Ердоган: Снимци убиства су ужасни

“Снимци су стварно ужасни. Уствари, када је саудијски обавјештајни службеник слушао снимке био је толико шокиран да је рекао: ‘Овај мора да је на хероину, само особа која је на хероину може ово урадити”, додао је он.

Свијет 13.11.2018 | 21:36
Ердоган: Снимци убиства су ужасни
Турски предсједник Реџеп Тајјип Ердоган је казао да су снимци који се односе на убиство Џемала Хашугџија, које је Турска подијелила са својим Западним савезницима, ‘ужасни’ и да су шокирали саудијског обавјештајног официра који их је преслушао, пренијели су у уторак турски медији.

Хашугџи, критичар де фацто саудијског владара принца Мухаммеда ибн Селмана, је убијен прошлог мјесеца у саудијском конзулату у Истанбулу, убиство за којег је Ердоган рекао да је наручено са ‘највиших разина’ саудијске власти. Ердоган је казао новинарима током повратка из Француске да је разговарао о убиству саудијског новинара са америчким, француским и њемачким вођама током вечере у Паризу.

“Пустили смо снимке овог убиства свима који су га жељели од нас. Наша обавјештајна организација није ништа сакрила. Пустили смо их свима који су то жељели, укључујући Саудију, Америку, Француску, Канаду, Њемачку, Британију”, казао је он.

“Снимци су стварно ужасни. Уствари, када је саудијски обавјештајни службеник слушао снимке био је толико шокиран да је рекао: ‘Овај мора да је на хероину, само особа која је на хероину може ово урадити”, додао је он.

Хашугџијево убиство је изазвало глобални бијес, али није подузета конкретна акција од свјетских сила против Саудијске Арабије, највећег извозника нафте на свијету и присталице Wасхингтонових планова да се смањи утјецај Ирана на Блиском истоку.

Ердоган је казао да је јасно да је убиство планирано и да је дошло са највиших разина саудијске власти, али да не може замислити да је такву ствар наредио краљ Селман, које он ‘неограничено поштује’.

“Пријестолонасљедник је казао ‘разјаснити ћу ствар, учинит ћу оно што је потребно’. Стрпљиво чекамо”, казао је Ердоган, додајући да су извршиоци убиства међу 18 осумњичених особа које су ухапшене у Саудијској Арабији.

“Мора се открити ко им је дао наређење да га убију”.

Ердоан није навео детаље о садржају снимака, али два извора која су упозната са овим питањем су казала за Реутерс да Турска има неколико аудио снимака.

Међу њима се налази снимак убиства, као и разговори прије операције које су Турци касније открили, навели су извори. Ово је довело Анкару да у раној фази закључи да је убиство учињено с предумишљајем, упркос Саудијским иницијалним негирањем да нису ништа знали нити да су умијешани.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Сваста

13.11.2018 20:46

Сто на хероину? Сваста, нигдје везе. Мозда је логицније на кокаину хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

сркс

13.11.2018 23:39

то он рекламира турски најпродаванији извозни производ..