Kakve veze ima Republika Srpska sa Modrićem?! Ima, ima...

Tajne prepiske direktora Reala, braća Lemić, Peđa Mijatović i kako su od Modrićevog transfera u Republiku Srpsku ušli milioni i milioni evra. . . ?! Novac od posredovanja za produženje Modrićevog ugovora išao direktno u Bosnu i Hercegovinu. . .

Fudbal 14.11.2018 | 23:30
Kakve veze ima Republika Srpska sa Modrićem?! Ima, ima...
Najbolji fudbaler Mundijala u Rusiji i prvi kandidat za Zlatnu loptu Frans fudbala - Luka Modrić, ponovo je je u centru pažnje zbog nefudbalskih stvari. Hrvatski Nacional pozivajući se na izvore nemačkog Špigladonosi priču koju prenose podgoričke Vijesti, da je netransparentna mreža srpskih i crnogorskih agenata predvođena braćom Lemić samo od Modrićeve zarade na ime različitih naknada uzela lukrativne provizije koje su do današnjih dana otprilike dosegle desetak miliona evra, te da je taj novac ušao u Republiku Srpsku! 

Nacional navodi da su podaci pronađeni u fajlovima Football Leaks-a do kojih je došao pomenuti nemački list, odnosno da u tim dokumentima interne e-mail prepiske ukazuju na poresku utaju u Belgiji i nepoznate izvore prihoda za Predraga Mijatovića.

Autor članka Blaž Zgaga piše da karijeru Luke Modrića vodi Vladica Lemić, ali da on nije registrovani agent FIFA, te da koristi ovlašćene službenike kao posrednike u poslovima.

Dalje prenosimo tekst Vijesti u celosti:

Nacional navodi da je novac od posredovanja za produženje Modrićevog ugovora u Real Madridu išao direktno u Bosnu i Hercegovinu, odnosno Republiku Srpsku, gde je poreska stopa 10 odsto, u odnosnu na 33 odsto u Belgiji, gde je Lemić prijavljen. Novac je išao u firmu Top Sports Consulting čiji je vlasnik njegov mlađi brat Zoran i ona je registrovana za fudbalske poslove, a 2016. je ta firma bila peta na listi kompanija sa najvećim obrtom u Republici Srpskoj.

Isti izvor ističe da je Mijatović bio drugi čovjek u toj šemi i da je on sarađivao sa Vladicom Lemićem tokom pregovora o transferima igrača, što dokazuju otkriveni e-mailovi. Kada bi se postigao dogovor između kluba i agenata i sve bi bilo spremno za transfer igrača, klub bi dobio fakturu firme Zorana Lemića, koja bi procesuirala troškove Vladice Lemića, pa tako njemu, niti Mijatoviću, klubovi nisu uplatili niti jedan evro za transfere. Nacional dodaje da Lemići i Mijatović nisu odgovorili na pitanja Nacionala.

Takva praksa, koju je belgijski stručnjak opisao kao 'tipičan slučaj poreske prevare', koristi se od 2014, prema dokumentima Football Leaksa, a od 2014. do 2017. kroz firmu Top Sports Consulting tako obrnuto 32.000.000 evra i zarađeno 23.000.000 nakon oporezivanja.

Dokumenti koje je Nacional analizirao pokazuju da je barem 8.800.000 evra ugovorne vrednosti za fudbalske transfere tokom te četiri godine potpisao Zoran Lemić, a e-mailovi dokazuju da su Vladica Lemić i Peđa Mijatović lično bili uključeni u pregovore i zaključivanje ugovora vrednih najmanje 4.400.000 evra, što je završilo na bankovnom računu firme Zorana Lemića.

KO JE PRAVI AGENT?

Veze Lemića, Mijatovića i Modrića počinju prilikom transfera iz Totenhema u Real Madrid 2012. godine. Lukin dotadašnji agent Davor Ćurković je te godine prebacio zastupnička prava na belgijsku kompaniju reINA BVBA, gde je Lemić tada imao polovinu vlasništva (40 odsto njegova supruga i kćerka).

Luka Modrić osnovao je 2012. firmu Ivano sa sedištem u Luksemburgu, u kojoj je bilo skriveno 15 odsto njegove plate u Real Madridu i to u formi komercijalnih marketinških prava, kako je Nacional u saradnji s Football Leaksom otkrio 2016. Zbog tog otkrića je Modrić je platio 1.400.000 dodatnih poreskih troškova španskim poreskim vlastima, a sve u zamenu za osmomesečnu uslovnu zatvorsku kaznu. Ali korespondencija o troškovima otvaranja Ivana otkriva da Vladica Lemić i Davor Ćurković nisu bili jediniModrićevi agenti u transferu iz Totenhema, što pokazuje e-mail koji je advokatska firma Senn Ferrero, sa sedištem u Madridu, poslala luksemburškim poreskim savetnicima ATOZ-u 16. jula 2013.

Nacional zaključuje da su i bivši sportski direktor Reala Mijatović i Vladica Lemić bili agenti uModrićevom transferu iz Totenhema u Real 2012, ali su koristili FIFA  agenta Davora Ćurkovića kao posrednika, kako bi ispoštovali Fifina pravila.

TAJNA PREPISKA LEMIĆA I DIREKTORA REALA

Vladica Lemić 2014. destinaciju za honorare nakon toga seli u BiH, što se vidi prilikom povišice plate zaModrića u Real Madridu. Nakon što je Modrić stavio paraf na novi ugovor Real Madrid je potpisao tajni agentski ugovor s Top Sport Consultingom. Naknada za obnovu ugovora bila je 2.400.000 evra, u tri rate od po 800.000, a sve kroz slovensku Novu ljubljansku banku u vlasništvu države, koja je imala ozbiljnih problema s poštovanjem pravila protiv pranja novca.

E-mailovi razmenjeni dan pre potpisivanja, između Vladice Lemića i direktora Real Madrida Hoze Anhela Sančeza, pokazuju da je Vladica uveo svog brata i njegovu firmu u potpisivanje višemilionskog ugovora s klubom, ali da je pregovore o obnovi Modrićevog ugovora vodio Vladica.

Sančez je pisao Vladici: 'Prijatelju, ovo je originalni ugovor s obzirom na to da se dogovorene naknade i uslovi plaćanja ne mogu poboljšati. Žao mi je zbog toga, ali molim vas imajte na umu da je i ovo prilično neuobičajena naknada prema standardima kluba. Hvala vam na vašoj kontinuiranoj pomoći, a posebno se zahvaljujemo na pomoći prilikom obnove Lukinog ugovora. On je za nas ključan.'

Sat vremena kasnije stigao je odgovor, naslovljen: 'Re: ugovor agenta', u kojem je Vladica zatražio promene u ugovoru. Umesto četiri rate, kako je naznačeno u ugovoru koji mu je Sančez poslao, honorari za agenta trebalo bi biti isplaćeni u tri rate, predložio je ponovo. Ali predložio je nešto još bitnije: '2. pre nekoliko nedelja poslao sam vam detalje o kompaniji u vlasništvu mog brata (Zorana Lemića) da s njom sklopite sporazum...  umesto njegovog, u ugovor ste stavili moje ime... '

Mnogi drugi e-mailovi koje su Lemić i Real Madrid razmenili dodatno potvrđuju da je uz starijeg brata Vladicu i Peđa Mijatović takođe bio uticajan saradnik prilikom obnove ugovora. U tim mailovima službenik kluba objašnjava Zoranu Lemiću da je već rekao Mijatoviću da je samo španska verzija ugovora valjana, a dokumenti Football Leaksa pokazuju da se Mijatović kasnije uključuje direktno u prepisku sa službenikom i dostavlja ugovor između belgijske firme reINA i Reala iz 2012.

'To je stari ugovor koji su mi poslali Vlado i njegov brat Zoran. Kao što vidite, na engleskom je i sve su ga strane potpisale. Potrebno je da učinite isto s novim ugovorom“, navodi se u Mijatovićevom mailu.

Top Sports Consulting i Real su 2016. potpisali novi ugovor po kome se isplaćuje 1.500.000 za usluge pri obnovi ugovora, i sav novac ide u Republiku Srpsku, ali novi mailovi iznova pokazuju da Zoran Lemić nije pravi Modrićev agent. Tako mailovi razmenjeni prilikom popunjavanja VIP lože otkrivaju da je direktorSančez tražio propusnice za Vladicu Lemića i Mijatovića, a uz Lemićevo ime je stajalo da je Modrićevagent...  

Jasno vam je da je ovo samo jedan delić priče, te da je ovde u pitanju samo jedan transfer. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar