Erdogan: Snimci ubistva su užasni

“Snimci su stvarno užasni. Ustvari, kada je saudijski obavještajni službenik slušao snimke bio je toliko šokiran da je rekao: ‘Ovaj mora da je na heroinu, samo osoba koja je na heroinu može ovo uraditi”, dodao je on.

Svijet 13.11.2018 | 21:36
Erdogan: Snimci ubistva su užasni
Turski predsjednik Redžep Tajjip Erdogan je kazao da su snimci koji se odnose na ubistvo Džemala Hašugdžija, koje je Turska podijelila sa svojim Zapadnim saveznicima, ‘užasni’ i da su šokirali saudijskog obavještajnog oficira koji ih je preslušao, prenijeli su u utorak turski mediji.

Hašugdži, kritičar de facto saudijskog vladara princa Muhammeda ibn Selmana, je ubijen prošlog mjeseca u saudijskom konzulatu u Istanbulu, ubistvo za kojeg je Erdogan rekao da je naručeno sa ‘najviših razina’ saudijske vlasti. Erdogan je kazao novinarima tokom povratka iz Francuske da je razgovarao o ubistvu saudijskog novinara sa američkim, francuskim i njemačkim vođama tokom večere u Parizu.

“Pustili smo snimke ovog ubistva svima koji su ga željeli od nas. Naša obavještajna organizacija nije ništa sakrila. Pustili smo ih svima koji su to željeli, uključujući Saudiju, Ameriku, Francusku, Kanadu, Njemačku, Britaniju”, kazao je on.

“Snimci su stvarno užasni. Ustvari, kada je saudijski obavještajni službenik slušao snimke bio je toliko šokiran da je rekao: ‘Ovaj mora da je na heroinu, samo osoba koja je na heroinu može ovo uraditi”, dodao je on.

Hašugdžijevo ubistvo je izazvalo globalni bijes, ali nije poduzeta konkretna akcija od svjetskih sila protiv Saudijske Arabije, najvećeg izvoznika nafte na svijetu i pristalice Washingtonovih planova da se smanji utjecaj Irana na Bliskom istoku.

Erdogan je kazao da je jasno da je ubistvo planirano i da je došlo sa najviših razina saudijske vlasti, ali da ne može zamisliti da je takvu stvar naredio kralj Selman, koje on ‘neograničeno poštuje’.

“Prijestolonasljednik je kazao ‘razjasniti ću stvar, učinit ću ono što je potrebno’. Strpljivo čekamo”, kazao je Erdogan, dodajući da su izvršioci ubistva među 18 osumnjičenih osoba koje su uhapšene u Saudijskoj Arabiji.

“Mora se otkriti ko im je dao naređenje da ga ubiju”.

Erdoan nije naveo detalje o sadržaju snimaka, ali dva izvora koja su upoznata sa ovim pitanjem su kazala za Reuters da Turska ima nekoliko audio snimaka.

Među njima se nalazi snimak ubistva, kao i razgovori prije operacije koje su Turci kasnije otkrili, naveli su izvori. Ovo je dovelo Ankaru da u ranoj fazi zaključi da je ubistvo učinjeno s predumišljajem, uprkos Saudijskim inicijalnim negiranjem da nisu ništa znali niti da su umiješani.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Svasta

13.11.2018 21:46

Sto na heroinu? Svasta, nigdje veze. Mozda je logicnije na kokainu haha

ODGOVORITE
Name

srks

14.11.2018 00:39

to on reklamira turski najprodavaniji izvozni proizvod..