Dačić najavljuje protest u SB UN

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić protestovaće u srijedu u Njujorku u Savjetu bezbjednosti UN zbog odluke Prištine da formira kosovsku vojsku.

Srbija 13.11.2018 | 20:51
Dačić najavljuje protest u SB UN
Dačić je to potvrdio za "Sputnjik" neposredno pred odlazak na sjednicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će biti razmatran izvještaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika na KiM.

"Jasno i argumentovano ću predočiti najvećim svetskim silama da je formiranje takozvane vojske Kosova, odnosno, paravojske, protivno Rezoluciji 1244, koju je i usvojio Savet bezbednosti“, rekao je ministar inostranih poslova Srbije.

Dačić će, kako je rekao, predstaviti članicama SB UN i sve jednostrane odluke Prištine koje su potpuno zakočile dijalog u Briselu.

"Priština je prekršila i sporazum CEFTA, podižući poreze na robu iz Srbije, lobiraju za članstvo u Interpolu, iako nije država-članica Ujedinjenih nacija. Svi argumenti su na strani Beograda koji je ispunio sve svoje preuzete obaveze. U potpunosti poštujemo Rezoluciju 1244, ali i dijalog koji vodimo u Briselu", kazao je šef srpske diplomatije.

Dačić podsjeća da je ovo sjednica SB UN na kojoj će se raspravljati o situaciji na Kosovu, na inicijativu Kine, koja je 1. novembra preuzela predsjedavanje.

Prethodna sjednica o Kosovu održana je 18. maja ove godine, a šestomjesečna pauza je nastala zbog protivljenja Velike Britanije, SAD i Francuske da se ta tema stavlja na dnevni red svaka tri mjeseca, što je bila praksa u posljednjih 19 godina.

Izvor: Tanjug

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Hrcak

13.11.2018 19:53

Sto ce Kosovu vojska kada je nema ni BiH? Da brani Srbe od napada Albanaca?

ODGOVORITE
Name

guz

13.11.2018 20:22

Da udju u NATO moraju imati vojsku.

Name

Borivoje

13.11.2018 19:58

Šta ima da protestvuješ,kad je tvoj šef Putin stavio Srbiju na LICITACIJU!!!Javio se prvi Tači zainteresovan za Kosovo i Jug Srbije!Šta se folirate Dačiću pa to ti je radio i Milošević sa Jelcinom isto!Koga bre vi lažete,tolki ljudi izginuše za šta?Milošević ratovao,a Jelcin trgovao Srpskom nesrećom!!!

ODGOVORITE
Name

Re

13.11.2018 21:48

Upravo tako. Slobin mali od kuhinje.

Name

kuku nama sa nama

13.11.2018 21:36

Brankovići.

ODGOVORITE