Какве везе има Република Српска са Модрићем?! Има, има...

Тајне преписке директора Реала, браћа Лемић, Пеђа Мијатовић и како су од Модрићевог трансфера у Републику Српску ушли милиони и милиони евра. . . ?! Новац од посредовања за продужење Модрићевог уговора ишао директно у Босну и Херцеговину. . .

Фудбал 14.11.2018 | 23:30
Какве везе има Република Српска са Модрићем?! Има, има...
Најбољи фудбалер Мундијала у Русији и први кандидат за Златну лопту Франс фудбала - Лука Модрић, поново је је у центру пажње због нефудбалских ствари. Хрватски Национал позивајући се на изворе немачког Шпигладоноси причу коју преносе подгоричке Вијести, да је нетранспарентна мрежа српских и црногорских агената предвођена браћом Лемић само од Модрићеве зараде на име различитих накнада узела лукративне провизије које су до данашњих дана отприлике досегле десетак милиона евра, те да је тај новац ушао у Републику Српску! 

Национал наводи да су подаци пронађени у фајловима Фоотбалл Леакс-а до којих је дошао поменути немачки лист, односно да у тим документима интерне е-маил преписке указују на пореску утају у Белгији и непознате изворе прихода за Предрага Мијатовића.

Аутор чланка Блаж Згага пише да каријеру Луке Модрића води Владица Лемић, али да он није регистровани агент ФИФА, те да користи овлашћене службенике као посреднике у пословима.

Даље преносимо текст Вијести у целости:

Национал наводи да је новац од посредовања за продужење Модрићевог уговора у Реал Мадриду ишао директно у Босну и Херцеговину, односно Републику Српску, где је пореска стопа 10 одсто, у односну на 33 одсто у Белгији, где је Лемић пријављен. Новац је ишао у фирму Топ Спортс Цонсултинг чији је власник његов млађи брат Зоран и она је регистрована за фудбалске послове, а 2016. је та фирма била пета на листи компанија са највећим обртом у Републици Српској.

Исти извор истиче да је Мијатовић био други човјек у тој шеми и да је он сарађивао са Владицом Лемићем током преговора о трансферима играча, што доказују откривени е-маилови. Када би се постигао договор између клуба и агената и све би било спремно за трансфер играча, клуб би добио фактуру фирме Зорана Лемића, која би процесуирала трошкове Владице Лемића, па тако њему, нити Мијатовићу, клубови нису уплатили нити један евро за трансфере. Национал додаје да Лемићи и Мијатовић нису одговорили на питања Национала.

Таква пракса, коју је белгијски стручњак описао као 'типичан случај пореске преваре', користи се од 2014, према документима Фоотбалл Леакса, а од 2014. до 2017. кроз фирму Топ Спортс Цонсултинг тако обрнуто 32.000.000 евра и зарађено 23.000.000 након опорезивања.

Документи које је Национал анализирао показују да је барем 8.800.000 евра уговорне вредности за фудбалске трансфере током те четири године потписао Зоран Лемић, а е-маилови доказују да су Владица Лемић и Пеђа Мијатовић лично били укључени у преговоре и закључивање уговора вредних најмање 4.400.000 евра, што је завршило на банковном рачуну фирме Зорана Лемића.

КО ЈЕ ПРАВИ АГЕНТ?

Везе Лемића, Мијатовића и Модрића почињу приликом трансфера из Тотенхема у Реал Мадрид 2012. године. Лукин дотадашњи агент Давор Ћурковић је те године пребацио заступничка права на белгијску компанију реИНА БВБА, где је Лемић тада имао половину власништва (40 одсто његова супруга и кћерка).

Лука Модрић основао је 2012. фирму Ивано са седиштем у Луксембургу, у којој је било скривено 15 одсто његове плате у Реал Мадриду и то у форми комерцијалних маркетиншких права, како је Национал у сарадњи с Фоотбалл Леаксом открио 2016. Због тог открића је Модрић је платио 1.400.000 додатних пореских трошкова шпанским пореским властима, а све у замену за осмомесечну условну затворску казну. Али кореспонденција о трошковима отварања Ивана открива да Владица Лемић и Давор Ћурковић нису били јединиМодрићеви агенти у трансферу из Тотенхема, што показује е-маил који је адвокатска фирма Сенн Ферреро, са седиштем у Мадриду, послала луксембуршким пореским саветницима АТОЗ-у 16. јула 2013.

Национал закључује да су и бивши спортски директор Реала Мијатовић и Владица Лемић били агенти уМодрићевом трансферу из Тотенхема у Реал 2012, али су користили ФИФА  агента Давора Ћурковића као посредника, како би испоштовали Фифина правила.

ТАЈНА ПРЕПИСКА ЛЕМИЋА И ДИРЕКТОРА РЕАЛА

Владица Лемић 2014. дестинацију за хонораре након тога сели у БиХ, што се види приликом повишице плате заМодрића у Реал Мадриду. Након што је Модрић ставио параф на нови уговор Реал Мадрид је потписао тајни агентски уговор с Топ Спорт Цонсултингом. Накнада за обнову уговора била је 2.400.000 евра, у три рате од по 800.000, а све кроз словенску Нову љубљанску банку у власништву државе, која је имала озбиљних проблема с поштовањем правила против прања новца.

Е-маилови размењени дан пре потписивања, између Владице Лемића и директора Реал Мадрида Хозе Анхела Санчеза, показују да је Владица увео свог брата и његову фирму у потписивање вишемилионског уговора с клубом, али да је преговоре о обнови Модрићевог уговора водио Владица.

Санчез је писао Владици: 'Пријатељу, ово је оригинални уговор с обзиром на то да се договорене накнаде и услови плаћања не могу побољшати. Жао ми је због тога, али молим вас имајте на уму да је и ово прилично неуобичајена накнада према стандардима клуба. Хвала вам на вашој континуираној помоћи, а посебно се захваљујемо на помоћи приликом обнове Лукиног уговора. Он је за нас кључан.'

Сат времена касније стигао је одговор, насловљен: 'Ре: уговор агента', у којем је Владица затражио промене у уговору. Уместо четири рате, како је назначено у уговору који му је Санчез послао, хонорари за агента требало би бити исплаћени у три рате, предложио је поново. Али предложио је нешто још битније: '2. пре неколико недеља послао сам вам детаље о компанији у власништву мог брата (Зорана Лемића) да с њом склопите споразум...  уместо његовог, у уговор сте ставили моје име... '

Многи други е-маилови које су Лемић и Реал Мадрид разменили додатно потврђују да је уз старијег брата Владицу и Пеђа Мијатовић такође био утицајан сарадник приликом обнове уговора. У тим маиловима службеник клуба објашњава Зорану Лемићу да је већ рекао Мијатовићу да је само шпанска верзија уговора ваљана, а документи Фоотбалл Леакса показују да се Мијатовић касније укључује директно у преписку са службеником и доставља уговор између белгијске фирме реИНА и Реала из 2012.

'То је стари уговор који су ми послали Владо и његов брат Зоран. Као што видите, на енглеском је и све су га стране потписале. Потребно је да учините исто с новим уговором“, наводи се у Мијатовићевом маилу.

Топ Спортс Цонсултинг и Реал су 2016. потписали нови уговор по коме се исплаћује 1.500.000 за услуге при обнови уговора, и сав новац иде у Републику Српску, али нови маилови изнова показују да Зоран Лемић није прави Модрићев агент. Тако маилови размењени приликом попуњавања ВИП ложе откривају да је директорСанчез тражио пропуснице за Владицу Лемића и Мијатовића, а уз Лемићево име је стајало да је Модрићевагент...  

Јасно вам је да је ово само један делић приче, те да је овде у питању само један трансфер. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар