Прича: Од школе за свештеника, до најбољег играча Истока!

У размаку од осам година – Паскал Сијакам! Награда је отишла у праве руке.

Кошарка 14.11.2018 | 23:10
Прича: Од школе за свештеника, до најбољег играча Истока!
Три утакмице, 20 поена у просеку уз 72,4% шута, уз то и просечно 4,3 скока. То  су бројке које суПаскалу Сијакаму донеле награду за најбољег играча Западне конференције НБА лиге. Ова титула само је потврда сјајног уласка у сезону 24-годишњег Камерунца који је једно од најпријатнијих изненађења лиге.

Није само долазак Каваја Ленарда препородио Торонто. Он је само био шлаг на торту промењеног стила игре који је донео нови стратег Репторса Ник Нурс. Много више кретања са и без лопте, брзе акције и ротације у обрани. Торонто је с учинком 12-2 тренутно тим с најбољим скором у лиги и са разлогом се нада наступу у великом НБА финалу.

Нурс је све одлично поставио, Ленард повезао, Серж Ибака игра најбољу сезону каријере, а и Кајл Лаури иЈонас Валанчијунас су се препородили. Но, највећи јунак Торонта ове сезоне је Паскал Сијакам. И то не зато што игра најбоље него зато што нико није очекивао овакав учинак. Сијакам је лани играо солидно, био важан играч у ротацији, али бројке му нису биле сензационалне – за 20,7 минута убацивао је 7,3 поена уз проценат шута од 50,8%, те доста лоших 22% за три поена. Имао је и 4,5 скока и две асистенције по утакмици.

Ове сезоне су му бројке драстично скочиле. На паркету је просечно 27,9 минута, а зато време има 13,9 поена уз 6,4 скока, две асистенције и 1,1 украдену лопту. Проценат шута му је 63,7%, а за три је дошао на прихватљивих 30,8%. Све то је оправдало потез Нурса на почетку сезоне када је управо Сијакама уврстио у стартну петорку умјесто Оу-Џи Анунобија кога су сви очекивали ту.

Нови тренер Торонта је уочи сезоне одлучио да смањи петорку. Раздвојио је Ибаку и Валанчијунасагурнувши Литванца на клупу, а након што је Ануноби лани био веома добар у својој руки сезони очекивало се да ће он играти на позицији четворке. Стога је и било чудно што је његово место заузео Сијакам, јер он у теорији није одговарао идеји нове игре Репторса с доста брзине и више шутева споља у односу на раније сезоне. Но, Камерунац је све критичаре разуверио у уводних месец дана. На све нападачке захтеве је сјајно одговорио, у обрани је јако чврст, а све више игра и с лоптом у рукама, посебно у контранападима те тако омогућава саиграчима да дођу до отворенијих прилика за шут.

“Тешко га је бранити када крене у дриблинг“, коментарисао је његове плејмејкерске способности Нурсдок је Лаури одушевљен:

“Када он игра с овим самопоуздањем покреће нападе и зове акције, то је јако важно за нас. Тако нам отвара простор за тројке. То је јако важно за цео тим, а мислим да ће у будућности то бити и израженије јер је он невероватан таленат“.

За Сијакамов таленат се знало још за време његовог боравка на универзитету Њу Мексико  где је играо две године и у другој имао просек од 20,3 поена, 11,6 скокова и 2,2 блокаде. То му је и донело одлазак у НБА лигу где га је Торонто 2016. изабрао 27. пиком. Дошао је у лигу као тешко крило, односно четворка, а сматрало се како може добро да покрије и позицију петице. У првој НБА сезони није играо превише, али је зато с Торонтовом филијалом у Џи-лиги, екипом Репторс 905, освојио наслов првака развојне лиге. С просеком од 23 поена и девет скокова у финалној серији против Рио Грандеа Сијакам је именован и МВП-ом финала Џи-лиге.

Све ово донело је Торонту потврду да су добили одличног играча, а мало је недостајало да Сијакам уопште не буде кошаркаш. Наиме, његова породица усмеравала га је према каријери свештеног лица.

“Мој отац је желео да постанем свештеник. Он је био веома религиозна особа и ја сам се школовао за свештеника“, препричавао је Сијакам који је љубав
према кошарци открио уз старију браћу.

Паскал је најмлађи од четири сина породице Сијакам, а сва старија браћа су играла кошарку. Тако је и он почео, а прави бум се догодио када је заиграо у кампу “Кошарка без граница“ на којем га је запазио земљак, НБА играч Лиц Мба а Муте и усмјерио га да настави с кошарком.

“До тада сам више играо фудбал, кошарка није била мој спорт. Отишао сам у камп јер су тамо играла моја браћа и пријатељи и мислио сам да је то забавно“.

Након што га је Мба а Муте наговорио на кошарку требало је дочекати праву прилике. То у Камеруну није могао да добије, али за разлику од многих земљака имао је срећу да је његов отац Тчамо као предузетник и једно време градоначелник града Макененеа био довољно богат да све синове пошаље у САД. Но, то није значило да је породица Сијакам пливала у богатству. Напротив, браћа су била у различитим деловима САД-а, а дуго година се уопште међусобно нису виђала. Паскал није годинама видео ни родитеље, а посебно га је погодила чињеница да није био у финансијској могућности да оде на очеву сахрану када је он погинуо у саобраћајној несрећи 2014.

“Звао ме дан пре несреће, али нисам био при телефону и нисам му се јавио. Осећам се као да сам му тог дана био баш потребан, желео је да прича са мном, а ја нисам био ту. Једно време сам се грозно осећао због тога, али захваљујући мојим тадашњим саиграчима и тренеру у Њу Мексику успео сам се извући из целе приче“.

Успео је да се извуче, одигра сјајно на униврзитету и избори се за место под НБА сунцем. Тренутно с правом конкурише за награду за играча који је највише напредовао, а ако настави с оваквим играма, могао би да постане и један од стубова на којима Торонто жели до титуле на Истоку. Тренутно игра сјајно, а награда за играча недеље уистину је отишла у најбоље руке.

Извор: моззартспорт/Германијак

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар