхитарјан, Лаказет, Озил, Тореира, Лихтштајнер, Обамејан, Монреал, Лено, Мустафи, Мавропанос, Гендузи, Колашинац, Џака. Тачно 17, плус Бељерин и Ивоби, који су дошли као дечаци, па се рачунају у “домаће“.

Јасно је дакле да би Савез, ако истера своје, могао да значајно промени изглед Премијер лиге. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар