Дачић најављује протест у СБ УН

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић протестоваће у сриједу у Њујорку у Савјету безбједности УН због одлуке Приштине да формира косовску војску.

Србија 13.11.2018 | 20:51
Дачић најављује протест у СБ УН
Дачић је то потврдио за "Спутњик" непосредно пред одлазак на сједницу Савјета безбједности Уједињених нација, на којој ће бити разматран извјештај генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду Унмика на КиМ.

"Јасно и аргументовано ћу предочити највећим светским силама да је формирање такозване војске Косова, односно, паравојске, противно Резолуцији 1244, коју је и усвојио Савет безбедности“, рекао је министар иностраних послова Србије.

Дачић ће, како је рекао, представити чланицама СБ УН и све једностране одлуке Приштине које су потпуно закочиле дијалог у Бриселу.

"Приштина је прекршила и споразум ЦЕФТА, подижући порезе на робу из Србије, лобирају за чланство у Интерполу, иако није држава-чланица Уједињених нација. Сви аргументи су на страни Београда који је испунио све своје преузете обавезе. У потпуности поштујемо Резолуцију 1244, али и дијалог који водимо у Бриселу", казао је шеф српске дипломатије.

Дачић подсјећа да је ово сједница СБ УН на којој ће се расправљати о ситуацији на Косову, на иницијативу Кине, која је 1. новембра преузела предсједавање.

Претходна сједница о Косову одржана је 18. маја ове године, а шестомјесечна пауза је настала због противљења Велике Британије, САД и Француске да се та тема ставља на дневни ред свака три мјесеца, што је била пракса у посљедњих 19 година.

Извор: Тањуг

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Хрцак

13.11.2018 19:53

Сто це Косову војска када је нема ни БиХ? Да брани Србе од напада Албанаца?

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

13.11.2018 20:22

Да удју у НАТО морају имати војску.

Name

Боривоје

13.11.2018 19:58

Шта има да протествујеш,кад је твој шеф Путин ставио Србију на ЛИЦИТАЦИЈУ!!!Јавио се први Тачи заинтересован за Косово и Југ Србије!Шта се фолирате Дачићу па то ти је радио и Милошевић са Јелцином исто!Кога бре ви лажете,толки људи изгинуше за шта?Милошевић ратовао,а Јелцин трговао Српском несрећом!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.11.2018 21:48

Управо тако. Слобин мали од кухиње.

Name

куку нама са нама

13.11.2018 21:36

Бранковићи.

ОДГОВОРИТЕ