Priča: Od škole za sveštenika, do najboljeg igrača Istoka!

U razmaku od osam godina – Paskal Sijakam! Nagrada je otišla u prave ruke.

Košarka 14.11.2018 | 23:10
Priča: Od škole za sveštenika, do najboljeg igrača Istoka!
Tri utakmice, 20 poena u proseku uz 72,4% šuta, uz to i prosečno 4,3 skoka. To  su brojke koje suPaskalu Sijakamu donele nagradu za najboljeg igrača Zapadne konferencije NBA lige. Ova titula samo je potvrda sjajnog ulaska u sezonu 24-godišnjeg Kamerunca koji je jedno od najprijatnijih iznenađenja lige.

Nije samo dolazak Kavaja Lenarda preporodio Toronto. On je samo bio šlag na tortu promenjenog stila igre koji je doneo novi strateg Reptorsa Nik Nurs. Mnogo više kretanja sa i bez lopte, brze akcije i rotacije u obrani. Toronto je s učinkom 12-2 trenutno tim s najboljim skorom u ligi i sa razlogom se nada nastupu u velikom NBA finalu.

Nurs je sve odlično postavio, Lenard povezao, Serž Ibaka igra najbolju sezonu karijere, a i Kajl Lauri iJonas Valančijunas su se preporodili. No, najveći junak Toronta ove sezone je Paskal Sijakam. I to ne zato što igra najbolje nego zato što niko nije očekivao ovakav učinak. Sijakam je lani igrao solidno, bio važan igrač u rotaciji, ali brojke mu nisu bile senzacionalne – za 20,7 minuta ubacivao je 7,3 poena uz procenat šuta od 50,8%, te dosta loših 22% za tri poena. Imao je i 4,5 skoka i dve asistencije po utakmici.

Ove sezone su mu brojke drastično skočile. Na parketu je prosečno 27,9 minuta, a zato vreme ima 13,9 poena uz 6,4 skoka, dve asistencije i 1,1 ukradenu loptu. Procenat šuta mu je 63,7%, a za tri je došao na prihvatljivih 30,8%. Sve to je opravdalo potez Nursa na početku sezone kada je upravo Sijakama uvrstio u startnu petorku umjesto Ou-Dži Anunobija koga su svi očekivali tu.

Novi trener Toronta je uoči sezone odlučio da smanji petorku. Razdvojio je Ibaku i Valančijunasagurnuvši Litvanca na klupu, a nakon što je Anunobi lani bio veoma dobar u svojoj ruki sezoni očekivalo se da će on igrati na poziciji četvorke. Stoga je i bilo čudno što je njegovo mesto zauzeo Sijakam, jer on u teoriji nije odgovarao ideji nove igre Reptorsa s dosta brzine i više šuteva spolja u odnosu na ranije sezone. No, Kamerunac je sve kritičare razuverio u uvodnih mesec dana. Na sve napadačke zahteve je sjajno odgovorio, u obrani je jako čvrst, a sve više igra i s loptom u rukama, posebno u kontranapadima te tako omogućava saigračima da dođu do otvorenijih prilika za šut.

“Teško ga je braniti kada krene u dribling“, komentarisao je njegove plejmejkerske sposobnosti Nursdok je Lauri oduševljen:

“Kada on igra s ovim samopouzdanjem pokreće napade i zove akcije, to je jako važno za nas. Tako nam otvara prostor za trojke. To je jako važno za ceo tim, a mislim da će u budućnosti to biti i izraženije jer je on neverovatan talenat“.

Za Sijakamov talenat se znalo još za vreme njegovog boravka na univerzitetu Nju Meksiko  gde je igrao dve godine i u drugoj imao prosek od 20,3 poena, 11,6 skokova i 2,2 blokade. To mu je i donelo odlazak u NBA ligu gde ga je Toronto 2016. izabrao 27. pikom. Došao je u ligu kao teško krilo, odnosno četvorka, a smatralo se kako može dobro da pokrije i poziciju petice. U prvoj NBA sezoni nije igrao previše, ali je zato s Torontovom filijalom u Dži-ligi, ekipom Reptors 905, osvojio naslov prvaka razvojne lige. S prosekom od 23 poena i devet skokova u finalnoj seriji protiv Rio Grandea Sijakam je imenovan i MVP-om finala Dži-lige.

Sve ovo donelo je Torontu potvrdu da su dobili odličnog igrača, a malo je nedostajalo da Sijakam uopšte ne bude košarkaš. Naime, njegova porodica usmeravala ga je prema karijeri sveštenog lica.

“Moj otac je želeo da postanem sveštenik. On je bio veoma religiozna osoba i ja sam se školovao za sveštenika“, prepričavao je Sijakam koji je ljubav
prema košarci otkrio uz stariju braću.

Paskal je najmlađi od četiri sina porodice Sijakam, a sva starija braća su igrala košarku. Tako je i on počeo, a pravi bum se dogodio kada je zaigrao u kampu “Košarka bez granica“ na kojem ga je zapazio zemljak, NBA igrač Lic Mba a Mute i usmjerio ga da nastavi s košarkom.

“Do tada sam više igrao fudbal, košarka nije bila moj sport. Otišao sam u kamp jer su tamo igrala moja braća i prijatelji i mislio sam da je to zabavno“.

Nakon što ga je Mba a Mute nagovorio na košarku trebalo je dočekati pravu prilike. To u Kamerunu nije mogao da dobije, ali za razliku od mnogih zemljaka imao je sreću da je njegov otac Tčamo kao preduzetnik i jedno vreme gradonačelnik grada Makenenea bio dovoljno bogat da sve sinove pošalje u SAD. No, to nije značilo da je porodica Sijakam plivala u bogatstvu. Naprotiv, braća su bila u različitim delovima SAD-a, a dugo godina se uopšte međusobno nisu viđala. Paskal nije godinama video ni roditelje, a posebno ga je pogodila činjenica da nije bio u finansijskoj mogućnosti da ode na očevu sahranu kada je on poginuo u saobraćajnoj nesreći 2014.

“Zvao me dan pre nesreće, ali nisam bio pri telefonu i nisam mu se javio. Osećam se kao da sam mu tog dana bio baš potreban, želeo je da priča sa mnom, a ja nisam bio tu. Jedno vreme sam se grozno osećao zbog toga, ali zahvaljujući mojim tadašnjim saigračima i treneru u Nju Meksiku uspeo sam se izvući iz cele priče“.

Uspeo je da se izvuče, odigra sjajno na univrzitetu i izbori se za mesto pod NBA suncem. Trenutno s pravom konkuriše za nagradu za igrača koji je najviše napredovao, a ako nastavi s ovakvim igrama, mogao bi da postane i jedan od stubova na kojima Toronto želi do titule na Istoku. Trenutno igra sjajno, a nagrada za igrača nedelje uistinu je otišla u najbolje ruke.

Izvor: mozzartsport/Germanijak

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar