Brexit mijenja lice Premijer lige?

Savez traži maksimum 12 stranaca u timu ili uvodi radne dozvole za sve! Trenutno samo šest od 20 klubova ispunjava taj uslov.

Fudbal 15.11.2018 | 00:00
Brexit mijenja lice Premijer lige?
Makar polovina prvotimaca odgojenih u Engleskoj! To je zahtev koji će Fudbalski savez Engleske ove nedelje predstaviti klubovima Premijer lige, piše ugledni Tajms. Sve zbog Bregzita, odnosno najavljenog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije. Savez naravno želi više prostora za engleske fudbalere, pa bi prihvatio samo 12 stranaca u timu. Plus one koji bi na ostrvo stigli još kao klinci i potom se vaspitavali u engleskim klubovima.

Klubovi će, u to nema sumnje, načelno biti protiv ovakvog predloga, ali Savez ovde ima moć da im napakosti. Mogao bi recimo da naredi da svi igrači, pa i oni iz EU, moraju da zarad dobijanja radne dozvole ispune uslove koji se trenutno odnose samo za fudbalere iz zemalja van Evropske unije.

Do sada igrači iz zemalja Evropske unije nisu ni morali da apliciraju za radnu dozvolu. To će zbog Bregzita svakako morati da rade u budućnosti, ali se Savez obavezao da će kao nadležno telo dati punu podršku svakome od njih ako klubovi prihvate da ograniče broj stranaca na 12.  Tajms dodaje da Savez ima i podršku britanskih vlasti za ovako nešto.

Ako bi klubovi to odbili, onda bi Savez sve igrače iz EU tretirao kao što trenutno tretira – Srbe na primer. Pa su tako englesku radnu dozvolu uglavnom mogli da dobijaju samo fudbaleri koji su u poslednje dve sezone odigrali 75 odsto utakmica za reprezentaciju. I oni za koje se utvrdi da su veliki talenti što se uglavnom odnosi na igrače stare do 19 godina. Za igrače iz zemalja u prvih 10 na Fifinoj rang listi dovoljno je da su odigrali i 30 odsto utakmica za reprezentaciju.

Ali, čisto primera radi, da se ovako nešto tražilo i od francuskih državljana Lester verovatno ne bi osvojio onu nestvarnu titulu pošto ne bi mogao da dovede N’Gola Kantea i Rijada Mareza (ovaj drugi jeste Alžirac, ali sa francuskim pasošem). U vreme kad ih je Lester kupio ni Kante ni Marez nisu bili reprezentativci.

Trenutno, klubovi mogu da u licenciranim timovima od 25 imena imaju čak 17 stranaca. I samo sedam od ukupno 20 premijerligaških klubova ima 12 ili manje stranaca. Kristal Palas i Vulverhempton su tačno na granici, ispod su Sautempton, Everton, Kardif, Barnli i Bornmut. Poslednji na ovoj listi ima samo petoricu stranaca.

Sa druge strane, i opet samo primera radi, u Arsenalu Čeh, Elneni, Papastatopulos, Košćelni, Mhitarjan, Lakazet, Ozil, Toreira, Lihtštajner, Obamejan, Monreal, Leno, Mustafi, Mavropanos, Genduzi, Kolašinac, Džaka. Tačno 17, plus Beljerin i Ivobi, koji su došli kao dečaci, pa se računaju u “domaće“.

Jasno je dakle da bi Savez, ako istera svoje, mogao da značajno promeni izgled Premijer lige. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar